Asociațiile de Părinți susțin greva generală a cadrelor didactice anunțată pe 22 mai
Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP), Iulian Cristache, a declarat că federația pe care o reprezintă susține demersul cadrelor didactice care au anunțat grevă generală din 22 mai, el precizând pentru PS News că, „dacă vrem să avem profesori foarte buni, avem nevoie de o salarizare corespunzătoare”
„Ca federație, susținem revendicările pentru că trebuie să conștientizăm că aici nu este vorba doar despre salariile profesorilor, ci și despre calitatea sistemului educațional. Dacă vrem să avem profesori în viitor foarte buni, avem nevoie de o salarizare corespunzătoare, astfel încât această profesie să nu mai devină interesantă doar pentru cei care vor statutul respectiv, ci să fie interesată pentru cei care au vocație, își doresc într-adevăr să profeseze în sistem și sunt pregătiți astfel încât să răspundă provocărilor de la clasă.
În ultima perioadă de timp, vedeți și dumneavoastră ce provocări sunt la clasă. Avem nevoie de profesori pregătiți din toate punctele de vedere, pedagogic, psihologic și absolut din toate punctele de vedere. Sigur că sunt părinți care se raportează la propriile persoane și la propriile salarii. Eu, ca președinte de federație, trebuie să mă gândesc la nivel de sistem și ceea ce ne dorim noi în viitor. Am făcut afirmația dinainte în sensul în care sunt părinți care spun că lucrează la privat câte 10-12h/zi și lucrează pe salariul minim pe economie. Eu le-am spus că nu trebuie să gândim așa la nivelul profesorilor, pentru că ei sunt cei care ne formează copiii, ei sunt cei care ne pregătesc copiii pentru o viitoare carieră profesională și dacă nu vom avea profesori buni în sistem, cei care vor suferi vor fi tot copiii noștri”, a spus Cristache.
Reprezentantul FNAP s-a declarat sceptic în legătură cu zvonurile conform cărora s-ar putea merge până la înghețarea anului școlar, respectiv repetarea anului.
„Nu cred că va fi cazul de repetare a anului. Înghețarea, dacă va interveni, va fi pe o perioadă scurtă de timp, până când cineva de la Guvern va conștientiza că trebuie să-i cheme la discuții. Eu sunt sigur că până luni lucrurile se vor schimba și vor fi chemați la discuții. Rămâne de văzut dacă într-adevăr vor agrea un calendar de creștere salarială și, aș zice eu, nu doar de salarii, ci și de investiții la nivelul unităților de învățământ. Asta trebuie să facă actualul Guvern. Să se trezească, să gândească pentru sistem și pentru copiii noștri, pentru că și dumnealor au copiii, unii dintre ei au nepoți și este absolut normal să gândească pe fond și nu doar pe formă”, a afirmat Iulian Cristache.
Pe de altă parte, el s-a arătat optimist în legătură cu rezultatul eventualelor negocieri dintre cadrele didactice și guvernanți.
„Știu că nu avem un Guvern atât de responsabil, dar nu cred că pot fi atât de inconștienți încât să nu cheme deloc și să dea posibilitatea să se declanșeze greva generală, astfel încât să se blocheze anul școlar. Cei care vor suferi vor fi elevii care trebuie să susțină examene naționale”, a completat președintele FNAP.
Sindicaliştii din educaţie anunţă grevă generală, din 22 mai/Ei fac apel la părinţi să ţină copiii acasă pe timpul grevei generale
Sindicaliştii din sistemul de educaţie au transmis, marţi, un apel către părinţi să nu îşi trimită copiii la şcoală în perioada grevei generale anunţată a fi declanşată din 22 mai, ei arătând că în unele unităţi didactice toţi dascălii au semnat pentru participarea la grevă şi există riscul ca elevii să rămână nesupravegheaţi.
Liderii de sindicat au precizat că, în perioada grevei, nu vor fi puse absenţe. În timpul grevei de avertisment, care va fi declanşată miercuri, între orele 11.00 şi 13.00, elevii vor fi supravegheaţi, însă în clase nu se vor desfăşura activităţi didactice.
”Greva generală care va fi declanşată în data de 22 mai înseamnă încetarea lucrului. Fac un apel către părinţi să înţeleagă şi recomandăm în acelaşi timp să ţină copiii acasă, pentru sunt foarte multe situaţii în care sută la sută au votat pentru grevă sau procentele sunt foarte mari şi este mai înţelept să rămână copiii acasă, decât să vină la şcoală şi să nu aibă cine să stea cu ei.
Dar acolo unde sunt colegi care au spus nu (grevei – n.r.) nu au decât să se ocupe de ei. Dar grevă înseamnă încetarea lucrului şi nu se pun absenţe, nu se predă, nu se evaluează”, a declarat liderul FSLI, Simion Hăncescu, marţi, în conferinţa de presă în care a fost anunţată declanşarea grevei generale.
—————-
Federaţiile sindicale din educaţie anunţă grevă generală, din 22 mai. În acelaşi timp, sindicaliştii au informat că miercuri va avea loc o grevă de avertisment.
Reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie au anunţat, marţi, că vor declanşa greva generală din 22 mai. Ea va fi precedată de o grevă de avertisment, miercuri, între orele 11.00 şi 13.00.
Decizia de a recurge la protest a fost luată în urma referendumului organizat de organizaţiile sindicale în rândul angajaţilor din sistem, scrie news.ro.
Salariaţii din învăţământ solicită majorarea salariilor, investiţii în baza materială a şcolilor, eliminarea birocraţiei, dar şi măsuri pentru ca incidente violente să nu mai aibă loc în şcoli.