Comuna Carastelec a câștigat proiecte de investiții importante pentru confortul cetățenilor
Comuna Carastelec este situată în partea de nord-vest a judeţului Sălaj, la 47 km distanţă de municipiul Zalău şi la 18 km distanţă de municipiul Şimleu Silvaniei, în zona colinară a platformei sălăjene în Colinele Toglaciului.
Carastelec se învecinează cu comunele: Camăr în partea de Vest, Şimleu Silvaniei în partea de Sud, Bocşa în partea de Est, Măierişte în partea de Nord. Accesul în comună se face pe DJ 110, DC-100, la 20 km distanţă de viitoarea autostradă.
Comuna este formată din următoarele localităţi: Carastelec – reședință de comună și satul Dumuslău. Satul Carastelec este atestat documentar în anul 1241 sub numele de “Kaloztelek”, iar satul Dumuslău este amintit în documente încă din anul 1418 sub denumirea de “Domozlo”.
Fondul construit existent, cu gospodării îngrijite, specifice satelor cu populatie majoritară maghiară, alături de tradițiile şi obiceiurile bine păstrate aici, fac din Carastelec un areal atractiv din punct de vedere turistic. Cultivarea viței de vie a făcut posibilă remarcarea comunei şi a locuitorilor acesteia.
Primarul comunei Carastelec, Faluvegi Francisc Stefean UDMR se află la al 7-lea mandat, din 1996 și până în prezent și conduce foarte bine destinele comunității, reușind să ridice nivelul de trai de la an la an prin realizarea de investiții în toate domeniile.
Faluvegi Francisc are studii superioare, de profesie este inginer mașini termice, este căsătorit și are doi copii.
La ultimele alegeri, edilul Faluvegi Francisc a candidat din partea UDMR și a câștigat bătălia electorală cu un scor de 83%, unul dintre cele mai mari scoruri electorale înregistrate la nivel județean.
Viceprimarul ales de către consilierii locali este Szabo Ferenc de la UDMR, aflat la al treilea mandat, din 2021 și până în prezent.
I. Proiecte de investiții finalizate recent
1. Piață Agroalimentară construită cu fonduri europene
Primăria Carastelec a finalizat la începutul anului un proiect câștigat pe fonduri europene prin GAL Valea Crasnei și Barcăului, respectiv construirea unei piețe agroalimentare, proiect în valoare de 500.000 lei.
Tot la finalul anului trecut Primăria Carastelec a finalizat cu bani de la bugetul local o remiză PSI – garaj, depozit pentru lemne.
Comuna Carastelec este beneficiar al proiectului de aducțiune de apă din lacul Tarnița, Gilău, proiect derulat de Compania de Apă cu fonduri europene prin POIM.
2. Iluminat public modern şi sistem video de supraveghere
Un proiect finalizat prin Fondul de Mediu face referire la siguranţa cetăţeanului, prin modernizarea iluminatului public. Prin această investiţie, s-au montat 270 de corpuri de iluminat moderne, pe LED, pe fiecare stâlp. Sistemul de iluminat public este prevăzut cu telegestiune, astfel că intensitate becurilor se poate regla.
Tot o investiţie pentru siguranța cetățenilor a fost montarea a 29 de camere video în toată comuna, lucrare finanțată din bugetul local. Camerele video au fost montate în punctele importante din localităţi.
3. Investiții de 60 de miliarde lei vechi prin PNDL 2, finalizate
Primăria Carastelec a reușit să finalizeze trei proiecte mari finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală PNDL 2:
- Reabilitare Școala Gimnazială nr. Carastelec – 589,585 lei
- Reabilitare sediu Primăria Carastelec – 141,093 lei
- Modernizare drumuri în comuna Carastelec – 9 kilometri – 5,167,575 lei
4. Contruirea de trotuare, un program anual finanțat de la bugetul local
În fiecare an, Primăria a demarat lucrări de modernizare a trotuarelor, cu bani de la bugetul local. Acest tip de lucrări vor continua şi în acest an, iar primarul Faluvégi Francisc vrea ca pe toate arterele să fie modernizate trotuarele, acest tip de investiţie fiind făcut cu scopul de a asigura siguranţa pietonilor.
5. Comuna se înfrumuseţează cu pomi ornamentali
Administraţia locală pune accent pe înfrumuseţarea comunei. S-au plantat pomi ornamentali pe marginea drumului, fiind înlocuiţi acei pruni care erau bătrâni și neîngrijiţi şi care îngreunau accesul pietonilor pe trotuare. În locul lor, Primăria a plantat pomi ornamentali, cu coroană de glob, care nu cresc la mare înălţime, nu afectează liniile electrice şi nici nu necesită întreţinere.
În ultimii ani s-au montat astfel de pomi pe o lungime de aproximativ 4 km, iar Primăria îşi doreşte să planteze pe toate străzile, pentru a schimba complet aspectul comunei.
II. Proiecte noi care au finanțarea asigurată și urmează să înceapă lucrările
1. Înființare „Casă tradițională”, un muzeul al satului Carastelec
Primăria are în plan achiziționarea unei case de locuit pe care să o transforme într-un muzeu al satului, unde vor fi expuse obiecte și țesături tradiționale cu specific local, vase din ceramică. Muzeul ar urma să fie introdus și în circuitul turistic, fapt care ar contribui semnificativ la creșterea ofertei turistice locale.
2. Sală de sport nouă, finanțată prin CNI
Primarul Faluvegi Francisc a semnat contractul de finanțare pentru excuția lucrărilor la data de 2 mai, la București, la sediul CNI. Proiectul are o valoare de 6 milioane de lei + tva și lucrările vor începe în perioada următoare.
Sala de sport va avea o tribună de 105 locuri, suprafața de joc va fi multifuncțională, sunt prevăzute, vestiare, sala pentru arbitri, grupuri sanitare, dușuri, parcare.
3. Comuna Carastelec a câștigat 4 proiecte de investiții pe PNRR
1. Întocmire PUG și transpunere în GIS – val. 527.000 lei
2. Achiziție microbuz școlar electric și stație de încărcare – val. 3,4 milioane lei
3. Achiziția de echipamente TIC pentru comuna Carastelec – mobilier urban, spații publice dotate cu internet – val. 3,7 milioane lei
4. Reabilitare Cămin Cultural Carastelec – val. 2,5 milioane lei
Lucrările la Căminul Cultural Carastelec vor cuprinde o modernizare integrală, schimbarea acoperișului, zugrăveli interioare, izolare termică exterior, dotări – mese, scaune, sistem de sonorizare, aer condiționat, sistem de încălzire cu pompe de căldur și panouri solare.
5. Cel de-al 5-lea proiect de investiții depus pe PNRR și care urmează să fie semnat contractul de finanțare este pe Componenta 15 – Educație și prevede dotarea cu materiale didactice a Școlii Gimnaziale nr. 1 Carastelec – val. 481.000 lei
4. Proiect de 3 milioane de euro pentru asfaltarea străzilor prin Programul Anghel Saligny
Primăria Carastelec a câștigat un proiect de asfaltare „Modernizare infrastructură rutieră în Carastelec – 6 kilometri”, prin care se va face un drum nou de legătură între Dumuslău și drumul județean DJ 110 B, drum care va lega Comuna Camăr de Comuna Bobota. Tot prin acest proiect vor fi asfaltate toate străzile care nu au fost cuprinse în proiectul pe PNDL 2.
Valoarea proiectului este de 15,3 milioane lei, adică peste 3 milioane de euro.
5. Fonduri europene prin GAL pentru achiziția de utilaje
Primăria are în derulare un proiect pe fonduri europene câștigat prin GAL pentru achiziționarea de utilaje pentru întreținerea sptațiilro verzi – tractoraș de tuns gazonul, tocător de vegetație, despicător de lemne.
III. Proiecte noi pentru care se caută sursă de finanțare
1. Proiect pentru un drum nou de legătură spre Nușfalău și Autostrada Transilvania
Primăria Comunei Carastelec urmărește cu mare interes atragerea fondurilor europene și pregătește un proiect de asfaltare a drumurilor de exploatație agricolă Carastelec – Zăuan Băi – Ip, în lungime totală de 7 kilometri, drum care va face legătura între Comuna Carastelec și Nușfalău – spre nodul rutier de la Autostrada Transilvania A3.
2. Proiecte de viitor – rețea de gaz și cartier social
Primarul Faluvegi Francisc pregătește noi proiecte de investiții și urmărește cu mare interes orice posibilitate de finanțare, în special fondurile europene.
Primăria Carastelec are în pregătire două mari proiecte de investiții:
- Introducerea rețelei de gaze naturale, proiect în care s-au asociat 9 comune printre care și Comuna Carastelec. În acest moment a fost finalizat Studiul de Fezabilitate. Conducta de gaz va veni de la Camăr spre Carastelec și vor fi conectate toate gospodăriile.
- Construirea unui cartier social care să cuprindă un Centru de îngrijire a persoanelor vârstnice și mai multe Case de tip familial (case de copii)
Mesajul primarului Faluvegi Francisc pentru locuitorii comunei Carastelec:
„În ultima perioadă am semnat mai multe contracte de finanțare pentru investiții importate prin care vom ridica nivelul de trai și cu toții vom avea o viață mai bună în comuna noastră.
Sunt proiecte importante, cu o valoare mare, iar lucrărilor vor începe cât mai curând anul acesta. Echipa de la Primărie lucrează în continuare și pregătește noi proiecte de investiții pentru dezvoltarea comunei Carastelec.
Doresc tuturor cetățenilor multă sănătate, liniște sufletească, putere de muncă și multe bucurii în familie”, a transmis primarul Faluvegi Francisc.
Comuna Carastelec – o comunitate unită care oferă ajutor celor nevoiași
În weekendul de după minivacanța de 1 Mai, mai exact sâmbătă, 6 mai, la Carastelec a avut loc Majalis – o serbare câmpenească cu scop caritabil, la care au participat întreaga comunitatea, inclusiv și întreprinzători locali.
În cadrul evenimentului Primăria Carastelec a pregătit mai multe activități distractive pentru copii și adulți, au fost pregătite mâncăruri la ceaun, grătare și alte bunătățuri culinare.
Toți banii strânși în cadrul evenimentului au fost donați unei fetițe bolnavă din Cehu Silvaniei.
Lista evenimentelor cultural-artistice organizate în comuna Carastelec:
18 februarie – Farsang – (eveniment tradițional pentru a maraca începerea Postului Paștelui, organizat în Căminul Cultural – spectacol de fanfară, grupuri de elevi și părinți, cântec și dans popular)
15 martie – Ziua Marghiarilor de Pretutindeni – depunere de coroane la Monumentul Eroilor căzuți în cele Două Războaie Mondiale
6 mai – Majalis – serbare câmpenească cu scop distractic și social în Parcul Central
Luna Septembrie – cel mai important eveniment – Festivalul Strugurilor – eveniment de mare anvergură prin care se marchează începutul culesului strugurilor. În cadrul evenimentului sunt invitate formații de muzică, au loc concerte, iar banii adunați sunt donați pentru un caz social.
Luna Decembrie – ADVENT – un eveniment cu caracter religios care se organizează în fața Căminului Cultural cu 5 săptămâni înainte de Crăciun (în așteptarea Crăciunului)
Obiective turistice în Comuna Carastelec
Lacul de pescuit din Carastelec
Lacul este situat lăngă drumul DC100, între comunele Carastelec şi Camar. Lacul de pescuit, cu o suprafață de 1 ha este situat la 1 km distanţă de centrul comunei. Există trei căsuțe pentru cazare, teren pentru camping, locuri amenajate pentru grătare, apă potabilă, băncuţe şi terase amenajate în umbra copacilor. Speciile de peşti care populează apele lacului sunt: amur, crap, caras, fitofag, somn african, lin, plătici etc. Zona este un loc ideal pentru pescuit și pentru recreere.
Fabrica de şampanie
Vinum Partium Vinum Partium are în total 22,4 hectare de podgorie de vin, viță de vie plantată în anul 2011, din soiurile Riesling de Rin, Pinot Gris, Pinot Noir şi Fetească Regală. În decursul a patru ani s-au cumpărat 68 de parcele mici, s-au unit şi aşa a luat naştere podgoria. Se produce vin spumant şi vin perlant. Vinul perlant este un sortiment la care nu se adaugă dioxid de carbon, se bea mai mult în țările mediteraneene, vara, când e cald. În Italia îl găsim sub numele de “frizzante”. Unitatea de procesare este dotată cu 22 de tancuri de fermentare, cu capacități cuprinse între 5.000 de litri și 20.000 de litri, ce asigură o capacitate de procesare de 164.000 litri.