DSVSA Sălaj a făcut peste 200 de controale pentru evitarea apariției toxiinfecțiilor alimentare
Recent sub coordonarea Prefecturii Salaj a avut loc convocarea Comisiei Judetene Pentru Situatii de Urgenta, pentru aprobarea Planului De Activitati pe anul 2025.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sălaj aduce la cunoștință populatiei si Operatorilor din Domeniul Alimentar masurile principale necesare pentru evitarea aparitiei toxiinfectiilor alimentare, prin consum de alimente neconforme, de origine animala si nonanimala.
- Se recomandă populației ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele și a locurilor de unde acestea sunt cumpărate. Altfel, consumatorii riscă să se îmbolnăvească.
Iată câteva sfaturi de care trebuie să țină cont consumatorii atunci când este caniculă.
„– să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.), cu atât mai mult în cazul alimentelor uşor perisabile – carne, peşte, ouă, lapte şi produse lactate;
– să aleagă alimentele cu atenţie, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate;
– să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece;
– să verifice prospeţimea în momentul achiziţionării – să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistenţa modificată sau care prezintă mucegai pe suprafaţă;
– să nu cumpere produse care poartă indicaţiile “păstraţi la frigider”, “păstraţi la rece” sau “păstraţi în congelator” şi care nu au fost depozitate în condiţii de refrigerare sau congelare.
– să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;
Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, apelând gratuit, din orice rețea de telefonie, numărul de telefon 0800 826 787.
Operatorii Din Domeniul Alimentar pentru perioada caniculara trebuie sa asigure :
Capacitati frigorifice functionale cu monitorizarea temperaturii de 2 ori pe zi minim (Camere Frigorifice, Lazi Frigorifice, Vitrine Frigorifice cu expunere verticala, Insule frig, Gheata, dupa caz).
Coroborarea capacitatilor de refrigerare /congelare cu : Aprovizionarea cu alimente, productia, procesarea dupa caz si vanzarea acestora.
Respectarea temperaturilor de pastrare in unitati, indicate de producator pe eticheta, pentru alimentele ce necesita temperatura controlata.
Respectarea principiului Primul Intrat Primul Iesit,(Fifo) pentru evitarea depasirii Datei de Durabilitate Minimala, (termen de valabilitate)prin supraaglomerare.
Asigurarea surselor de ventilatie naturala/artificiala. Ferestre, Ventilatoare, instalatii de aer conditionat.
Verificarea termogramelor mijloacelor de transport frigorifice, autorizate DSVSA, la receptia alimentelor, in unitate pentru alimentele ce necesita temperaturi de refrigerare/congelare pe timpul transportului.
Respectarea normelor generale de igiena in unitati, regulile de buna practica/program HACCP dupa caz , si operatiunile de Dezinfectie, Dezinsectie, Deratizare, cu Biocide acreditate de Ministerul Sanatatii.
Existenta si calitatea apei potabile ,si produselor finite, prin autocontrol si Buletine de analiza effectuate la laboratoare acreditate. Eventuale surse de rezerva de apa potabila, dupa caz, functie de necesar. Respectarea programului de autocontrol al O.D.A. Gestionarea Subproduselor Nedestinate Consumului Uman. Respectarea Regulilor de buna practica/Programele HACCP in unitati.
Echipament de protectie adaptat , la perioada caniculara, pentru tot personalul.
Cumpararea de alimente din unitati inregistrate/autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.
Sa nu cumpere alimente suspecte, fara elemente de identificare, sau cu modificari organoleptice(aspect, culoare, consistenta, miros). ALIMENTELE SUSPECTE SAU CU MODIFICARI ORGANOLEPTICE, NU SE GUSTA.
DSVSA Salaj prin serviciul Control Oficial Siguranta Alimentelor a efectuat conform Programului De Supraveghere si Control 2025 si a Notelor de serviciu specifice transmise de ANSVSA , un numar de:
– 52 controale oficiale in unitati autorizate sanitar veterinar (Abatoare, Unitati de procesare , Unitati Procesare Lapte, Depozite alimentare, Unitati procesare Miere) Fiind recoltate 101 probe pentru examen microbiologic, fizicochimic, contaminanti, cu rezultat corespunzator.
– 171 controale oficiale in unitati inregistrate sanitar veterinar (Magazine, Supermarketuri, Unitati de alimentatie publica, Depozite alimentare, Laboratoare Cofetarie Patiserie, Centre colectare depozitare oua, Carmangerii, macelarii ,etc. )
Pentru neconformitatile constatate privind conditiile de igiena, depozitare necorespunzatoare, lipsa biocidelor, program DDD, ambalare etichetare necorespunzatoare, lipsa trasabilitate, au fost aplicate 32 de sanctiuni contraventionale in valoare de 235300, s-au retinut oficial cu scoatere din circuitul comercial 97,9 kg carne si produse din carne.
Controalele vizeaza in aceasta perioada si unitatile din zone de interes turistic, unitati de alimentatie publica, tabere de copii, DSVSA Salaj colaborand in acest sens cu Inspectoratul Scolar Judetean Salaj.
























