Comuna IP, condusă de primarul László Márkus, se dezvoltă prin noile proiecte câștigate

Comuna Ip este formată din satele Cosniciu de Jos, Cosniciu de Sus, Ip (reședința),  Zăuan și Zăuan-Băi. Ip este condusă de primarul László Márkus, afllat la al treilea mandat în fruntea comunității.

În comuna Ip s-au derulat mai multe proiecte de investiţii, unele dintre acestea fiind şi finalizate. Unul dintre cele mai importante vizează reţeaua de canalizare, proiect aflat spre final. În acelaşi stadiu sunt şi lucrările la reţeaua de apă. Infrastructura rutieră este pusă la punct, iar comuna va continua dezvoltarea şi cu ajutorul proiectelor pe Programul “Anghel Saligny” sau PNRR.


Lucrările la capela din Cosniciu de Sus, sunt finalizate

Anul trecut au început lucrările pentru construirea unei capele în satul Cosniciu de Sus, astfel că recent au fost finalizate. Proiectul a fost finanţat de la bugetul local, valoarea investiției fiind de 450.000 de lei. Capela  este amplasată lângă cimitirul din sat și dispune de toate dotările pentru ca ceremoniile de înmormântare să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Acum că au fost construite capele în satele Zăuan, Ip și Cosniciu de Sus, Primăria are în plan construirea unei noi capele şi la Cosniciu de Jos. Pentru capela de la Cosniciu de Jos se caută o locaţie cu care să fie de acord şi sătenii.


Lucrări de la bugetul local

În acest an, pe lângă proiectele de investiţii din surse externe, Primăria IP a derulat şi proiecte cu bani de la bugetul local.

Primarul László Márkus anunță că lucrările de reabilitarea exterioară a Bibliotecii Comunale au fost finalizate.

În prezent se lucrează la reabilitarea Căminului Cultural din Zăuan, unde constructorul execută lucrări la partea exterioară a clădirii și amenajarea curții.

Școala din Zăuan a intrat într-un amplu proces de modernizare

Școala cu clasele I-IV din Zăuan se află într-un amplu proces de modernizare. Primăria IP în parteneriat cu Asociația Bookland din București derulează un proiect de reabilitarea a sălilor de clasă, iar în curte se va amenaja o parcare.

Tot cu sprijinul asociației, școala din IP a primit donație mai multe laptopuri. Din donații au fost primite și o parte din materialele de construcții. Valoarea lucrărilor este de 700.000 lei, din care Primăria IP contribuie cu 150.00 lei.

eabilitarea căminului cultural din Zăuan, reparaţiile trotuarelor din Ip, urmând a fi efectuate lucrări de reparaţii şi la drumurile agricole.


Lucrările la rețeaua de canalizare în satele Cosniciu de Jos şi Cosniciu de Sus, sunt pe final

Prin PNDL I, comuna Ip a obţinut finanţare pentru înfiinţarea reţelei de canalizare în satele Ip şi Zăuan, fiind cuprinse majoritatea străzilor. În schimb, pentru satele Cosniciu de Jos şi Cosniciu de Sus a fost câştigat un proiect depus pe PNDL II.

Lucrările sunt finalizate în proporţie de 90% și se poartă discuţii legate de construirea staţiei de epurare, dar Primăria IP caută cea mai bună variantă pentru finalizarea proiectului. Primarul László Márkus este încrezător că, până la finalul acestui an, lucrările vor putea fi duse la bun sfârşit.


Canalizarea va fi extinsă prin Programul “Anghel Saligny”

Proiectul are o valoare de 13 milioane de lei și a fost aprobat de Ministerul Dezvoltării, astfel că reţeaua de canalizare va fi extinsă pe toate străzile din Ip şi Zăuan.


Pod nou peste Valea Cerîşei în Cosniciu de Jos

Pe Programul “Anghel Saligny”, adminsitraţia locală a reuşit să obţină finanţare pentru două proiecte de investiţii. Pe lângă lucrările de extindere a reţelei de canalizare, Primăria IP a primit finanţare pentru construirea unui pod peste Valea Cerîşei, în localitatea Cosniciu de Jos.

În zonă erau două poduri şubrede care nu prea mai fac faţă la greutatea utilajelor moderne din agricultură. Un pod vechi a fost demolat, iar pe locul acestuia va fi construit noul pod.


Apa ajunge și în Cosniciu de Jos şi Cosniciu de Sus

Se lucrează de ceva vreme la extinderea reţelei de apă în satele Cosniciu de Jos şi Cosniciu de Sus, prin megaproiect derulat prin POIM. Reţeaua a fost extinsă având în vedere că la Ip şi Zăuan exista deja o reţea de apă funcţională de mai mulţi ani. Lucrările la aducţiunea de apă în cele două sate se află la final, urmând a fi executate racordurile. Însă, reţeaua va fi funcţională în momentul în care întreg proiectul derulat pe POIM va fi finalizat.


Comuna IP are toate străzile asfaltate

Doar 9 km de străzi şi uliţe mai erau de asfaltat în comună, iar primarul Markus Laszlo a câştigat o finanțare prin PNDL II. Lucrările au fost finalizate anul trecut, iar acum, după cum spune primarul László Márkus, străzile şi uliţele din comună sunt asfaltate în proporţie de 100 %.

“Mulţi s-au simţit marginalizaţi din cauză că străzile mai mici nu era asfaltate, dar ei au fost mai norocoşi pentru că s-au amenajat şi şanţurile, trotuarele şi acum arată mai bine decât pe străzile principale”, ne-a declarat primarul László Márkus.


Transportul elevilor se face cu un autobuz nou

Primăria Comunei Ip a făcut eforturi considerabile pentru a rezolva problema transportului elevilor din comună. Cu bani de la bugetul local a fost achiziţionat un autobuz nou cu o capacitate de 33 de locuri. Astfel, copiii pot fi transportaţi în siguranţă de la Ip la Cosniciu de Jos şi invers.

Pe lângă transportul elevilor, Primăria pune autobuzul la dispoziţia şcolii, în mod gratuit, şi pentru diverse excursii. De remarcat este faptul că autobuzul poate fi închiriat şi de către cetăţenii din comună, la un preţ mai avantajos.


Şcoala din Ip va fi modernizată cu 2,2 milioane de lei

Prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Primăria Comunei Ip a câştigat un proiect în valoare de 2,2 milioane de lei, pentru „creşterea eficientizării energetice a Şcolii Gimnaziale din Ip”.

În cadrul proiectului se vor executa lucrări de reabilitare, clădirea va fi izolată termic, iar sistemul de încălizre va fi unul modern, cu pompe de încălzire. Clădirea va fi prevăzută cu panouri fotovoltaice.

Primarul László Márkus a semnat contractul de finanţare, urmând să fie scoasă la licitaţie lucrarea şi pe urmă să fie desemnat câştigătorul. Edilul speră ca până anul viitor să înceapă lucrările efective la acest proiect.


Centru de colectare deşeuri cu aport voluntar, cu fonduri de la UE

Primăria Ip a accesat fonduri europene pentru construirea unui centru de colectare deşeuri cu aport voluntar. Acesta va fi amplasat în satul Zăuan-Băi, iar investiţia se ridică la suma de aproximativ 3,8 milioane de lei. În acest centru vor putea fi depozitate deşeurile nemenajere, cum ar fi deşeuri voluminoase, deşeuri textile, deşeuri din lemn, mobilier, deşeuri din anvelope, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri de cadavre animale, deşeuri de grădină, deşeuri din construcţii şi demolări.


Staţie de încărcare pentru autovehicule electrice la IP

La Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), comuna Ip a câştigat un proiect în valoare de aproximativ 800.000 de lei pentru amplasarea unei staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice în centrul comunal. Staţia va avea o capacitate de opt autoturisme. Proiectul este câştigat și urmează semnarea contractului.


“Noi am zis că, pas cu pas, încercăm să clădim comuna, să o facem mai frumoasă. Eu sper că munca noastră depusă pentru reabilitarea bunurilor pe care le-am moştenit şi cu cele noi pe care le realizăm vor face ca viaţa din comuna Ip să fie una asemănătoare oraşelor mici.

Condiţiile din şcoli o să îi facă pe elevi să se simtă bine, iar profesorii şi părinţii o să fie mulţumiţi. Infrastructura este una bună şi vom încerca să atragem mai mulţi investitori şi să creăm locuri de muncă. 

Odată cu intrarea în flux a autostrăzii ce se construieşte aproape – aşezarea geografică a Ip-ului va determina investitorii să ia în considerare şi comuna noastră şi viitorul comunei să fie unul mai prosper”, transmite primarul Comunei IP, László Márkus.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *