Liderul UDMR Sălaj preferă ca atribuțiile de primar al Zalăului să îi rămână lui Teodor Bălăjel după ce Ionel Ciunt pleacă în Parlament
Maghiarii sunt partenerii PSD pentru majoritate în Consiliul Local Zalău și mizează pe promisiunea lui Ciunt că lucrurile rămân la fel, cu Nicolae Fazakas și Teodor Bălăjel viceprimari, iar Bălăjel să asigure continuitatea bunei colaborări până când vor fi organizate noi alegeri pentru primar în Zalău.
Ionel Ciunt a pus pe jar Zalăul cu anunțul că renunță la funcția de primar pentru a ajunge parlamentar. Candidează primul pe lista PSD Sălaj la Camera Deputaților la alegerile parlamentare ce vor avea loc în 1 decembrie. Iar PSD Sălaj, conform calculelor, obține cel puțin un loc de deputat. Prin urmare, Ciunt este sigur că ajunge în Parlament. Sănătate și la mai mare! Dar cu Zalăul cum rămâne? Că pe zălăuani îi interesează și ei tocmai l-au votat primar. Abia au trecut trei luni de atunci.
Adversarii din politică îl acuză deja pe Ciunt că i-a trădat pe zălăuani. L-au taxat imediat și au denunțat mișcarea președintelui PSD Sălaj afirmând că Ionel Ciunt îi trădează pe zălăuani. Logica lor fiind că plecarea lui în Parlament denotă că lui Ciunt nu îi pasă de Zalău, de așteptările celor peste 13.000 de zălăuani care l-au votat în 9 iunie să conducă administrația orașului în următorii patru ani.
Apar tensiuni în comunitate și în politica locală
Odată cu anunțul plecării sale, liderul PSD Sălaj a dat naștere la ceva tensiuni în comunitate și în politica locală. Nu a transmis zălăuanilor nimic despre echipa care rămâne să asigure o bună administrare a orașului. A ridicat doar semne de întrebare și a iscat îngrijorări și în politică cu declarația: „Până la alegeri o să mai fie. Deocamdată suntem în discuții vizavi de majorități.”
Ceea ce înseamnă că deciziile privind conducerea orașului vor fi luate în funcție de evoluția politică din perioada următoare. ”Se pot întâmpla multe, poate negociem un vicepreședinte (de la PSD – n.r.) la Consiliul Județean și atunci se poate întâmpla altceva dincoace, la Primăria Zalău”. Ce se poate întâmpla dincoace?! Că afirmația nu poate decât să creeze neliniști.
Viceprimarii Zalăului trebuie desemnați din nou săptămâna viitoare, iar unul dintre ei îl va înlocui pe primar
Mai este o săptămână până când mandatul administrației Zalăului se încheie și intră în pâine noua administrație rezultată în urma votului din 9 iunie. Cu primar Ionel Ciunt și cu noul Consiliu Local ce se va constitui, cu noii consilieri locali aleși de zălăuani. Vor trebui desemnați noii viceprimari. Ciunt a promis continuitate și zălăuanilor și partenerului politic UDMR, cu care a asigurat majoritatea în Consiliul Local în ultimii opt ani, majoritate cu care Zalăului i-a mers foarte bine.
PSD Sălaj are în noul mandat 10 consilieri locali din 21. Dacă ”se pot întâmpla multe” nu înseamnă o răsturnare dramatică de situație, PSD va continua în noul mandat alianța cu UDMR, care are trei consilieri locali. Atunci vor rămâne tot un viceprimar de la PSD și unul de la UDMR, funcții ocupate acum de Teodor Bălăjel și de Nicolae Fazakas.
Deputatul Seres Denes, președintele UDMR Sălaj, spune că se așteaptă la continuitate în buna colaborare la Zalău
Despre așteptările privind conducerea Primăriei Zalău, deputatul Seres Denes, liderul UDMR Sălaj, ne-a declarat ieri vis a vis de negocierile politice anunțate de Ionel Ciunt că se așteaptă la continuarea bunei colaborări. A insistat mult, aparent fără context, pe faptul că UDMR și-a respectat întotdeauna cuvântul în politică față de parteneri, pentru că și în politică, la fel ca oriunde altundeva, să-ți respecți cuvântul însemnă o valoare morală de primă importanță. Am dedus că cineva, poate chiar Ionel Ciunt, și-a dat cuvântul deja într-o negociere politică, poate pentru continuitate la Primăria Zalău. Seres Denes a subliniat că UDMR a avut până acum o colaborare foarte bună cu Ionel Ciunt și că formațiunea care îi reprezintă pe maghiari și pe care el o conduce în Sălaj se așteaptă ca PSD să propună o echipă de încredere cu care UDMR să colaboreze în continuare la conducerea Primăriei Zalău.
Era exclus să scăpăm ieri ocazia, dacă tot am stat de vorbă cu deputatul Seres Denes la frumosul eveniment Zilele culturii maghiare, să îl întrebăm pe liderul UDMR pe cine ar prefera viceprimar cu atribuții de primar, care va fi evident de la PSD. ”Clar, Teodor Bălăjel!”, a fost răspunsul fără ezitare când i-am spus că trebuie să ne spună pe cine preferă între Teodor Bălăjel și Călin Forț, care s-a aflat și el pe lista PSD de consilieri locali aleasă de zălăuani în iunie, pe poziția a treia, după Ciunt și Bălăjel.
În lipsă de informații certe, prin Zalău umblă ca un duh rău vorba că Forț are pretenții să fie desemnat viceprimar în locul lui Teodor Bălăjel și să rămână primar în locul lui Ciunt după plecarea acestuia.
Seres Denes și-a întărit alegerea exprimată fără ezitare argumentând că Teodor Bălăjel este și priceput și dedicat comunității, iar experiența lui este foarte valoroasă. Plus caracterul, verticalitatea de care Bălăjel a făcut întotdeauna dovadă. Seres Denes nu-i singurul care nu-l agreează pe Forț, chiar dacă nu a spus-o decât implicit prin preferința ”clară” pentru Teodor Bălăjel. Tot Zalăul știe cine-i Călin Forț și știe cine este Teodor Bălăjel.
Consilierii locali UDMR și-au exprimat foarte sugestiv respectul față de viceprimarul Teodor Bălăjel
În context, e de amintit că, la inițiativa consilierilor locali UDMR, viceprimarul Teodor Bălăjel a primit sub o formă foarte inedită și sugestivă recunoaștere din partea consilierilor municipali pentru că reprezintă o forță în conducerea Primăriei.
În una din ședințele de Consiliu Local, consilierul Alexandru Lakatos, UDMR, a anunțat că, împreună cu alți colegi, a ales să îi înmâneze viceprimarului Bălăjel un cadou purtător al unui simbol puternic – ciocanul de lemn al autorității și standul în care cel care deține puterea de decizie lovește pentru a anunța o hotărâre. Lakatos a anunțat cadoul ca fiind unul dedicat Consiliului Local, spre uzul președintelui de ședință, subliniind că nu are altfel cum să facă decât să îl ofere ”președintelui dintotdeauna al Consiliului Local, viceprimarul Teodor Bălăjel”. Și, ce-i drept, consilierii locali, care aleg președintele de ședință la fiecare trei luni, l-au preferat de fiecare dată în ultimii opt ani pe viceprimarul Teodor Bălăjel, pentru a da eficiență dezbaterilor asupra problemelor orașului și asupra soluțiilor pentru Zalău. Și au fost opt ani în care Zalăul s-a transformat în așa măsură încât se poate folosi fără rezerve expresia ”a înflorit”.