Comunicat de presă DSVSA Sălaj privind situația epidemiologică la nivelul județului

  1. Pesta porcină africană.

În județul Sălaj există la această dată în evoluție un număr de 3 focare de PPA:

  • Rămâne activ focarul din localitatea Derșida, comuna Bobota, declarat la data de 12.09.2023, cu zona de protecție de 3 Km stabilită pentru localitatea Derșida, unde este efectuat examenului clinic al tuturor exploatațiilor cu porcine și zona de supraveghere de 10 Km în jurul focarului stabilită pentru localitățile: Bobota, Sărmășag, Moiad, Chieșd, Sighetu Silvaniei, Măeriște, Lompirt, Doh, Colonia Sighetu Silvaniei, Zalnoc și din județul Satu Mare: Giorocuta, Corund, Supuru de Sus, Supuru de Jos, Secherașa.
  • La data de 28.09.2023 s-au declarat alte două focare de PPA în două exploatații regăsite în aceeași curte din localitatea Aluniș, comuna Benesat.

S-au stabilit măsuri și restricții specifice în zona de protecție de 3 Km în jurul acestuia în localitățile: Aluniș, Horoatu Cehului și Inău, respectiv în zona de supraveghere de 10 Km în jurul focarului stabilită pentru localitățile: Benesat, Cheud, Năpradea, Biușa, Noțig, Traniș, Someș Odorhei, Nadiș, Cehu Silvaniei, Deja, Ulciug, Vădurele, Bârsa, Domnin, Someș Guruslău, Cozla, Șoimușeni, Vălișoara, respectiv din județul Maramureș: Arduzel, Țicău, Vicea, Chelința, Someș Uileac, Ulmeni, Fericea.

Nu este de neglijat faptul că zona de supraveghere cu măsuri restrictive specific cuprinde și cele 4 exploatații comerciale de porcine din localitatea Cehu Silvaniei.

Focare de boală stinse în 30.08-29.09.2023:

  • – s-a stins focarul de Locă americană la albine cu ridicarea tuturor măsurilor și restricțiilor începând cu data de 30.08.2023, la o stupină din localitatea Crasna, iar stingerea acestuia s-a efectuat prin uciderea celor 87 familii de albine existente în stupină, cu efectuarea dezinfecției de necesitate, urmată de testarea în direcția infectării cu agentul patogen ce cauzează loca americană (Paenibacillus larvae) a stupinelor apropiate stupinei afectate de boală, cu obținerea de rezultate negative.
  • – s-a stins focarul de PPA cu ridicarea tuturor măsurilor și restricțiilor începând cu data de 25.09.2023 din localitatea Giurtelecu Șimleului, comuna Măeriște. Focarul a fost declarat la data de 22.08.2023, iar stingerea acestuia după termenul de 30 de zile s-a realizat prin finalizarea examenului clinic al porcinelor din zona de protecție de 3 Km în jurul acestuia în localitățile Giurtelecu Șimleului și Uileacu Șimleului, respectiv în zona de supraveghere de 10 Km în jurul focarului, vizând exploatațiile cu porcine din localitățile: Mălădia, Criștelec, Măeriște, Ilișua, Carastelec, Șimleu Silvaniei, Moiad, Bădăcin, Lompirt, Doh, Sărmășag, Bilghezd, Sici, Pericei, Câmpia Sălajului, fără a fi depistate alte cazuri de boală.
  • – s-a stins focarul de Anemie infecțioasă ecvină cu ridicarea tuturor măsurilor și restricțiilor începând cu data de 26.09.2023, din localitatea Mineu, comuna Sălățig. Foocarul a fost declarat la data de 14.02.2023, iar stingerea acestuia s-a efectuat după testarea serologică a tuturor cabalinelor din localitate, de 2 ori la un interval de 90 de zile, cu obținerea de rezultate negative.
  1. Infestația cu Dermanyssus galinae (puricele roșu)

Este un acarian ce măsoară aproximativ 1,5 mm, cu picioarele bine dezvoltate, de culoare cenușie, iar după consumul sângelui devine roșu.

Dermanyssus gallinae este hematofag, alimentându-se cu sânge, noaptea când păsările se odihnesc. După hrănire, acesta se ascunde de lumina soarelui în fisurile din pereții adăpostului. Aici, are loc împerecherea și depunerea pontei cu ouă. Provoacă mâncărime severă, spolierea organismului de sânge și, prin urmare, un stres puternic păsărilor. Aceasta afectează în mod negativ producția de carne și ouă. Infestarea la mamifere și om este rară, însă are nevoie de păsări ca să se reproducă.

Tratament: se vor utiliza soluții acaricide, atât pentru adăpost, cât și pentru păsări, la indicația medicului veterinar.

Atenție: având în vedere ciclul biologic al acestui parazit tratamentul asupra adăpostului se va repeta la 5 zile, preferabil  de 2 ori.

Este indicat ca acesta să se efecteze concomitent cu cel al păsărilor, în prezent existând un tratament nou și foarte eficace pe bază de fluraraner, fără remanență în ouă, iar în carne de doar 14 zile, ușor de administrat în apa de băut.

Este important pentru a se trata păsările împotriva acestui parazit, deoarece, a fost descris ca fiind un transmițător posibil al bacteriei Erysipelothrix rhusiopathiae, care produce boala denumită rujet, iar la păsări fiind vectorul mai multor boli infectocontagioase transmisibile prin sânge.

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Adrian Mircea MARTIN


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *