DSVSA Sălaj a depistat a doua fermă de găini ouătoare cu salmoneloză

La data de 06.10.2025 LSVSA Satu Mare a emis către DSVSA Sălaj două alerte de suspiciune de Salmoneloză aviară la două  exploatații de găini ouătoare din jud. Sălaj, una dintre ele fiind emisă pentru ferma la care s-a efectuat lichidarea bolii în luna august și fiind repopulată recent.  Alertele s-au efectuat în baza rezultatelor obținute pe probe oficiale recoltate și trimise spre examinare de către medicii veterinari oficiali al CSVSAO 1 și CSVSAO 5, angajați al DSVSA Sălaj.

În vederea tipizării serologice a tulpinilor de salmonella, probele s-au trimis la IDSA, iar suspiciunile de boală s-au notificat la ANSVSA.

Imediat două echipe din cadrul DSVSA Sălaj  s-au deplasat la cele două exploatații unde au instituit măsuri de interzicere a mișcării păsărilor din fermă (5484  găini ouătoare dintr-o exploatație în vârstă de 83 săptămâni, respectiv 11.400 capete găini ouătoare din a doua exploatație ), a ouălor din depozitul autorizat sanitar veterinar al unităților (9.330 ouă la data de 10.10.2025) și a gunoiului de grajd, având în vedere faptul că tulpina de salmonella putea să fie una periculoasă pentru consumatori.

Totodată, au fost anunțați toți beneficiarii care au primit ouă de la aceaste ferme începând cu data de 29.09.2025, pentru ca în eventualitatea confirmării de către IDSA a Salmonellei enteritidis sau tiphimurium acestea să poată fi retrase de la comercializare.

Ambele unități la data creării suspiciunii, nu dețineau ouă din alte exploatații, ci numai din ferma proprie.

IDSA București, la data de 08.10.2025 a tipizat tulpinile de salmonella, confirmând faptul că într-o fermă este vorba despre o tulpină care poate să producă toxiinfecții alimentare la om și anume Salmonella enteritidis.

Pentru  cealaltă (ferma în care a fost lichidată boala în luna august 2025), datorită faptului că vaccinarea acestui efectiv contra salmonelozelor aviare a fost efectuată în exploatația furnizoare din Ungaria în anul 2025, cu ultima administrare chiar înainte ca găinile să fie livrate spre popularea fermei din jud. Sălaj, s-a trimis spre testare la IDSA vaccinul utilizat (contra tulpinilor de salmonella enteritidis și tiphimurium), rezultatul obținut la data de 10.10.2025, fiind acela că tulpina de Salmonella identificată de LSVSA Satu Mare, este una vaccinală și nu sălbatică, neputând produce îmbolnăviri consumatorilor.

Drept urmare, imediat obțiunerii rezultatului, la data de 10.10.2025,  MVO al CSVSAO 2 a emis pentru aceasta din urmă fermă, dispoziția de ridicare a restricțiilor impuse la data de 06.10.2025, activitatea fermei reluându-și cursul normal.

Pentru exploatația cu rezultat confirmat, DSVSA Sălaj a notificat către ANSVSA confirmarea bolii, a  efectuat ancheta epidemiologică, declararea și planul de măsuri în vederea combaterii bolii, plan aprobat în Centrul Local de Combatere a Bolilor a județului Sălaj.

În vederea identificării sursei care a transmis tulpina sălbatică de Salmonella enteritidis s-au dispus următoarele testări:

–  testarea personalul ce lucrează efectiv cu păsările din exploatație, în direcția salmonelozei,

– trimiterea spre analiză de laborator de probe din furajul utilizat în hrana găinilor pentru a fi testat în direcția salmonelozei,

– pentru a se exclude eventuala mascare a evoluției bolii de către proprietarul păsărilor,  prin administrare de antibiotice și/sau chimioterapice, medicul veterinar oficial al CSVSAO 5, a recoltat probe specifice (cadavre de păsări), pe care le-a trimis spre analiză de laborator la LSVSA Bacău,

Serviciul de Control Oficial Siguranța Alimentelor din cadrul DSVSA Sălaj, deși anterior cu ocazia creării suspiciunii de boală (22.07.2025), la indicația medicului veterinar oficial al CSVSAO au fost notificați telefonic de către producător toți beneficiarii de ouă despre suspiciunea de salmoneloză, a ridicat la data de 28.07.2025 (lunea) alerta pe sistemul specific, RASSF (Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje), astfel ca toți beneficiarii să retragă ouăle provenite de la ferma în care evoluează salmoneloza și să le returneze furnizorului (fermei).

Datorită acestor măsuri rapid instituite, nu s-au înregistrat toxiinfecții alimentare în rândul populației.

Echipa de evaluare numită prin ordin al Prefectului jud. Sălaj, în calitate de președinte al CLCB Sălaj, a procedat la evaluarea efectivului de păsări (5482 capete găini ouătoare), a ouălor (18820  bucăți), în vederea despăgubirii acestora în conformitate cu HG nr. 1214/2009, privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, coroborat cu Regulamentul nr. 349 / 2005 de stabilire a normelor privind finanţarea comunitară a intervenţiilor de urgenţă şi a combaterii anumitor boli ale animalelor menţionate în Decizia 90/424/CEE.

Efectivul de păsări diagnosticat cu salmoneloză aviară și ouăle rezultate de la acesta, nu pot fi date spre consumul uman, astfel au fost dirijate spre uz tehnic în vederea prelucrării acestora ca hrană pentru animale de companie  la o unitate autorizată din Polonia (beneficiarul emițând acceptul de transport și prelucrare a acestora), transporturile din 21.10.2025 (păsările) și 23.10.2025  (ouăle),  fiind verificate, sigilate și  certificate în condițiile legii, de către medicul veterinar oficial al CSVSAO 3.

În perioada imediat următoare depopulării exploatației și golirii depozitului de ouă, proprietarul va proceda la curățarea halei în care a evoluat boala, a depozitului de ouă, spălarea, dezinfecția acestora, cu recoltarea de teste de sanitație în vederea determinării eficienței dezinfecției.

Repopularea exploatației cu păsări se va putea efectua după o perioadă de vid sanitar de minim 7 zile de la ultima dezinfecție și  numai în condiția obținerii rezultatului de laborator conform, referitor la eficiența efectuării dezinfecției în adăpostul de creștere și depozitul de ouă.

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Adrian Mircea MARTIN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *