Angajări pe bandă rulantă, deși Guvernul anunța că suspendă angajările la stat din 1 iulie

Guvernul a anunțat la mijlocul lunii iunie că vrea să suspende, de la 1 iulie 2022 și până la finalul acestui an, ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice, pentru a reduce din cheltuieli și a se încadra în ținta de deficit, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență. 

Surpriză însă. Potrivit site-ului oficial al ANFP (Agenția Națională a Funcționarilor Publici) în județul Sălaj sunt scoase la concurs nu mai puțin de 29 de posturi la stat.

Cele mai multe funcții scoase la concurs sunt la Primăria Orașului Șimleu Silvaniei – 14 posturi.

Mai angajează: Poliția Locală Zalău, Primăria Zalău, Consiliul Județean Sălaj, Primăria Cuzăplac, Primăria Cehu Silvaniei, AJOFM, Direcția Județeană de Sănătate Publică, Primăria Almașu, APIA, Primăria Ileanda.

Suspendarea angajărilor de la 1 iulie 2022: Ce excepții vor fi

Guvernul vrea să adopte joi o ordonanță de urgență care prevede suspendarea, în perioada 1 iulie 2022-31 decembrie 2022, a ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepția posturilor unice, din instituțiile și autoritățile publice.

În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin post unic, se înțelege:

  • a) acel post ale cărui atribuții, prin conținutul și natura lor, sau responsabilității stabilite, nu se regăsesc într-o altă structură organizatorică;
  • b) un post dintre cele aflate în structura în care există numai posturi vacante.

(3) Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior datei de 1 iulie 2022, se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată, se arată în proiectul de OUG.

Alte excepții la angajarea la stat după 1 iulie 2022

Prin excepție de la prevederile de mai sus, în cazuri temeinic justificate, prin Memorandum aprobat în ședința Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice prevăzute (…) cu justificarea necesității și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinație în buget, se arată în Nota de fundamentare.

Totodată, prin excepție de la prevederile alin.(1), în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în ședința Guvernului, iniţiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile publice locale prevăzute la alin.(1) lit.b), se poate face pe baza solicitărilor temeinic justificate ale ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale.

Cum motivează Executivul urgența acestor măsuri. Cu cât a crescut numărul de bugetari

Executivul amintește că în condițiile depășirii, în 2019, a pragului de 3% al deficitului bugetar ESA, România se află în procedura aplicabilă deficitelor excesive (PDE) începând cu data de 3 aprilie 2020, când Consiliul UE a adoptat o Recomandare pentru corectarea deficitului bugetar excesiv, care prevede atingerea unor ținte de deficit public de 3,6% din PIB în 2020, 3,4% în 2021 și 2,8% în 2022.

În acest context, pentru ajustarea deficitului bugetar excesiv și respectarea angajamentelor asumate în ce privește încadrarea în ținta de deficit, este necesară diminuarea unor cheltuieli de funcționare ale instituțiilor și autorităților publice.

În această categorie se regăsesc cheltuielile de personal care în anul 2022 reprezintă 22% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat.

În ce privește evoluția numărului de posturi ocupate în autoritățile și instituțiile publice indiferent de modul de finanțare și subordonare, este de menționat ca acesta a crescut cu 27.553 în aprilie 2022 comparativ cu decembrie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *