ANSVSA îi dă dreptate directorului DSVSA Sălaj! Nu se pot acorda derogări în zona de restricție (PPA)

Patru focare de pestă porcină africană depistate în Mineu și Bârsa au blocat activitatea a 9 ferme din zoan Cehu Silvaniei. Fermierii acestor exploatații comerciale, necunoscând legislația au venit la sediul DSVSA Sălaj să ceară explicații. 

În primă fază conducerea DSVSA Sălaj a explicat fermierilor legislația europeană și faptul că solicitările acestora privind popularea / depopularea fermelor nu este acoperită de legislația în vigoare.

Nemulțumiți de răspusurile primite, fermierii s-au adresat președintele CLCB Sălaj, for condus de prefectul Dari Tamaș. Totodată, fermierii au trimis o petiție și la ANSVSA.

Între timp, conducerea DSVSA Sălaj a formulat o solicitare către ANSVSA în 19 aprilie, pentru a cere clarificări suplimentare în încercarea de a debloca situația creată.

O nouă solicitare a DSVSA Sălaj, tot către ANSVSA, a fost făcută în 27 aprilie, pentru urgentarea unui răspuns care să clarifice situația din teren a celor 9 ferme.

Prefectul Dari Toma a pus presiune pe conducerea DSVSA Sălaj

La data de 27 aprilie, prefectul Dari Toma în calitate de președinte al CLCB Sălaj decide de pe o zi pe alta să convoace o ședință cu toți membri în care cere ca DSVSA Sălaj să prezinte o situație la zi despre Pesta Porcină Africană de pe raza județului.

Conducerea DSVSA se implică și realizează un raport de peste 100 de pagini în care prezintă cu lux de amănunte fiecare situație și focar PPA, legislația atât europeană cât și cea națională, dar și ultimele modificări legislative privind gestionarea PPA.

Mai mult, reprezentanții DSVSA Sălaj au întocmit un îndrumar succint și explicativ privind derogările și interdicțiile care trebuie respectate în zonele de restricție stabilite, cu scopul de a le fi mult mai ușor fermierilor de a interpreta legislația europeană.

La ședință au fost invitați și fermierii supărați și afectați de focarele PPA, care au amenințat DSVSA Sălaj cu dosare penale și civile, necunoscând legislația europeană în tocmai. Și prefectul Dari Toma a făcut afirmații nefondate la adresa conducerii DSVSA Sălaj și a pus presiune pe instituție pentru a lua o decizie în sensul de a debloca situația fermierilor. Se dorea practic o decizie ilegală și înafara legislației europene, acum dovedită de președintele ANSVSA prin adresa din 4 mai 2023.

Directorul DSVSA Sălaj a arătat punct cu punct că legislația europeană este foarte clară și nu permite acordarea de derogări în sensul de populare a fermelor de porci prinse în zona de protecție a focarelor de PPA.

Își asuma prefectul Sălajului un dosar penal în cazul unei decizii eronate ?! De ce atâta „venin” aruncat într-o instituție independentă condusă de specialiști cu foarte mulți ani de experiență în spate și care fac performanță în gestionarea atât a PPA, cât a celorlalte situații din județ?

Sunt doar o parte dintre întrebările legitime care așteaptă un răspuns … 

Președintele ANSVSA dă dreptate conducerii DSVSA Sălaj privind modul în care a aplicat legislația în cazul celor 9 ferme de porci afectate de focarele PPA

În cursul zilei de azi, 4 mai, președintele ANSVSA – secretar de stat dr. Alexandru Bociu, transmite răspunsul solicitat de fermierii sălăjeni afectați de focarele PPA și de DSVSA Sălaj.

Răspunsul este unul CLAR și concis, de unde rezultă că DSVSA Sălaj a interpretat și aplicat corect și profesionist legislația europeană în ceea ce privește gestionarea PPA.


În preambulul Regulamentului Delegat 2023/751 de modificare a Regulamentului delegat 2020/687 de completare a Regulamentului 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate, se explică principiul neacordării derogări de populare în exploatațiile situate în zona de restricție stabilită în urma confirmării unui focar de boală de categoria A:

„(16)Art 27 și 42 din Regulamentul delegat 2020/687  Circulația animalelor deținute din speciile listate înspre unități din zona de restricție este interzisă în conformitate cu tabelul respectiv, pentru a preveni creșterea populației de animale deținute susceptibile la boala de categoria A confirmată în zona respectivă. (…) Prin urmare, o astfel de circulație ar fi în contradicție cu scopul interdicției de a transporta animale deținute din speciile listate la unitățile din zona de restricție. În consecință, ca regulă generală, se consideră ca o astfel de circulație este interzisă”, semnează președintele ANSVSA. 

ANSVSA a atras atenția Comisiei Europene și Statelor Membre în numeroase rânduri asupra dificultăților întâmpinate de axploatațiile comerciale ca urmare a restricțiilor impuse în urma confirmării focarelor de PPA la nivelul exploatațiilor non-profesionale, din jurul acestora.

Referitor la recuperarea prejudiciilor create de restricțiile impuse ca urmare a confirmării oficiale a unor focare de PPA pe o rază de 10 km în jurul exploatației comerciale, ANSVSA comunică faptul că, în conformitatea cu Ordonanța 42/2004, din bugetul ANSVSA se pot acorda despăgubiri persoanelor fizice și juridice în ale căror exploatații s-au întreprins măsuri pentru lichidarea focarelor de boli transmisibile ale animalelor, în condițiile stabilite prin HG nr 1.214/2009.


Concluzie:

DSVSA Sălaj are o conducere responsabilă, profesionistă, cu oameni foarte bine pregătiți, care muncesc în interesul cetățenilor și pentru siguranța sălăjenilor. Angajații DSVSA Sălaj sunt cei care sunt în linia întâi în lupta cu PPA și fac eforturi considerabile pentru a combate profesonist și legal această boală, deși ar trebuie să fie implicate mult mai multe instituții publice. Mai mult, prin adresa ANSVSA se confirmă faptul că specialiștii din DSVSA Sălaj sunt niște profesioniști, cunosc foarte bine legislația atât cea europeană, cât și națională, și deciziile pe care aceștia le i-au privind gestionarea PPA sunt corecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *