Cine este Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale 2024
Elena-Valerica Lasconi este candidatul susținut de Uniunea Salvați România (USR) la alegerile prezidențiale din 2024.
Biografie – viața personală
Elena Lasconi s-a născută în aprilie 1972 în Hațeg, județul Hunedoara, într-o familie de oameni simpli.
„Până la șapte ani, am trăit într-o sărăcie mare. Bunica ne dădea pâine pe care o dădea la porci fiindcă nu aveam ce să mâncăm. Ne spunea că pâinea o să ne ajute să facem sânge grupa zero şi să fim sănătoşi”, povestea Elena Lasconi în timpul filmărilor din 2015 pentru emisiunea „Sunt celebru, scoate-mă de aici!“, difuzată la Pro TV.
De profesie economist, Elena Lasconi și-a construit cariera în domeniul jurnalismului: a lucrat aproape 25 de ani la PRO TV ca reporter, realizator și moderator TV, producător, corespondent de război, prezentator, trainer, dar și sales manager (2004-2005).
Consideră că jurnalismul este o meserie binecuvântată, pentru că, în decursul timpului, prin știrile și reportajele sale, a reușit să schimbe vieți, se arată pe site-ul oficial al USR.
“Am transmis de la cutremurul din Turcia din 1999 care a făcut aproape 20 de mii de victime. De asemenea, am fost unul dintre corespondenţii care au transmis informaţii despre vizita Papei Ioan Paul al Doilea, eclipsa de Soare din 1999, campania “Nouă ne pasă” din 2000 (o campanie fără precedent în România de întrajutorare a sinistraţilor de la inundaţiile din Banat şi Transilvania). Am fost în Afganistan. Am cunoscut militarii noştri, am fost cu ei cu TAB-ul pe teren, am plâns şi am râs cu ei, am văzut cât de apreciaţi sunt de americani, cât sunt de capabili. Ei sunt genul acela de oameni care te fac să te simţi mândru ca eşti român. Că nu sunt doar vorbe goale, că e o stare de spirit” – Elena Lasconi.
Familia Elenei Lasconi
Elena Lasconi s-a căsătorit la 18 ani și a devenit mamă, divorțând ulterior la 22 de ani. Fosta jurnalistă și-a crescut fiica singură, dedicându-se carierei.
În 2012 ea s-a recăsătorit cu Cătălin Georgescu la vârsta de 40 de ani.
„Anii au trecut și am început să simt gustul amar al vieții, o neîmplinire sufletească ce depășise deja faza de resemnare, care m-a apropiat și mai mult de Dumnezeu. Atunci am realizat că, de fiecare dată când i-am cerut ceva lui Dumnezeu, el mi-a dat.
Așa ajungem la momentul British Council. Pe străduța pe care parcam când mergeam la cursuri se afla o biserică. Am intrat acolo și m-am rugat: „Doamne, dacă tu vrei să am un bărbat și e pe drumul tău, scoate-mi-l în cale. Dacă nu, nu’. Și a apărut Cătălin în viața mea. A vrut bunul Dumnezeu și ne-am lipit. Îmi pare rău că nu am mai făcut un copil.”, a spus Elena Lasconi pentru Life.ro.
Cariera de jurnalist
Elena Lasconi și-a început cariera în presă la un post de radio din Hațeg, unde a activat timp de doi ani, înainte de a deveni prezentatoare la Pro TV Deva.
A început în anii 1995 – 1996 ca Realizator Radio și Director de programe RADIO T5 ABC. Potrivit CV-ului propriu, a realizat știri și talk show-uri și a organizat evenimente.
Între 1996 și 2020, Elena Lasconi a ocupat diverse funcții la în cadrul Știrilor PRO TV, inclusiv reporter, realizator, moderator TV, producător, corespondent de război, prezentator, trainer și sales manager (2004-2005).
Cum își descrie Elena Lasconi activitatea de jurnalist TV pe care a avut-o înainte de a intra în politică:
„Ca jurnalist al Știrilor PRO TV am desfășurat următoarele activități: documentare știri, reportaje, campanii, filmare pe teren, redactare știri, reportaje, campanii, participare editare imagini și prezentare;
– în perioada 2005-2008 am fost trainer pentru jurnaliștii Știrilor PRO TV din teritoriu, dar și pentru studenți ai facultăților de jurnalism din țară și străinătate (Anglia, Bulgaria, Muntenegru);
– participare și relatare de la toate evenimentele majore din țară, dar și din străinătate. Exemple: Mineriadele din 1999, războaiele din Kosovo și Afganistan, cutremurul din 1999 din Turcia (peste 20 de mii de victime), alegeri prezidențiale, locale și parlamentare, vizita Papei Ioan Paul al II-lea, vizita președintelui american George Bush, Summit-ul NATO, aderarea României la UE, inundații devastatoare (campania ”Nouă ne pasă”) etc.;
– am realizat o mulțime de campanii media la Știrile PROTV, conținut integral și/sau parțial pentru emisiunea „România, te iubesc!”, reportaje speciale pentru 1 Decembrie cu români din diaspora;
– în toată cariera mea mi-am dedicat cunoștințele și sufletul pentru aproapele meu. Am contribuit la salvarea vieții unor oameni aflați în dificultate și durere, sau/și schimbarea majoră a situației lor economice, am militat pentru educație;
– în campaniile realizate de mine am atins subiecte extrem de sensibile sau chiar tabu pentru a conștientiza și chiar a schimba mentalități. Ex: alcoolism, depresie, violență domestică, copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, trafic de persoane, condițiile în care trăiesc și învață copiii în satele românești. Am bătut țara în lung și în lat. Știu care sunt vulnerabilitățile și cât de mult rău poate face corupția și incompetența„.
În 2013 Elena Lasconi a câștigat ediția cu vedete a emisiunii ”MasterChef”.
Cariera politică
Elena Lasconi a avut prima interacțiune cu politica în calitate de șefă de cabinet a deputatului Ioan Timiș, funcție pe care a ocupat-o timp de un an în mandatul acestuia, între 1992 și 1996.
În anul 2018, Elena Lasconi se înscrie în USR, iar în 2020 a anunțat că pleacă din Pro TV pentru a candida la Primăria Câmpulung Muscel, câștigând detașat alegerile.
„Încă de la început am simţit biroul din Primărie. (…) Am crezut din tot sufletul şi m-am încărcat din energia oamenilor”, a declarat Elena Lasconi după câștigarea primului mandat.
Primăria Câmpulung
În 2024 a câștigat un nou mandat de primar, la un scor și mai mare față de toamna lui 2020.
După numărarea voturilor din orașul Câmpulung Muscel, Elena Lasconi avea 71% dintre voturi.
„E o zi frumoasă. Haideți să o facem istorică! Să vadă toată România cine sunt câmpulungenii. Oameni deștepți, harnici și responsabili. Sunt sigură că va fi cea mai mare participare la vot din ultimii 30 de ani”, a spus aceasta după câștigarea unui nou mandat.
”Este cea mai mare participare la vot din Câmpulung din ultimele trei decenii. Întotdeauna m-am gândit că îmi doresc să unesc comunitatea. Mi-aș dori să se ducă mai departe modelul de la Câmpulung. Un exemplu de bune practici, concrete. E extrem de important să fii împreună cu oamenii și pentru oameni. Câmpulungenii știu că au încredere în mine. Pentru că ce le-am spus eu de fiecare dată a fost adevărul. Muncesc foarte mult de când sunt primar, în medie între 10 și 14 ore în fiecare zi. În acest al doilea mandat veți vedea și mai multe proiecte importante pentru comunitate” – Elena Lasconi.
De la europarlamentare la președinția USR
USR a anunțat în septembrie 2023 că Elena Lasconi deschide lista de candidați USR pentru alegerile europarlamentare din iunie 2024.
Ulterior, Lasconi a anunțat în noiembrie 2023 că a fost forțată să se retragă de pe listele pentru alegerile europarlamentare, decizia fiind comunicată de președintele de atunci al USR, Cătălin Drulă.
În iunie 2024 Elena Lasconi a devenit noul preşedinte al USR. Ea a obţinut 68,14% din voturile exprimate.
Potrivit reprezentanţilor USR, au votat 11.333 de membri din cei 25.607 cu drept de vot.
„Le mulţumesc colegilor pentru încredere. De astăzi începe reconstrucţia USR şi tot de astăzi vom lucra mai uniţi şi mai determinaţi ca niciodată pentru că în joc este pierderea democraţiei în România” – Elena Lasconi.
Candidatura la prezidențiale
La data de 1 octombrie 2024, Elena Lasconi şi-a depus candidatura la alegerile prezidenţiale, spunând că îi reprezintă „pe românii care de 35 de ani se simt trădaţi şi păcăliţi de această clasă politică”.
„Sunt aici în faţa dumneavoastră şi îi reprezint pe românii care de 35 de ani se simt trădaţi şi păcăliţi de această clasă politică. Sunt unul dintre milioanele de români care după Revoluţia din 1989 şi-a văzut de viaţă. Sunt unul dintre milioane de români care după Revoluţie s-a îndrăgostit, a adus pe lume un copil, şi-a construit o carieră”.
”Am crezut că e de ajuns să ne construim România noastră împreună cu familiile noastre, cu prietenii noştri, cu colegii noştri de muncă. Dar de fiecare dată când am ieşit din România noastră, ne-am lovit de România lor. De fiecare dată când am ieşit din România noastră, ne-am lovit de spitalele lor proaste, de şcolile nemodernizate, de aroganţa şi fanfaronada lor. De 35 de ani, ei au construit două Românii. O Românie în care ei au salarii speciale, pensii speciale, drepturi speciale. În cealaltă Românie suntem noi, poporul. Noi care ne vedem de vieţile noastre cu frică de Dumnezeu cu respect faţă de lege şi ei ne consideră cetăţeni de mâna a doua. Asta se întâmplă de 35 de ani” – Elena Lasconi.