Ce măsuri propune AUR pentru atenuarea regimului de austeritate impus de „ordonanța trenuleț”
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat luni o serie de măsuri care să atenueze austeritatea adoptată de Guvernul Ciolacu 2 prin „ordonanţa trenuleţ”. Potrivit AUR, reducerea cheltuielilor la stat s-ar putea face printr-o reformă administrativă, care să transfere o parte dintre angajaţii de la stat către zona privată.
” Noi vom încerca să prezentăm nişte soluţii alternative, nişte soluţii care să aducă valoarea adăugată”, a declarat Marius Lulea, în cadrul unei conferinţe de presă.
Prim-vicepreşedintele AUR a vorbit despre măsurile care ar putea să aducă bani la bugetul de stat, fără să afecteze veniturile românilor.
În loc de creșterea taxelor, cei de la AUR propun creșterea numărului de angajaţi din privat. Astfel, în următorii cinci ani, de la 5 milioane de angajaţi în zona privată ar trebui să se ajungă la 7 milioane de angajaţi. Cu ajutorul acestora s-ar putea demara un program de construcție de locuințe sociale, într-un ritm de 100.000 pe an, cu dobând de 2%. „Noi propunem să se construiască 100.000 de locuinţe în fiecare an. Acest lucru înseamnă creşterea PIB-ului României între 5 miliarde de euro pentru zona de construcţii, 10 miliarde de euro pe totalul economiei naţionale, ceea ce înseamnă că la bugetul de stat, pe modelul actual economic, ajung în jur de 3.5 miliarde de euro, cam de trei ori mai mult decât ar face ei prin creşterea fictivă a taxelor pentru că, repet, oamenii nu vor plăti taxe mai mari vor plăti de acelaşi taxe, că dacă nu ai bani în cont, nu ai ce să plăteşti”, a subliniat Marius Lulea.
Pentru zona agroalimentară, AUR propune subvenționarea carburantului din agricultură, după modelul German sau Italian și punerea pe picioare a unui program de finanţare nerambursabil cu fonduri europene PNRR, sau credite cu dobânzi subvenţionate de stat, pentru creșterea zootehniei. Dublarea numărului de angajați din acest domeniu, de la 300.000 la 600.000 ar aduce 7 miliarde de euro la PIB-ul României, ceea ce înseamnă 1,5 miliarde de euro creştere încasare la bugetul de stat pe un model sustenabil.
Reducerea cheltuielilor la stat s-ar putea face printr-o reformă administrativă, care să transfere o parte dintre angajaţii de la stat către zona privată. Reducerea cu 16% a angajaților de la stat ar duce la o economie de 1% din PIB prin economisirea salariilor. Mai mult, reducere masivă de cheltuieli şi de aparat bugetar, va convinge și creditorii că există seriozitate în România.
De asemenea, Alianţa pentru Unirea Românilor solicită convocarea de urgenţă a Parlamentului în sesiune extraordinară pentru a adopta bugetul pentru anul în curs.