Controale mixte DSVSA, OPC și DSP în prag de sărbătorile de iarnă

Protocol de colaborare între DSVSA Sălaj, OPC Sălaj și DSP Sălaj având ca scop intensificarea controalelor şi impunerea respectării cadrului legal privind siguranţa alimentelor şi protecția consumatorului în unitățile care produc, depozitează sau comercializează produse de origine animală şi non animală.

Importanta protocolului:
Prin colaborarea celor trei institutii se urmăreşte ca activitatea de control oficial al alimentelor să răspundă cerinţelor prevăzute de legislația în domeniu, metodele şi mijloacele practice care pot fi folosite pentru aplicarea unui sistem de control oficial, să fie în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene, să se realizeze, în condițiile legii, acțiuni şi măsuri speciale având ca scop prevenirea, eliminarea sau reducerea riscurilor pentru sănătatea publică şi a animalelor.

Atribuții și responsabilități:
A. DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR:
1. Controlul respectarii regulilor de igiena si a cerintelor privind siguranta alimentelor in unitatile се depoziteaza, transporta si valorifica produse de origine animala si non-animala;
2. Verificarea respectarii conditiilor de functionare a obiectivelor supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor;
3. Verificarea conformitatii ghidurilor de bune practici din domeniul sigurantei alimentelor cu regulile de igiena a alimentelor si a principiilor HACCP;
4. Controlul privind respectarea cerintelor veterinare si pentru siguranta alimentelor cu privire la importul, exportul, produselor alimentare de origine animala si non-animala.
5. Coordonarea activitatilor privind evaluarea si comunicarea riscului din punet de vedere al sigurantei alimentelor pe intregul lant alimentar;
6. Realizarea managementului riscului din punct de vedere al sigurantei alimentelor pe intregul lant alimentar;
7. Implementarea şi controlul trasabilității produselor alimentare pe întregul lant alimentar;
8. Efectuarea controalelor in vederea prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare prin consumul produselor de origine animala si nonanimala.

Controalele se vor efectua după un program stabilit de cele 3 instituții, cu stabilirea persoanelor de contact şi cu asigurarea sprijinului logistic pentru fiecare zi în parte conform calendarului procedural.

Echipele de control şi operatorii economici ce urmează a fi controlați se vor stabili de către conducerile celor 3 instituţii ţinându-se cont de încadrarea pe grupe de risc a unităților.

One thought on “Controale mixte DSVSA, OPC și DSP în prag de sărbătorile de iarnă

  1. Sunt multe cofetarese care fac prăjituri cu doi săptămâni înainte de Crăciun și le țin prin garaje și uscătoare. Nu prea prezintă siguranță alimentară acele prajituri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *