Cinci firme de construcții din Sălaj amendate de inspectorii de muncă de la ITM Sălaj

În contextul obiectivelor Campaniei Naționale de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj au efectuat controale, în perioada aprilie-noiembrie 2024, la angajatorii care desfășoară activități în domeniul Construcții.

Domeniul construcțiilor este unul dintre sectoarele cu pondere importantă în economia națională, dar în același timp susceptibil la o serie de riscuri care se datorează caracteristicilor muncii, având drept cauze nivelul, în mare măsură, scăzut al pregătirii personalului, caracterul sezonier al activității, modificarea continuă a mediului de muncă, existența zonelor cu risc ridicat și specific (căderi de obiecte, surpări de maluri, temperaturi extreme ale mediului ambiant, etc.).

În cadrul controalelor s-a pus accent pe creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor cu privire la obligativitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, cu precădere în prevenirea riscului de cădere de la înălțime și al surpării malurilor la lucrările de excavații.

Angajatorii au obligația de a asigura condiţii pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special sub formă de informaţii şi instrucţiuni de lucru, specifice locului de muncă şi postului său atât la angajare cât și la schimbarea locului de muncă.

De asemenea, pentru a reduce riscul de accidentare, angajatorii au obligația de a asigura pe șantiere echipamente de muncă corespunzătoare, de a monta sisteme de protecție colectivă (schele, pasarele, balustrade , platforme sau plase de prindere dimensionate corespunzător și suficient de solide pentru a împiedica respectiv opri căderile de la înălţime), de a completa și adapta în funcție de evoluția lucrărilor ”Planul propriu de securitate și sănătate în muncă”.

Pe de altă parte, lucrătorilor le revine obligația  de a folosi echipamentul individual de protecție (centuri de siguranţă sau alte mijloace de ancorare, căşti, bocanci).

Ca rezultat al acțiunii desfășurate la 19 angajatori,  au  fost  aplicate  6  avertismente și 5 amenzi în cuantum total de 26.000 lei. De asemenea, a fost dispusă și o sancţiune contravenţională complementară, constând în sistarea unui echipament de muncă care funcționa fără autorizare.

Deficiențele constatate  pe parcursul controalelor au fost următoarele:

  • nerespectarea prevederilor legale privind comunicarea și cercetarea evenimentelor;
  • neutilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecție pentru lucru la înălțime;
  • lucrările de excavații și puțuri nu sunt protejate împotriva riscului de surpare a terenului ;
  • lipsa autorizării ISCIR a echipamentelor de muncă (macara turn)  supuse regimului de autorizare și  verificare tehnică;
  • lipsa planului propriu de securitate și sănătate al șantierului;
  • conținutul instruirii nu este în conformitate cu tematica aprobată de către angajator, respectiv tematicile de instruire la angajare sunt incomplete;
  • la evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăviri profesionale nu s-a ținut seama de natura activităților din unitate;
  • planul de prevenire și protecție nu ține seama de toate riscurile și condițiile de muncă specifice;
  • lucrătorii nu sunt informați referitor la riscurile specifice postului de lucru, respectiv la măsurile de prevenire și protecție și instrucțiunile specifice locului de muncă;
  • controlul medical periodic nu se efectuează conform prevederilor H.G. nr.355/2007;

Pentru toate neconformitățile constatate au fost dispuse 11 de măsuri obligatorii de remediere cu termen fix sau permanent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *