Ce a găsit îngropat un sălăjean într-o pădure din Zalău !?
Un localnic din Stâna, județul Sălaj, a făcut o descoperire remarcabilă în pădurea de lângă municipiul Zalău. Vineri, în timp ce folosea un detector de metale, bărbatul a găsit o sabie extraordinară, similară celei descoperite recent în sudul Germaniei, în timpul săpăturilor de la Nördlingen, între Nürnberg și Stuttgart, datată la peste 3.000 de ani vechime.
Descoperire uluitoare în pădurea de lângă Zalău
Sabia va fi trimisă pentru expertiză către Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniul Național Sălaj și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Bărbatul a solicitat o recompensă conform legii, pentru a putea investi într-un echipament de căutare mai performant.
Sabia, realizată din bronz și datând de peste 3.000 de ani, este într-o stare de conservare extraordinară, aproape că strălucește, conform autorităților. Descoperirea sabiei în sudul Germaniei a fost considerată unică, iar biroul de stat bavarez pentru conservarea monumentelor istorice (BLfD) a menționat că aceasta a fost găsită într-un mormânt în care erau îngropate trei persoane – un bărbat, o femeie și un băiat. Mormântul conținea și alte obiecte de bronz.
Profesorul Mathias Pfeil, șeful BLfD, a declarat că sabia și mormântul necesită o examinare mai atentă pentru a putea fi clasificate în mod precis, însă deja se poate spune că descoperirea este una deosebită și extrem de rară. Găsirea unor săbii din această perioadă este neobișnuită, iar obiectele similare au fost descoperite fie în morminte deschise în secolul al XIX-lea, fie ca descoperiri individuale.
„Sabia şi mormântul mai trebuie să fie examinate, astfel încât arheologii noştri să poată clasifica această excavaţie mai precis. Starea de conservare este excepţională! O astfel de descoperire este foarte rară.
Centrul de greutate din partea din faţă a lamei indică faptul că a fost echilibrată în principal pentru a tăia”, a precizat profesorul Mathias Pfeil, şeful Biroului de Stat Bavarez pentru Conservarea Monumentelor.
Astfel, descoperirea sabiei vechi de 3.000 de ani în pădurea de lângă Zalău aduce noi elemente în domeniul arheologiei și poate arunca lumină asupra istoriei acestei regiuni.