DSVSA Sălaj despre salmoneloza la om: prevenție și recomandări

După ce în cursul anului două ferme de găini ouătoare au fost depistate cu salmoneloză, conducerea DSVSA Sălaj oferă informații privind impactul asupra omului, prevenția și recomandări.

Moduri de transmitere:

  • Alimente contaminate:

Consumul de ouă crude sau insuficient preparate, carne de pasăre, vită sau porc, insuficient preparată termic, lactate nepasteurizate, fructe și legume contaminate, sunt principalele surse de contaminare.

  • Contactul cu animale:

Contactul direct cu animale infectate (în special reptile și păsări) sau cu fecalele acestora, poate duce la contaminare.

  • Igiena precară:

Lipsa spălării mâinilor după utilizarea toaletei sau înainte de manipularea alimentelor poate facilita răspândirea bacteriei,

 Simptomele

  • Apar, de obicei, la câteva ore sau zile după ingestia bacteriei și pot include: febră, diaree, crampe abdominale, dureri de cap, greață și vărsături.
  • În cazuri severe, salmoneloza poate provoca complicații mai grave, cum ar fi septicemia (infecția sângelui) sau febrele enterice (cauzate de bacteria Salmonella Typhi sau Salmonella Paratyphi: febră mare 39-40°C, cefalee, dureri abdominale, pierderea poftei de mâncare, constipație sau diaree și stare generală de slăbiciune), în special la persoanele cu sistem imunitar slăbit.

Tratament:

  • Majoritatea persoanelor cu infecție cu Salmonella se recuperează în câteva zile fără tratament specific.
  • În cazurile severe, tratamentul poate include antibiotice și hidratare, mai ales pentru febrele enterice.

Prevenție:

  • Spălarea corectă a mâinilor este esențială pentru prevenirea contaminării
  • Manipularea și prepararea corectă a alimentelor, mai ales a cărnii și a ouălor, este importantă pentru a preveni răspândirea bacteriei.
  • Evitarea consumului de produse lactate nepasteurizate și a apei contaminate.

Recomandări:

  • Alegeţi alimentele cu atenţie (aspect, miros, termen de valabilitate);
  • Luând în considerare temperatura la care trebuie păstrate se lasă la final alimentele ce necesită păstrare la rece;
  • Separaţi alimentele de detergenţi şi alte produse chimice;
  • Nu cumpăraţi produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.) cu atât mai mult în cazul alimentelor uşor perisabile – carne, peşte, ouă, lapte şi produse lactate;
  • Este necesară verificarea prospeţimii în momentul achiziţionării. Nu cumparaţi alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistenţa modificată sau care prezintă mucegai pe suprafaţă;
  • Nu cumpăraţi produse care poartă indicaţiile “păstraţi la frigider”, “păstraţi la rece” sau “păstraţi în congelator” şi care nu au fost depozitate în condiţii de refrigerare sau congelare. 

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Adrian Mircea MARTIN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *