Medicul Florian Neaga – șansa Sălajului în Parlament

Cine vreți să vă reprezinte la cel mai înalt nivel? Cine credeți că este cel mai potrivit să reprezinte interesele Sălajului în Parlamentul României? Pregătiți-vă să îl votați tocmai de Ziua Națională, pe 1 Decembrie, când au loc alegerile parlamentare. Nu vă gândiți prea mult la cine știe ce nume, că veți putea vota doar numele pe care le propun partidele.

Cel mai interesant este pe cine propune PSD Sălaj, cel mai important partid de pe scena politică din județ și la nivel național. Și, ce-i interesant, cel mai important partid din Sălaj nici nu prea are alternativă.

PSD Sălaj îl are pe actualul medic-deputat Florian Neaga, o personalitate care bate cam orice nume, de la orice partid, la popularitate și încredere. Și, în rest, de prin partid, din numele care se vehiculează, nu prea este nimic de ales să nu dea cu minus la scorul politic pe care îl are PSD. În condițiile în care se știe că Ionel Ciunt și Dan Ghiurco, primarii din Zalău și din Jibou, rămân unde sunt, ca și alte nume bune din fruntea PSD Sălaj, și nu sunt printre cei care pot fi propuși în fruntea listei la parlamentare.

De ce Neaga – medic și deputat cu rezultate cum puțini au fost și vor fi

Medicul Florian Neaga a fost ales deputat fără echivoc de sălăjeni acum patru ani. Este un respectat medic ortoped, foarte apreciat pentru intervențiile chirurgicale de succes, despre care s-a scris și în revistele de specialitate; are o importantă recunoaștere la nivel național.

Neaga n-ar fi renunțat la medicină în ruptul capului. Însă a acceptat să reprezinte Sălajul în Camera Deputaților pentru că, poate puțină lume știe, medicii sunt singurii care, dacă sunt aleși parlamentari, pot să-și continue în paralel activitatea profesională. Așa se face că pe Neaga îl știm acum și ca deputat și ca medic la care mergem când avem probleme serioase. Face naveta la București, are rezultate remarcabile ca deputat, iar de rezultatele ca medic nu mai trebuie să vorbim, că vorbește toată lumea.

Și mai e ceva. PSD Sălaj l-a dorit mult acum patru ani în fruntea listei la parlamentare. Pentru că atunci PSD avea o problemă mare, era până în gât scufundat în ea. Făcea eforturi să se redreseze după epoca de tristă amintire cu Dragnea șef și cu Dăncilă Viorica, de se ascundeau românii de rușine când doamna premier deschidea gura și-i scăpa tot câte o vorbă de duh. În Sălaj, PSD a adus în față câteva nume sonore de profesioniști cu recunoaștere, iar pe Florian Neaga l-au chemat să fie cap de listă la parlamentare.

Ca și în profesia de medic, Neaga a luat lucrurile în serios la Parlament. În patru ani are semnătura pe inițiative legislative câte n-a avut niciun parlamentar sălăjean până acum. A fost foarte activ și concentrat în primul rând pe îmbunătățirea condițiilor din sistemul de sănătate, pe programe de sănătate, pe dezvoltarea sistemului medical. Dar a avut o preocupare deosebită și pentru soluții prin care să se pună frână consumului de droguri, pentru îmbunătățirea condițiilor de viață pentru categoriile defavorizate, pentru rezolvarea problemelor din societate care creau inechități. S-a implicat și în sprijinul aspirațiilor Sălajului de a crește economic. L-a adus inclusiv pe ambasadorul Coreei de Sud în vizită în Sălaj și la o întâlnire cu oamenii de afaceri din județ, oferind oportunități acestora. Legat de întârzierile la construirea centurii Zalăului, a intervenit la ambasadorul Chinei, de la care a obținut angajamentul că firma chineză care construiește centura o va realiza în bune condiții.

Vor să scoată capul popândăi politici

Dar locul deputatului este pândit de… popândăi politici din PSD Sălaj. Nu-i ceva caracteristic doar PSD-ului. Asta se întâmplă în orice partid. Peste tot sunt vânători de funcții, de lefuri mari pentru care nu există niciun raport cu competențele lor. Oamenii care se cațără pe scara interioară din partid după ce partidul crește în ochii electoratului prin realizările altora. Îi știți, nu? Sunt ăia la care alegători se uită chiorâș sau nu se uită deloc, dar care își fac pile și relații în partid să fie propuși la funcțiile importante. Și merg cu tupeu până la cele mai înalte funcții, chiar dacă realizările lor profesionale sau politice sunt zero sau cu minus. Sunt membri în partid, ce naiba!

Subprefectul Florin Florian, un veșnic pierzător, dar veșnic aspirant

Un nume despre care se tot vorbește că ar putea fi propunere la parlamentare este subprefectul Florin Florian. Un susținut politic, proptele cu care a fost și șef la Inspectoratul de Stat în Construcții și prefect și subprefect. Și orice ar fi fost a fost doar cu promovare pe criterii politice. Pentru că pentru sălăjeni nu este o persoană calificată să fie aleasă. A candidat la șefia Consiliului Județean acum patru ani și l-a bătut Dinu Iancu Sălăjanu fluierând. Cu popularitatea omului care cântă bine, Dinu Iancu l-a mai bătut o dată anul acesta la alegerile locale din iunie, când Florin Florian s-a încumetat iar să-și asume candidatura PSD Sălaj la Consiliul Județean.

Cu tot efortul de campanie făcut de PSD Sălaj, care a făcut scoruri istorice la Zalău și la Jibou prin popularitatea echipelor Ionel Ciunt – Teodor Bălăjel și Dan Ghiurco – Vlad Pașcalău, Florin Florian a reușit să ”asigure” o ratare istorică la Consiliul Județean. PSD și-a pus popularitatea în joc cu el și a pierdut și un loc în consiliul județean, reducându-se de la 10 la 9 numărul de consilieri social-democrați. Cu Florin Florian, PSD nu a reușit să convingă electoratul. Hai, că are și Florin Florian un atu. Numele lui este identic cu prenumele medicului Florian Neaga. Mai știi câți alegători ar putea să cadă în capcana unei confuzii daca devine candidat?! Pur și simplu n-are stofă de persoană eligibilă. Dacă ține la el, partidul ar face bine să-l numească în continuare în orice funcție vrea.

Se mai aude că ar avea ceva pretenții de candidatură alt membru de partid cu vechime. Călin Forț. Alt numit! De care lumea a auzit. Dar mai degrabă a auzit tocmai pentru că a fost numit administrator public al Zalăului și a mai auzit că e mare prieten apropiat al unui personaj cu antecedente penale al cărui nume a fost legat și de scandalul nucului tăiat din Parcul Central ca să poată fi instalat un tobogan care să ia banii părinților care-și plimbau copiii pe acolo. Și se mai știe despre el că are nevasta inspector la Inspectoratul Școlar Județean. Sună a relații și proptele politice urâte. De care lumea e scârbită. N-ar alege așa ceva. Garantez!

PSD Sălaj și-a construit imagine, o menține sau dă cu ea de pământ?

În afară de faptul că a pierdut Consiliul Județean pe mâna lui Florin Florian, PSD s-a ridicat mult în Sălaj la alegerile locale de anul acesta. Realizările de la Zalău în tandemul Ciunt – Bălăjel și cele de la Jibou ale echipei Ghiurco – Pașcalău au tras partidul mult în sus și în județ, prin influența acestor administrații în Sălaj. PSD Sălaj se află acum, ca niciodată, la conducerea a trei primării de orașe din patru, reușind să câștige la Cehu Silvaniei. A câștigat totodată mai multe primării de comune care au fost conduse de alte partide. La nivel național, PSD conduce detașat în preferințele electoratului. Riscă PSD Sălaj să-și pună pielea-n băț cu vreun nume perdant în capul listei la parlamentare? Și o întrebare grea. De ce nu l-ar pune pe medicul Florian Neaga din nou?! De dragul unora care nu pot altfel decât cu proptele? Care să profite de imaginea pentru partid construită de altul? Partea faină a democrației e că electoratul e un organ sensibil. Reacționează. Se sucește și își întoarce fața de la un partid dacă-l vede netrebnic. PSD ar face bine, pentru binele lui, să propună oameni cu reputație impecabilă, care au demonstrat deja prin performanțele lor.

Calendarul alegerilor parlamentare

Pe 1 noiembrie începe campania electorală pentru alegerile parlamentare;

În 30 noiembrie, la ora 7.00, se încheie campania electorală;

Tot pe 30 noiembrie, la ora locală 7.00, începe prima zi de vot în străinătate, care se încheie la ora locală 21.00;

Pe 1 decembrie, la ora 7.00, începe procesul de vot în ţară, dar şi a doua zi de votare în străinătate, care se vor încheia la ora 21.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *