Bilanț DNA|Bologa face performanță: 730 de inculpați trimiși în judecată, a crescut numărul sesizărilor de la cetățeni
În 2021, DNA, sub conducerea procurorului șef Crin Bologa, a trimis în judecată mai mulți inculpați, a crescut numărul de sesizări venite din partea populației, iar ponderea achitărilor a scăzut. Toate anchetele DNA au un prejudiciu estimat la 8.164 milioane de lei, iar în cursul anchetei penale s-a recuperat suma de 209 milioane lei.
Anul trecut, au fost cu 15 % mai multe sesizări privind fapte de corupție, numărul acestora fiind de 2139, ele fiind primite de la cetățeni, de la persoane juridice sau instituții publice.
Tot în 2021, au fost trimiși în judecată 730 de inculpați adică o creștere de 44,5% față de anul precedent.
Dintre aceștia, mai multe persoane cu funcții de conducere, control și demnități publice au fost trimise în judecată, între care 18 demnitari – șapte parlamentari, din care un președinte al Camerei Deputaților, doi miniștri și un fost prim-ministru, trei secretari și un subsecretar de stat, un prefect, doi președinți și un vicepreședinte de Consiliu Județean.
Mai mulți arestați preventiv
În același timp, a crescut numărul de inculpați trimiși în judecată în stare de arest preventiv (40 de inculpați față de 29 de inculpați arestați în anul anterior).
În 2021, s-au înregistrat mai multe infracțiuni de luare și dare de mită, abuz în serviciu și infracțiuni împotriva intereselor financiare ale UE pentru care s-a dispus trimiterea în judecată (în cazul infracțiunilor de luare și dare de mită s-a depășit dublul infracțiunilor din anul 2020, iar la cele privind fraudarea fondurilor europene numărul infracțiunilor trimise spre judecare a ajuns la 235)
Tot anul trecut, s-a înregistrat o scădere a numărului de achitări raportat la numărul trimiterilor în judecată și raportat la totalul inculpaților judecați în anul 2021. Vorbim aici de achitări dispuse pe alte temeiuri decât lipsa de pericol social concret și deciziile Curții Constituționale cu efect de dezincriminare.
În cursul anului 2021, s-a dispus luarea de măsuri asigurătorii, până la concurența sumei totale de peste 632 milioane lei în cauzele care au fost soluționate prin trimitere în judecată.
De asemenea, instanțele de judecată au pronunțat 255 de hotărâri privind 427 inculpați condamnați.
Riscuri și vulnerabilități în activitatea DNA
Deficitul de procurori persista la finele anului 2021 (47 față de schema prevăzută), ca efect al menținerii condițiilor de vechime introduse în anul 2018 prin modificarea legilor justiției.
Pandemia de COVID-19 a afectat activitatea operativă (91 de cazuri de îmbolnăviri sau contacte directe ale unor persoane infectate, cu măsuri de izolare sau carantină pe diferite durate de timp). Totodată au fost acte de urmărire penală amânate sau reprogramate în funcție de situația epidemiologică a persoanelor implicate în cauze (martori, suspecți, inculpați, experți, avocați etc.).
Crearea de practică neunitară și pierderea din competența D.N.A. a unor cauze, prin imposibilitatea continuării investigațiilor în cauzele disjunse.
DNA și pandemia
În cursul anului 2021 a continuat înregistrarea și soluționarea dosarelor având ca obiect infracțiuni de competența Direcției Naționale Anticorupție în legătură cu pandemia de COVID-19.
Astfel, din cele 175 de dosare înregistrate de la data declarării stării de urgență (respectiv din 16.03.2020) la data de 31.12.2021 mai erau în lucru 89 de dosare penale având acest obiect. În anul 2021 au fost soluționate 27 de dosare, din care în 7 dosare privind 19 inculpați s-a dispus sesizarea instanțelor de judecată prin 3 rechizitorii și 4 acorduri de recunoaștere a vinovăției.