Ce ţări s-au deschis şi primesc turişti. Vezi unde îți poți planifica o vacanță vara aceasta
Graţie campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului, multe țări europene, dar şi de pe alte continente primesc fără carantină turiștii care au fost vaccinați sau au fost testați negativ pentru Covid, iar în viitorul apropiat își vor deschide frontierele tot mai multe țări, scrie Sigma Live, citat de Rador.
În schimb, în România, Guvernul i-a în calcul măsuri de relaxare doar după data de 1 iunie și doar în anumite zone cum ar fi plaja, la munte, la piscine și în sălile de sport.
Israel
Israelul, care este înaintea tuturor celorlalți în cursa globală de vaccinare, este gata să primească din nou turiști de la sfârșitul lunii mai. Călătorii trebuie să se conformeze cerințelor autorităților, inclusiv prin prezentarea unor dovezi privind vaccinarea şi a unor teste de diagnostic negative. În prezent, cetățenilor non-israelieni li se permite să intre în țară în condiții foarte stricte și numai pentru anumite motive, cum ar fi deţinerea calităţii de clerici, corespondenți străini de presă, studenți, sportivi și artiști. În orice caz, este necesară permisiunea autorităților competente cu 14 zile înainte de călătorie și un test negativ cu 72 de ore înainte de plecare. Dar pentru că certificatele de vaccinare vor începe să se aplice atât în UE, cât și în Regatul Unit, Israelul speră să primească în siguranță călători vaccinați începând de luna viitoare pentru o perioadă de probă, în perspectiva deschiderii totale pentru turiști, posibil începând cu luna iulie.
Grecia
Grecia a ridicat carantina obligatorie pentru călători, încercând o deschidere pilot a pieței turistice, înainte de deschiderea oficială a sezonului turistic pe 14 mai.
Concret, Grecia anulează carantina obligatorie de șapte zile pentru călătorii din UE, Regatul Unit, Statele Unite, Serbia, Israel și Emiratele Arabe Unite. Cu toate acestea, vizitatorii trebuie să deţină un certificat de vaccinare sau un test negativ pentru Covid realizat cu 72 de ore înainte de sosirea în țară.
Cipru
Cipru urmează un model de clasificare a țărilor pe baza evaluării tabloului epidemiologic al diferitelor țări.
Pentru pasagerii din țările aflate în categoria verde nu se solicită prezentarea unui test PCR pentru COVID-19 și nici nu este necesară autoizolarea. Pasagerii din țările din categoria portocalie pot fi supuși unui test molecular la sosirea în Cipru. Pasagerilor care vin din țările aflate în categorie roşie li se cere: a) să efectueze un test de laborator cu cel mult 72 de ore înainte de plecare și să aibă un certificat, care să dovedească un test PCR negativ pentru virus și b) să efectueze un test de laborator la sosirea în Republica Cipru. Pentru țările din categoria gri, intrarea în Cipru este permisă numai cetățenilor ciprioți și membrilor familiilor acestora (soții lor străini și copiii lor minori) și cetățenilor europeni, cetățenilor din Spațiul Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia) și din Elveția.
Croaţia
Toate persoanele vaccinate împotriva COVID-19 pot intra liber în țara de la Marea Adriatică începând cu 1 aprilie. De asemenea, orice turist care prezintă un test molecular negativ sau poate dovedi că a trecut prin boală și a dezvoltat anticorpi, cel puțin în ultimele șase luni (condițiile certificatului verde digital european), poate trece graniţa țării. Anterior, Croația solicita un test molecular negativ și impunea o carantină de zece zile.
Franţa
Franța își deschide frontierele pentru călătorii din Marea Britanie dacă au un test PCR negativ pentru coronavirus, efectuat în termen de 72 de ore de la plecare. Totuşi aceştia vor fi obligaţi să stea în carantină timp de șapte zile după sosire, urmând a fi supuşi unui nou test.
Islanda
Frontierele Islandei s-au deschis deja pentru turiștii străini. Călătorii trebuie să demonstreze că au fost vaccinați pentru Covid-19 și vor fi scutiți de regulile privind carantina.
Malta
Micul stat insular european, care avansează într-un ritm rapid cu vaccinările, se pregătește să primească turiștii începând cu luna iunie. Guvernul maltez intenționează să cheltuiască peste 20 de milioane de euro doar pentru deschiderea oficială a turismului, urmând a primi turişti care vor deţine fie un certificat de vaccinare, fie un test molecular negativ.
Portugalia
Țara se pregătește să primească turiști britanici începând cu 17 mai, cu condiția să fi fost vaccinați împotriva Covid-19, să aibă un test recent pentru coronavirus negativ sau să aibă anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Insula Madeira acceptă deja turiști pe baza dovezii vaccinării lor.
România
Guvernul ţării a anunțat că nu vor sta în carantină acei călători care au primit ambele doze de vaccin și sosesc în țară la cel puţin zece zile după a doua doză.
Estonia
De la 1 februarie, Estonia a ridicat carantina și testele de coronavirus pentru călătorii care au fost vaccinați împotriva Covid-19 sau s-au recuperat după boală în ultimele șase luni.
Georgia
Din februarie, călătorii din toate țările pot intra în Georgia, cu condiția să aibă ambele doze de vaccin făcute.
Germania
Germania a instituit un sistem de clasificare ce împarte țările și zonele geografice în trei categorii: zone cu risc, zone cu incidență ridicată a cazurilor și zone în care virusul prezintă mutaţii. Pentru ultimele două categorii sunt necesare reguli mai stricte atunci când un cetățean revine în țară. Orice persoană care se deplasează în Germania dintr-o țară terță (din afara UE sau a Spaţiului Schengen) sau care stă mai mult de 10 zile într-o țară cu risc ridicat sau cu risc de mutaţii ale virusului trebuie să meargă direct la domiciliu sau într-un alt spaţiu de cazare adecvat și să rămână în autoizolare timp de 10 zile. Cei care încalcă această regulă pot fi amendați cu până la 25.000 de euro. Începând cu 30 martie 2021, toți cetățenii care călătoresc în Germania pe calea aerului trebuie să efectueze un test de diagnostic, al cărui rezultat să fie negativ, înainte de a începe călătoria. Acest lucru se aplică indiferent dacă locul de plecare este înregistrat ca zonă de risc sau nu. De exemplu, dacă o persoană călătorește din Regatul Unit în Germania, aceasta trebuie să prezinte un test molecular negativ înainte de a se îmbarca în avion, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru călătoriile cu trenul, autobuzul sau vaporul. Regulile de izolare (carantină) în Germania nu sunt responsabilitatea guvernului federal, ci a celor 16 landuri federale, şi prin urmare cei care doresc să călătorescă în Germania ar trebui să contacteze autoritățile locale.
Spania
La fel ca aproape toate statele membre UE, Spania nu impune restricții de călătorie cetățenilor europeni și cetățenilor Spațiului Economic European. Cu toate acestea, țara, precum și regiunile, care sunt responsabile pentru politica de sănătate, modifică adesea măsurile în funcție de evoluția pandemiei.Vestea bună pentru țara iberică este că unele zone, cum ar fi Mallorca și restul Insulelor Baleare, sau părți din Spania continentală, nu mai sunt considerate zone cu risc, iar rezervările, în special din Germania, sunt în continuă creștere. Spania este una dintre țările care de la început a susținut propunerea de introducere a unui certificat european de vaccinare, sperând să poată primi primii turiști începând cu luna iunie.
Italia
Italia a clasificat țările și regiunile lumii în cinci categorii, plus una, și în funcție de locul în care este clasată fiecare țară, se aplică restricții și excepții diferite. În prima categorie se află doar Vaticanul și San Marino, călătorii din aceste două zone neavând absolut nicio restricție. În a doua categorie se află regiunile proprii ale țării, unde se impun măsuri în funcție de pericolul situației, cum ar fi interzicerea călătoriilor intermunicipale sau interregionale. În a treia categorie se află statele membre ale UE și Spațiului Economic European (făcând excepţie unele teritorii de peste mări ale Franței și Olandei).
Cetățenii acestor țări pot intra liber în Italia atâta timp cât au un test de diagnostic negativ și rămân în carantină timp de cinci zile. În a patra categorie se află țări precum Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Rwanda, Singapore și Thailanda, ai căror cetățeni vor trebui să stea izolați timp de două săptămâni. În cea de-a cincea categorie se află toate celelalte țări, ai căror cetățeni pot călători în Italia numai din motive foarte specifice, în timp ce în a șasea categorie se află numai Brazilia, călătoriile din această ţară fiind complet interzise de Roma.
Regatul Unit
Regatul Unit continuă să impună restricții severe, interzicând sosirile din peste 40 de țări din întreaga lume, deoarece acestea se află pe „lista roșie” a autorităților britanice. Pentru cetățenii din statele membre ale UE și Spațiul Economic European (SEE) și Elveția, călătoria în Regatul Unit este permisă până la 1 octombrie 2021, doar cu prezentarea actului de identitate. Cetățenii britanici și irlandezi aflaţi într-una din țările „listei roșii” pot reveni în Marea Britanie, atâta timp cât prezintă un test de diagnostic negativ înainte de plecare, au rezervat un sejur într-un hotel special de carantină timp de 10 zile și au furnizat autorităților, în scris, toate datele lor de contact. În același timp, vor trebui să fie supuși la două teste de diagnostic suplimentare pe durata izolării lor. Exact aceleași proceduri se aplică cetățenilor UE și Spaţiului Economic European.
Turcia
Întrucât industria turistică a țării a înregistrat pierderi de peste 65% în 2020, Turcia a pus în aplicare cele mai puțin stricte măsuri pentru intrarea călătorilor. Tot ce se cere este ca turistul să prezinte un test molecular negativ efectuat cu 72 de ore înainte de a părăsi țara de origine și să completeze un document cu datele sale de contact. Există excepții pentru cetățenii care călătoresc din Brazilia, Danemarca, Africa de Sud și Regatul Unit, deoarece fie zborurile din aceste țări au fost suspendate, fie este necesară o carantină obligatorie de 14 zile. Cu toate acestea, principala problemă a Turciei este că, din cauza numărului mare de cazuri și a situaţiei la limită a sectorului de sănătate publică, ţara este încă inclusă pe listele roșii ale UE, la fel ca Rusia.