O nouă amenajare piscicolă pe Someș, în Letca

Societatea Comercială FAMILI RALF din Zalău a depus la Agenția pentru Protecția Mediului Sălaj documentația necesară etapei de analiză a calității raportului privind impactul asupra mediului pentru o nouă amenajare piscicolă pe malul drept al râului Someș, în perimetrul Gura Luncii din zona extravilană a comunei Letca. Demersul este dorit a fi realizat cu valorificarea materialului excavat.

APM Sălaj a decis să continue procedura de reglementare prin depunerea completărilor la raportul privind impactul asupra mediului și la studiul de evaluare adecvată. Studiu de Evaluare a Impactului asupra Corpurilor de Apă a fost realizat de SANTIMED PROIECT SRL Sâncraiu de Mureș, jud. Mureș, iar documentația tehnică pentru obținerea avizului de gospodărirea apelor, de PROEXMIN Zalău.

Din punct de vedere administrativ, această amenajare piscicolă se va situa în Letca, în extravilanul localității. Perimetrul de exploatare este amplasat în terasa inferioară a Râului Someș, pe malul drept, la cca 50 m față de malul stâng al cursului râului Someș. Lucrările se vor desfășura într-un perimetru de exploatare în suprafață de 14000 mp, urmând ca luciul de apă să ocupe 11620 mp, iar adâncimea amenajării va fi de 3,5 m.

Conform adresa ABA Somes Tisa nr.1858/ASF/25.03.2024, perimetrul ales se află în Aria de Protecție Specială Avifaunistică ROSPA0114/Cursul Mijlociu al Someșului, arie inclusă în rețeaua Natura 2000. Situl reprezintă o zonă naturală cu pajiști naturale, pășuni, păduri de luncă, heleștee, terenuri arabile și culturi care asigură condiții de hrană, cuibărit și viețuire pentru mai multe specii de păsări migratoare, de pasaj sau sedentare.

Prin luciul de apă care urmează a fi creat nu va fi exercitată o influență negativă asupra ariei Natura 2000.  Dimpotrivă, zona umeda creată va avea un efect benefic, atât pentru păsări cât și pentru terenurile din apropiere.

Monitorizarea activității la noua amenajare piscicolă

Programul de monitorizare se va desfășura pe parcursul lucrărilor de excavare, a celor de amenajare lac piscicol și pe perioada de funcționare a acestuia.
Chiar daca impactul nu este unul semnificativ, se propun măsuri de diminuare, transformarea lor în obligatorii va fi decizia autorității responsabile.

Activitatea de extragere a agregatelor minerale din perimetru va fi monitorizata atât în perioada lucrărilor de pregătire si extracție, cât și în perioada lucrărilor efective de amenajare a iazului piscicol. FAMILI RALF va desemna o persoană cu atribuții de monitorizare a activității, care se va preocupa de respectarea normelor de protecția mediului.

Cursul Mijlociu al Someșului ROSPA0114

 Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate Sălaj descrie structura avifaunistică a cursului mijlociu al râului Someș.
„Situl este important pentru populațiile cuibăritoare de cristel de câmp (Crex crex), ciocârlie de pădure (Lullula arborea), ghionoaie sură (Picus canus), ciocănitoare de stejar (Dendrocopus medius), sfrâncioc roșiatic (Lanius collurio), sfrâncioc cu fruntea neagră (Lanius minor), viespar (Pernis apivorus) și acvilă mică (Hieraaetus pennatus). Este o zonă de deal cu un aspect foarte variat, care cuprinde lunca Someșului între Gîlgău și Ulmeni, respectiv dealurile împădurite care o înconjoară. Zonele deschise sunt concentrate îndeosebi în vecinătatea râului, fiind destinate cu precădere agriculturii, reprezentând un habitat prielnic pentru cristelul de câmp.
Este o zonă importantă de cuibărit pentru sfrânciocul cu fruntea neagră în interiorul Transilvaniei. În partea vestică a sitului remarcăm procentul relativ ridicat al dealurilor ierboase cu tufărișuri unde întâlnim în număr mare sfrânciocul roșiatic (Lanius collurio) și ciocârlia de pădure (Lullula arborea). În pădurile bătrâne, pe lângă păsări răpitoare care cuibăresc în număr apreciabil cum ar fi viesparul (Pernis apivorus) există o populație importantă de ciocănitoare de stejar (Dendrocopus medius) și ghionoaie sură (Picus canus)” se spune pe pagina de socializare Arii Naturale Protejate Sălaj.

FAMILI RALF

Compania FAMILI RALF, specializată în lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor a derulat activități în valoare de 803 941 lei în 2023, după ce în 2022, cifra de afaceri se ridica la 9 123 140 lei. Aceeași situație este și în cazul profitului net, care fusese de 3 341 169 lei în 2022, potrivit Lista Firme, iar în 2023, acesta a fost unul negativ, pierderile înregistrate la acest capitol fiind de 1 298 846 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *