Adjunctul șefului IPJ Sălaj, Lupu Florin, a prezentat rezultatele inspectoratului în primele 6 luni din 2024
Într-un cadru oficial, adjunctul șefului IPJ Sălaj, Comisar-șef de poliție Lupu Florin, alături de șeful Serviciului de Ordine Publică, Comisar-şef de poliţie Groza Ioan, a prezentat evaluarea activității inspectoratului în primele 6 luni ale anului 2024.
În prima jumătate a anului în curs, Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj a continuat să fie un factor de securitate şi stabilitate, având o contribuţie semnificativă la scăderea și menţinerea sub control a fenomenului infracţional, la asigurarea desfăşurării în condiţii optime de siguranță a vieții comunității.
Pe parcursul primelor 6 luni ale anului 2024, au fost sesizate 2.328 de infracțiuni, fiind înregistrată o ușoară scădere a faptelor cu 2,6 %. Din totalul acestora, faptele de natură economico-financiară sesizate reprezintă 5,19 %, iar cele de natură judiciară 58,97 %.
În ce privește infracționalitatea contra patrimoniului sesizată, se observă o ușoară scădere de 8,41%, pe fondul scăderii numărului infracţiunilor de furt cu 10,6% (-44 de fapte), tulburări de posesie 18.19% (-14 fapte) și distrugeri, aceste infracțiuni deținând împreună o pondere însemnată din totalul infracțiunilor contra patrimoniului sesizate. Analiza comparativă a faptelor sesizate relevă scăderi la infracțiunile de furt, tâlhărie și tulburare de posesie și creștere în ceea ce privește infracțiunile de înșelăciune (cele în context online).
În perioada analizată, la nivelul judeţului Sălaj, numărul infracţiunilor stradale sesizate a înregistrat o creștere cu 14,8% faţă de cel înregistrat în perioada de comparaţie.
În primele 6 luni ale anului 2024, au fost sesizate 169 de infracțiuni stradale, dintre care 99 au fost în mediul urban și 70 în mediul rural. Ponderea infracțiunilor stradale este dată de infracțiunile de loviri sau alte violențe, fiind înregistrate 85 de astfel de fapte (50,2 % din total), respectiv 44 de furturi (26,3% din total).
Referitor la infracționalitatea din mediul rural, se poate observa o ușoară creștere a infracțiunilor contra patrimoniului (+11,88%).
Se observă un trend ascendent și în cazul infracționalității contra persoanei în mediul rural, acestea înregistrând o ușoară creștere de 3,62%, cea mai mare creștere înregistrându-se, similar aceleiași perioade a anului 2023, la infracțiunile de amenințare (+68%) și la infracțiunile de lovire sau alte violențe (+ 7,69%).
Dispozitivul de siguranță a fost adaptat în funcție de evoluția situației operative, fiind organizate patrule în zonele cu risc criminogen, corelate cu intervalele orare de comitere a faptelor.
Efectivele poliției de ordine publică au constatat 1.266 de infracțiuni (față de 1.235 în primele 6 luni ale anului 2023), înregistrând o ușoară creștere cu 2,51%.
Patrulele de ordine publică au intervenit la 3.149 de apeluri semnalate prin intermediul S.N.U.A.U. 112, din care 1.809 în mediul urban și 1.340 în mediul rural.
În perioada supusă analizei, au fost primite 6.598 de apeluri preluate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112. Pentru apelare falsă sau abuzivă, poliţiştii au aplicat 397 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 139 de avertismente şi 258 de amenzi contravenționale (676.000 de lei).
În ceea ce privește infracțiunile prevăzute de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, în primele 6 luni ale acestui an, la nivelul județului Sălaj, au fost sesizate 266 de infracțiuni, 141 în mediul urban și 125 în mediul rural. Totodată, au fost emise 47 de ordine de protecție provizorii, dintre care 10 au fost transformate în ordine de protecție.
Începând cu data de 1 ianuarie 2024, în județul Sălaj și în alte 19 județe, a devenit funcțional Sistemul Electronic de Monitorizare Electronică, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.
Astfel, în perioada supusă analizei, polițiștii sălăjeni au dispus montarea a 10 dispozitive care permit monitorizarea agresorilor prin intermediul Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică.
În domeniul silvic, în primele 6 luni ale anului curent, au fost constatate 142 de infracțiuni, fiind, de asemenea, aplicate 162 de sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare de 216.300 de lei. Totodată, în primele 6 luni ale anului 2023 au fost confiscați 1.312,33 metri cubi de material lemnos, în valoare de 792.000 de lei. Totodată, au fost indisponibilizate 4 ansambluri de vehicule de transport material lemnos, care transportau peste 10 metri cubi de lemne de foc, fără documente legale de proveniență, în valoare de peste 200.000 de euro.
Polițiștii de investigare a criminalității economice au acționat pentru combaterea faptelor ilegale grave din economie, obiectivul prioritar de acţiune fiind menţinerea unui climat de legalitate în sfera afacerilor, în vederea consolidării unui mediu de afaceri stabil şi predictibil, capabil a asigura buna funcţionare a economiei româneşti.
În primul semestru al anului curent au fost constatate 49 de infracțiuni economice, în scădere cu 39,83%. Se constată o scădere a infracțiunilor în domeniul combaterii evaziunii fiscale, de la 68 la 19. Au fost recuperate prejudicii în valoare de 1.573.880 de lei.
Activităţile desfăşurate de poliţiştii rutieri în primele 6 luni ale anului 2024 au avut ca scop combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, depistarea persoanelor care conduc vehicule sub influența alcoolului sau a altor substanțe, creşterea disciplinei în traficul rutier, îmbunătăţirea fluenţei şi siguranţei acestuia, ţinând cont de multiplicarea factorilor de risc care sporesc pericolul producerii accidentelor rutiere şi de valorile ridicate de trafic auto şi pietonal.
Pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, la nivelul județului Sălaj, structurile de poliție rutieră au constatat 268 de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice și au organizat acţiuni comune cu reprezentanți ai Registrul Auto Român – Sucursala Sălaj, prin care s-a urmărit verificarea stării tehnice a autovehiculelor puse în circulaţie pe drumurile publice, precum și cu reprezentanți ai I.S.C.T.R. – Regiunea 4 Cluj.
În primele 6 luni ale anului 2024 s-a înregistrat o scădere cu 32.15% a numărului de accidente rutiere grave și o scădere a numărului de persoane rănite grav în urma accidentelor rutiere, fiind înregistrate 19 accidente rutiere grave soldate cu 7 persoane decedate și 13 persoane rănite grav, comparativ cu aceeaşi perioadă de referinţă a anului precedent, când au fost înregistrate 28 de accidente rutiere grave soldate cu 6 morți și 24 răniți grav.
A existat o evidentă corespondenţă între principalele cauze generatoare de accidente şi sancţiunile aplicate pentru încălcările de gen ale regulilor rutiere. Astfel, pe drumurile ce tranzitează judeţul Sălaj, principalele cauze care au stat la baza producerii accidentelor rutiere în primele 6 luni ale anului 2024 au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, neacordarea priorității de trecere vehiculelor, indisciplina pietonală, neacordarea priorității de trecere pietonilor și abaterile comise de bicicliști.
În perioada supusă analizei, poliţiştii rutieri sălăjeni au aplicat 21.990 de sancțiuni contravenționale, pentru abateri la O.U.G. nr. 195/2002 Rep, privind circulația pe drumurile publice.
Polițiștii rutieri, în colaborare cu polițiștii de ordine publică, au reţinut în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice 1.717 permise de conducere și au retras 131 de certificate de înmatriculare a vehiculelor.
Au fost identificați toți conducătorii auto care au părăsit locul faptei în cazul accidentelor cu victime (100%).
Asigurarea climatului de normalitate civică, de ordine şi siguranţă publică pentru cetăţenii județului Sălaj în ceea ce privește prevenirea și combaterea încălcărilor prevederilor legale în materie de arme, explozivi și substanțe periculoase reprezintă obiectiv prioritar al activităţii Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj.
În primele 6 luni ale anului 2024, polițiștii de la Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au constatat 33 de infracțiuni, din care una pentru nerespectarea regimului materiilor explozive, 19 la nerespectarea regimului armelor și munițiilor, 3 infracțiuni de braconaj cinegetic și 10 privind protecția mediului.
În urma celor 323 de acțiuni și controale desfășurate pe domeniul arme, explozivi şi substanţe periculoase, au fost confiscate 21 de arme, dintre care 11 deținute ilegal, 994 de elemente de muniție aferente armelor, deținute ilegal, 80 de kilograme de carne de vânat, 20 de kilograme de articole pirotehnice și peste 78.736 de kg de substanțe toxice sau periculoase.
Serviciul Criminalistic își aduce constant contribuția la identificarea autorilor de infracţiuni prin utilizarea tehnicii și mijloacelor criminalistice. Se evidenţiază dezvoltarea în plan calitativ a modului de abordare a activităţii de cercetare a locului faptei, a expertizelor sau constatărilor criminalistice, implementarea și verificarea în bazele de date criminalistice, atât prin căutarea şi ridicarea tuturor categoriilor de urme, cât și prin identificarea autorilor în bazele de date și prin expertize.
A fost efectuată cercetarea la fața locului la 571 de evenimente, iar polițiștii criminaliști sălăjeni au participat la 195 de alte activități și au ridicat 1.496 de alte urme (biologice, materie, traseologice, înscrisuri).
În ce priveşte activitatea Serviciului de Cazier Judiciar, Statistică și Evidență Operativă, în primele 6 luni ale anului 2024, prin aplicaţia ROCRIS au fost eliberate 9.368 de certificate de cazier judiciar, 1.634 de certificate de integritate pentru persoanele fizice și 37 de copii de pe registrul pentru instituții.
În ce privește siguranța în școli, polițiștii sălăjeni au desfășurat 903 activități preventive în mediul școlar, în școli și în proximitatea acestora.
În primele 8 luni ale anului 2023, polițiștii Biroului Siguranță Școlară și cei din cadrul Serviciului de Ordine Publică au organizat şi desfăşurat 390 de activități, în 38 de unități de învătământ din județul Sălaj, pe linia prevenirii absenteismului şcolar, pe tema delincvenței juvenile și pentru respectarea regulilor de circulaţie. De asemenea, au fost consiliați 39 de elevi aflați în situații de risc sau vulnerabili, precum și cadre didactice, pentru asigurarea unui climat educațional lipsit de orice formă de violență.
În primele 6 luni ale anului 2024, în județul Sălaj, au fost sesizate 19 fapte de natură penală, (12 în mediul urban și 7 în mediul rural) comise în incinta și zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, fiind întocmite 19 dosare penale care se află în instrumentarea polițiștilor de la siguranță școlară. Predomină infracțiunile de lovire sau alte violențe (17 fapte).
Printre scopurile și obiectivele polițiștilor de la Biroul pentru Protecția Animalelor se regăsesc combaterea și prevenirea faptelor de natură contravențională și penală referitoare la animale și protecția acestora, regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi și gestionarea câinilor fără stăpân, dar și luarea de măsuri imediate pentru protejarea animalelor aflate în pericol.
În primele 6 luni ale anului 2024, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au soluționat 15 dosare penale care au avut ca obiect comiterea infracțiunii de ucidere a animalelor cu intenție fără drept, rănirea animalelor cu intenție fără drept, neluare a măsurilor de prevenire a atacului canin, infracțiuni de fals și amenințare.
Totodată, polițiștii din cadrul Biroului Pentru Protecția Animalelor au aplicat 271 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de peste 280.500 de lei.
Referitor la activitatea derulată de poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, scopul activităților derulate de acest compartiment specializat constă în diminuarea potențialului criminogen, a cauzelor și a condițiilor care generează sau favorizează infracționalitatea, precum și informarea populaţiei cu privire la măsurile antivictimale care trebuie respectate pentru prevenirea fenomenul infracţional.
În perioada supusă analizei, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat 316 activități, care au avut ca beneficiari peste 8.500 de persoane, toate în scopul reducerii numărului de infracțiuni, a riscului de victimizare și a asigurării unui climat de siguranță publică.
La nivel local, împreună cu partenerii instituționali, polițiștii de prevenire sălăjeni au inițiat și implementat 8 proiecte, care s-au concretizat în peste 20 de activități, au realizat activități preventive în unitățile de învățământ sălăjene și au încheiat protocoale de colaborare cu alte instituții sau organizații nonguvernamentale. De asemenea, au fost desfășurate numeroase activități preventive în comun cu alte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Printre proiectele preventive derulate de polițiștii de prevenire sălăjeni amintim „Tinerii în lumea tentațiilor”, „Școala antibullying”, „Creștem în siguranță”, „Dincolo de aparențe”, „În siguranță la volan, stop accidentelor!”, „Siguranța noastră contează!” etc.
De asemenea, amintim colaborarea constantă cu Serviciul de Probațiune Sălaj din cadrul Tribunalului Sălaj, precum și buna colaborare cu instituțiile publice și organizațiile neguvernamentale de pe raza județului (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcția de Asistență Socială Zalău, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Sălaj, Biblioteca Județeană „Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj, Crucea Roșie Sălaj, Zalău Value Centre).
Delincvența juvenilă și victimizarea minorilor reprezintă preocupări majore și constante, acest domeniu constituind prioritate națională de prevenire în scopul reducerii riscului de victimizare și de implicare în activități infracționale.
În ce privește Biroul Pregătire Profesională, activitatea acestei structuri este axată pe planificarea, organizarea, coordonarea, îndrumarea și controlarea activității de pregătire profesională de specialitate a polițiștilor sălăjeni, vizând formarea profesională inițială, continuă, pe post și prin programe de formare, pregătirea şi evaluarea poliţiştilor în domeniul tacticii, în domeniul pregătirii fizice şi autoapărării și în domeniul tragerilor cu armamentul din dotare.
Astfel, polițiștii Biroului Pregătire Profesională au organizat pregătirea fizică a polițiștilor sălăjeni, au realizat sesiuni de pregătire cu polițiști din cadrul structurilor operative și cu polițiști încadrați din sursă externă, au organizat şi desfăşurat ședințe de tragere cu armamentul din dotare, fiind efectuate ședințe pregătitoare și de mânuire a armamentului.
Activităţile de instruire privind tactica polițienească au fost organizate la nivelul inspectoratului, fiind susţinute de instructori din cadrul Biroului Pregătire Profesională, având calitatea de instructori sportivi autorizaţi şi o experienţă de muncă vastă în acest domeniu al tacticii poliţieneşti.
Au fost organizate sesiuni de instruire tactică, la care au participat polițiști de la structurile operative, sesiuni de pregătire pe linie de educație fizică și autoapărare, precum și sedințe de conducere defensivă.
În primele 6 luni ale anului 2024, luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au participat la 159 de misiuni cu grad ridicat de periculozitate, organizate independent sau în cooperare cu alte formaţiuni operative, au participat la razii, activități de menținere a ordinii publice, percheziţii şi acțiuni de prindere în flagrant delict.
În continuare, creșterea siguranței cetățeanului se menține ca fiind obiectivul principal al polițiștilor sălăjeni.
Printre cele mai importante obiective pentru anul în curs se numără consolidarea politicilor concrete și coerente în domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor privind: viața sexuală, violența domestică, delicvența juvenilă, siguranța școlară, mediul online, domeniul silvic, mediul, precum și a infracțiunilor cu grad ridicat de impact emoțional și psihologic în rândul societății.
Printre obiective se numără și îmbunatățirea nivelului de pregătire profesională a polițiștilor, cu accent pe pregătirea practică și tactică, precum și consolidarea eticii profesionale a personalului.
Totodată, se intenționează creșterea gradului de siguranță în domeniul rutier, intensificarea activităților pentru localizarea și prinderea persoanelor urmărite, precum și a activităților specifice în cazul disparițiilor de persoane.
De asemenea, un alt obiectiv este consolidarea acțiunii integrate cu toate structurile competente în combaterea criminalității fiscale și asigurarea unui grad ridicat de recuperare a prejudiciilor în cauzele privind infracțiuni fiscale sau economico-financiare, dar și dezvoltarea unor mecanisme eficiente de identificare a fenomenelor de corupție și participare activă la combaterea acestora.
Se dorește menținerea transparenței în comunicarea publică și în relația cu mass-media, implementarea de campanii pentru reducerea riscului de victimizare a populației și a prevenirii comiterii de infracțiuni, precum și intensificarea parteneriatului cu autoritățile locale, în vederea creșterii siguranței cetățeanului.
Se intenționează consolidarea capacităților de monitorizare și anticipare a riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice, respectiv de contracarare a formelor grave de criminalitate.