A început Postul Paștelui 2025! Ce nu ai voie să faci și ce nu ai voie să mănânci în post
Postul Paștelui, denumit și postul Mare, începe luni, 3 martie 2025, și se va desfășura până sâmbătă, 19 aprilie. Duminică, 20 aprilie, credincioșii ortodocși și catolici sărbătoresc Învierea Domnului. Urmează o perioadă în care, cei care vor să țină post, nu vor consuma alimente precum carne, lactate sau ouă, tutun, alcool și se organizează nunți, petreceri, etc.
Postul ca drum spre Înviere
În final, postul este un exercițiu spiritual care ne amintește că adevărata hrană a sufletului vine din comuniunea cu Dumnezeu. El ne ajută să ne eliberăm de atașamentele lumești și să ne concentrăm asupra lucrurilor esențiale: iubirea, credința și nădejdea în Hristos.
Postul nu este o simplă interdicție alimentară, ci o călătorie interioară spre lumină, spre renaștere spirituală și, în ultimă instanță, spre bucuria Învierii.
Cât durează Postul
Paștelui Înainte de Paște, creștinii țin Postul Mare, perioadă care face referire la postul de 40 de zile și 40 de nopți pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ținut înainte de a începe Propovăduirea Evangheliei. Postul de 40 de zile aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.
Când este dezlegare la pește în Postul Paștelui 2025
Așa cum este tradiția creștină, Postul Paștelui începe a doua zi după Lăsata Secului, în 2025 această zi fiind luni, 3 martie. Postul Paștelui este cel mai aspru post din an și, spre deosebire de alte posturi, nu are multe zile cu dezlegare la pește, așa cum este, spre exemplu, în Postul Crăciunului.
În 2025, în Postul Paștelui există o singură zi cu dezlegare la pește, mai exact ziua de 25 martie, când este Buna Vestire sau Blagoveștenia. Conform rânduielilor bisericești, dezlegarea la pește trebuie privită drept o răsplată de către credincioșii care postesc, dar și o modalitate prin care să fie sărbătorit Iisus Hristos.
Zilele cu dezlegare la pește sunt stabilite de Tradiția Bisericii și nu sunt întâmplătoare. Ele sunt legate, de obicei, de sărbători mari.
Tradiții creștine în postul Paștelui
Timp de 40 de zile, cât va ţine Postul Paştelui sau Postul Mare, nu se mănâncă de dulce, iar trupul se purifică odată cu sufletul, prin rugăciune şi gânduri bune. Aşadar, în aceste săptămâni, nu se consumă carne, ouă, lapte sau brânzeturi. De asemenea, potrivit orândurilor bisericești, este interzis fumatul şi alcoolul.
Biserica nu permite săvârșirea cununiilor religioase în zilele de post tocmai pentru ca bucuria nunții să nu fie umbrită de restricțiile postului.