Zalăul a aderat oficial la cel mai important cluster IT din România

Primăria și Consiliul Local Zalău au aderat la cel mai important cluster de IT din România. Este vorba de Cluj IT Cluster, o entitate care reunește 16 universități și institute de cercetare științifică, administrații locale și județene, precum și zeci de companii active în domenii precum producția de software și de hardware, comunicațiile sau media digitală. Beneficiile aderării Zalăului la această comunitate vor fi resimțite în viitorul apropiat: în capitala Țării Silvaniei va fi deschis un hub al inovării digitale.

Cluj IT Cluster este una dintre cele mai importante structuri din această parte a Europei dedicată inovării și transferului tehnologic. Acest cluster, fondat la Cluj, a fost acreditat de Comisia Europeană cu Eticheta de Aur. Această recunoaștere certifică potențialul ridicat de inovare și de cercetare avansată al clusterului transilvănean. Clusterul are membri din toată România, iar unele dintre companiile membre au devenit actori internaționali, prezenți pe mai multe continente. Entitățile membre ale clusterului Cluj IT au zeci de mii de angajați și generează o cifră cumulată de afaceri care depășește un miliard de euro. Obiectivul membrilor clusterului este susținerea inovării incrementale, care vizează perfecționarea unor produse și procese, dar și susținerea cercetării fundamentale, capabilă să genereze inovare disruptivă, capabilă să schimbe piața muncii și să susțină transferul tehnologic dinspre mediul academic spre cel de afaceri.

Rolul Primăriei și al Consiliului Local Zalău va fi cel de organizație-catalizator, similar celui asumat de entități precum Agenția de Dezvoltare Regională de Nord-Vest. Concret, este vorba de adoptarea de politici publice menite să susțină procesele de cercetare, dezvoltare, inovare și transfer tehnologic, precum și cooperarea dintre membrii clusterului. ”Suntem onorați de încrederea pe care membrii clusterului Cluj IT au oferit-o administrației locale. Aderarea la acest cluster reprezintă încununarea eforturilor noastre de a susține cooperarea onestă dintre municipalitate, actorii economici și mediul educațional. Clusterul Cluj IT s-a remarcat prin atragerea de finanțări nerambursabile destinate proiectelor inovatoare, precum și prin generarea de proiecte relevante pe piața muncii”, a declarat Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău.

La rândul său, profesorul universitar Stelian Brad, cadru didactic al Universității Tehnice Cluj-Napoca și președintele clusterului Cluj IT, a salutat implicarea administrației publice zălăuane. ”Suntem în pragul unor transformări profunde, cu un impact uriaș asupra comunități. Inteligența Artificială și tehnologiile cuantice sunt elemente care vor schimba paradigma economică în care evoluăm și ne bucurăm să ne aflăm în avangarda acestui proces de transformare digitală. În Zalău există și companii care activează în sfera IT, dar și departamente de specialitate ale unor corporații multinaționale ori instituții publice care au oportunitatea de a participa la proiectele noastre”, a spus profesorul Stelian Brad.

Înființarea unui hub de inovare digitală în Zalău devine primul pas major în dezvoltarea sectorului IT din zona Sălaj. Operaționalizarea hub-ului se va materializa prin intermediul companiei Netrom Comunicații, membră a clusterului Cluj IT. ”Am realizat deja un pas important în sensul pregătirii bazei logistice necesare pentru operaționalizarea hub-ului prin investiția realizată în achiziționarea unei clădiri în centrul istoric al municipiului Zalău. Sediul hub-ului va fi într-o clădire din proximitatea primăriei Zalău, mai exact în Piața Iuliu Maniu la nr. 2. În sediul din Zalău va fi amenajat cadrul fizic necesar pentru coagularea comunității dedicate inovării digitale. Va fi un hub care va susține cooperarea transversală dintre companii, administrația publică și actorii din domeniul educației. Printre obiectivele pe care le avem cu hub-ul pe care îl înființăm în Zalău sunt asistarea financiară și operațională a start-up-urilor cu focus pe dezvoltarea de produse digitale și inovare, susținerea unor proiecte de cercetare, realizarea de cursuri de formare profesională sau perfecționare pentru managementul companiilor din sfera IT, organizarea de evenimente de business cu membrii comunității de afaceri, administrației locale și companii din domeniul IT și inclusiv la acordarea de burse de studiu. Apreciem deschidere remarcabilă și gândirea vizionară a municipalității din Zalău care a intuit foarte rapid impactul major pe care îl poate avea un astfel de proiect pentru mediul de afaceri și comunitatea locală, manifestate în special prin implicarea susținută a primarului Ionel Ciunt în organizarea cadrului necesar pentru derularea discuțiilor și sesiunilor de lucru”, a declarat Liviu Vlașin, CEO al Netrom Comunicații.

Hub-ul de inovare digitală din Zalău ar putea deveni operațional în anul 2025, dacă parcurgerea etapelor necesare va fi realizată conform planificărilor, iar instituțiile responsabile cu asigurarea cadrului legal pentru derularea activității vor oferi un sprijin prompt, așa cum speră reprezentanții cluster-ului Cluj IT, responsabili pentru acest proiect.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *