Specie nouă de rechini preistorici descoperită în Sălaj
Nicolae Trif, paleontolog si muzeograf la Muzeul de Istorie Naturala din cadrul Muzeului National Brukenthal, gasit fosile de rechini preistorici in Transilvania. National Geographic a decis sa il sustina financiar in munca sa, relateaza Turnul Sfatului.
„Ce este interesant este ca am gasit o gramada de dinti, de rechini si de pisici de mare, care sunt foarte mici. Adica speram ca sunt specii complet necunoscute sau specii rare…
(…) Este vorba de o zona din nordul judetului Salaj si una din sudul judetului Maramures. Acestea sunt cunoscute intre experti. Aici am gasit o multime de dinti si alte fosile. Urmeaza analiza lor in profunzime pentru ca vrem sa lucram integrat, toate aceste decoperiri la un loc ne pot da o imagine de ansamblu asupra locului in care traiau acesti pesti”, a declarat cerecetatorul.
„Ca o concluzie preliminara, in cele doua parti ale scarii geologice, in Eocen si Oligocen, am gasit fosile de pesti. Insa este foarte evident ca in Eocen diversitatea si numarul este mare, pe cand in Oligocen diversitatea si numarul speciilor este mic, chiar foarte mic. Intre cele doua ere au existat schimbari climatice semnificative. O racire brusca la sfarsitul Eocenului, cand erau mari calde, tropicale, totul era insorit. Clima s-a racit destul de brusc si diversitatea si numarul pestilor a scazut foarte mult”, a precizat Trif.
El a prezentat si detalii despre ce a descoperit.
„De mai multe ori, sortand la microscop, am ridicat privirea si am exclamat: Uau! Vorbim totusi, ca sa dau un exemplu, despre un dinte foarte interesant, o specie complet necunoscuta. Cel putin pentru Romania. Deci sunt detalii chiar ‘Uau!’.
Sunt dinti cu morfologii complet noi, dar ca sa putem confirma si descrie o specie complet noua ne trebuie mai multi dinti. Continuam analiza, nu am terminat spalarea argilei si nisipului, a materialului colectat. Mai avem mult de cautat in el, chiar foarte mult de cautat. Munca in aceasta etapa este minutioasa. Probabil ca va dura un an, poate chiar doi ani, pana sa putem trage niste concluzii finale. Si atunci vom sti cu exactitate daca am descoperit o specie noua de rechin”, a precizat cercetatorul.