Cerdacul cu Lavandă, înecat în moloz

Una dintre marile atracții turistice ale Sălajului riscă să își piardă statutul din cauza felului în care se construiește în România, scrie transilvaniabusiness.ro

Creatoarea complexului din satul Brebi, Simona Măricean, care a renunțat la managementului unui hotel de lux din stațiunea Val d’Isere pentru proiectul rural din Sălaj, a adresat o scrisoare dură politicienilor județului. “Mi-a spus azi cineva “Felicitări, doamnă! Se vede că nu aveți deloc de-a face cu politica, altfel nu arăta locul acesta mai rău ca Ucraina”.

Se referea la priveliștea de dincolo de porți, un contrast uriaș cu tot ceea ce este în curtea Cerdacului cu Lavandă. Nu am închis un ochi cu două nopți în urmă deoarece vremea capricioasă și utilajele de mare tonaj au făcut dezmăț pe drumul care coboară la Cerdac, iar șanse să mai treacă o lamă care să urnească atâta amar de moloz lăsat pe drum nu existau.

Să tot fac apel era inutil, oricum știa acum o țară întreagă, după ce a vizionat acel videoclip cu autocarul Cento împotmolit și oamenii care își făceau drum singuri să poate ieși, că satul Brebi este un mare șantier”, spune antreprenoarea.

De la hotelul de lux, la lopată și cazma

“Singura mea șansă era să pun mâna pe lopată, că pe cazma să desfund șanțul public înfundat de utilaje am pus mâna. Există, însă, în orice loc ce pare lăsat în plata Domnului să se descurce că nimeni nu are grijă oamenilor, alți oameni adevărați care întind o mână la nevoie.

Că am avut cea mai proastă inspirație să ridic Cerdacul aici, e notoriu, s-ar zice, însă eu zic că nu. Exact pentru acei oameni, deși puțini la număr, care întind o mâna atunci când nu tare știi încotro să te îndrepți. Deși ține de domeniul public, nu puteam primi oamenii la acest eveniment în halul în care era acest drum, așa că mi-am comandat piatră (mulțumiri și pentru acest ajutor).

Tot Claudiu m-a ajutat cu transportul, și tot el a venit să niveleze mizeria lăsată de utilaje care, era vorba odată, vor nivela zilnic pământul depozitat, că deh, e locație turistică și chiar în zare e Castrul de la Porolissum care apare pe toate sloganele și paginile politice. În zare, dincolo de moloz, ca să se înțeleagă”.

 

“Să nu-i prind pe-aici cu afișe electorale!”

“Mai multe nu spun, că sunt Floriile și, după cum vedeți, nu au ei atât moloz să îngroape Cerdacul pe câtă bunătate au oamenii cei mulți. Mulțumesc frumos, Claudiu, pentru ajutor, și mulțumesc din suflet tuturor celor care au venit azi la Cerdacul Cu Lavandă!

Această e dovadă că am ales cel mai bine să clădesc aici povestea Cerdacului cu Lavandă. Încep să cred că sunt un model sănătos pentru o societate cu miez putred care numai nu înțelege că oamenii mulți și simpli sunt cei care dictează, în cele din urmă, regulile.

Oameni care se dau jos din autocare împotmolite după o noapte de muncă să își clădească drum spre casă, oameni care nu se sfiesc să dea la cazma și să curețe în urmă celor care își îndeasă buzunarul cu miliarde, oameni care te sprijină atunci când crezi că nu mai  găsești soluții să răzbești.

Mulțumiri din inimă tuturor, promit să rămân mereu verticală în viața asta și de ar trebui să stau înconjurată de moloz toată viața. Dincolo de porțile albastre, acesta nu are nicio putere. Rugămintea mea de Florii e să nu mai fie pomenit în veci numele Cerdacului cu Lavandă când acesta dă bine la etichetă. Sper să nici nu văd pe cineva cu afișe electorale la nr. 11 Brebi, când va veni vremea, că le pun lopata în mână!”.

Bijuteria scoasă din ruine

Simona Măricean (fot0), fost manager al unui hotel din celebra stațiune franceză, a decis să amenajeze o pensiune deosebită dintr-o casă dărăpănată din satul Brebi. Conceptul noii destinații e aparte, iar serviciile sunt premium, deoarece proprietara a avut know-how-ul turismului ca la carte, transferat, acasă, în ceea ce este azi Cerdacul cu Lavandă, consemnează platforma Călători în Bascheți.

Casa se închiriază în exclusivitate, fiind compusă din dormitor cu pat matrimonial, salon cu șemineu, baie și terasă privată cu vedere la Castrul Roman de la Porolissum. Complexul se află aproape de Grădina Botanică din Jibou și de Rezervația Naturală Someș.

Măricean și-a pus la bătaie toți banii câștigați, cu greu, în străinătate, și a cumpărat o casă veche de 100 de ani, aproape prăbușită, transformând-o, cu multă muncă, în cea mai căutată cazare exclusivistă din zonă.

Înainte, aceasta era o ruină. Ani de zile, anunțul de vânzare al casei a stat în poartă, fără ca vreo persoană să se încumete să o renoveze. Nimic din ceea ce a găsit în curte nu a fost aruncat, ci cu jumătate din stocul de vopsea mov din magazinele din Sălaj a transformat ruinele în artă.

Mai puțini turiști în Sălaj

O statistică prezentată de consilierul județean Nicolae Olar relevă faptul că Sălajul a înregistrat, în 2021, un aflux de 17.766 de turiști, față de 46.488 în anul precedent, în scădere cu 40% (ambii fiind ani de pandemie de coronavirus). Sălajul ajungea astfel la nivelul de turiști din 2011. Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Județului prevedea dublarea numărului inițial de turiști până în 2027, la 92.976.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *