Ambasadorul Israelului a fost primit de Teodor Bălăjel la Primăria Zalău
Ambasadorul Israelului în România a fost primit azi la Primăria Zalău de viceprimarul Teodor Bălăjel, Excelnța Sa Reuven Azar fiind însoțit de prim-rabinul Rafael Straffer și de alți lideri ai comunităților evreiești din țară și din Zalău, prezenți în oraș pentru a participa la conferința organizată la Casa de Cultură a Sindicatelor de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Teodor Bălăjel a făcut o prezentare a potențialului orașului, a ritmului accelerat de dezvoltare din ultimii ani și a perspectivelor care se deschid, cu atât mai mult cu cât ambasadorul Reuven Azar s-a arătat interesat de investiții israeliene în special în domeniul energiei regenerabile și în turism. A fost invitat la această întâlnire și președintele Consiliului Județean Sălaj, să ofere oaspeților și o perspectivă asupra potențialului la nivel de județ.
La conferința ce a avut loc după amiază la Casa de Cultură a Sindicatelor, Teodor Bălăjel a fost invitat să ia cuvântul chiar în deschiderea evenimentului dedicat comemorării victimelor Holocaustului, unde a transmis celor prezenți – o sală plină, în special elevi – convingerile sale despre crima împotriva umanității comisă de naziști.
”Regimului nazist, oameni denaturați, a acționat împotriva firii umane, a ucis șase milioane de evrei, dintre care un milion și jumătate au fost copii. Au fost crime comise în cele mai odioase moduri posibile. Ceva mai tulburător nu există. Viața noastră nu are sens dacă nu putem trăi cu convingerea că așa ceva nu se va mai întâmpla niciodată.
Să fim siguri că astfel de crime nu pot avea loc, democrația trebuie păzită cu sfințenie. Holocaustul a fost o manifestare a unui regim totalitar nebunesc. Deviațiile de la normalitate caracterizează în general regimurile totalitare. Trebuie să apărăm democrația cu orice preț, să nu plătim apoi, prea târziu, un preț prea mare!
Instruirea corectă a generațiilor noi este neapărat parte din această luptă pentru democrație și normalitate. O minte slabă, fără fundament, poate fi sedusă de ideologii bolnave. Pe când o minte care are capacitatea de a recunoaște valorile morale nu va putea fi niciodată denaturată. Nu e niciodată un efort prea mare sau o cheltuială prea mare pentru educație.
Europa s-a reconstruit după război pe valori morale temeinice. A fost posibil în primul rând prin recunoașterea greșelilor pe care le-a făcut. Acceptarea diversității culturale este acum prețuită. Civilizația a renăscut. Iar noi suntem parte a acestei civilizații.
Rezultatul este că participăm la dezvoltare și beneficiem de dezvoltare. Și asta este foarte important, pentru că, pe lângă democrație și o bună educație, pentru o societate este foarte important să aibă un standard de viață ridicat, care îi asigură echilibru, normalitate, stabilitate, pentru a fi ferită de ideologii care îi pot dăuna”, a spus viceprimarul Teodor Bălăjel.