Comunicat de presă emis de DSVSA Sălaj privind acțiunile și măsurile demarate de Paști
Având în vedere faptul că se apropie sărbătorile pascale, vă comunicăm următoarele acțiuni și măsuri demarate de către DSVSA Sălaj:
I. Acțiuni întreprinse de DSVSA Sălaj pentru protejarea sănătății și drepturilor consumatorilor:
- Se asigură un program de permenență pentru perioada 18.04-01.05.2021 în baza căruia medicii veterinari din cadrul DSVSA Sălaj și medicii veterinari din cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale (Zalău, Jibou, Cehu Silvaniei, Hida, Ileanda, Șimleu Silvaniei 1 și Șimleu Silvaniei 2) să intervină în cazul apariției de situații neprevăzute și să efectueze controale oficiale în scopul verificării modului în care sunt respectate condițiile sanitar veterinare din piețele agroalimentare, abatoarele de sacrificare a mieilor, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în următoarele categorii de unități de vânzare cu amănuntul: carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică (pizzerii, cantine, catering, restaurante etc), cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patisserie, unități de tip hypermarket/supermarket, magazine alimentare, depozite alimentare.
- Pe parcursul acestei perioade DSVSA Sălaj asigură permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, după un program comunicat instituției Prefectului jud. Sălaj și afișat la sediul instituției pentru sesizarea oricăror aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
- S-a stabilit și aprobat în colaborare cu IPJ Sălaj un program de controale în trafic ce vizează verificarea autorizațiilor, dezinfecției mijloacelor de transport produse alimentare, respectarea igienei și temperaturii de transport a produselor. De asemenea în acest context se verifică și mijloacele de transport animale vii în direcția respectării certificării animalelor, normelor de bunăstare a animalelor pe timpul transportului, precum și prevenirea propagării pestei porcine africane și a gripei aviare pe teritoriul României.
- Pe parcursul întregii perioade se desfășoară activitatea de control oficial mixt (DSVSA-DSP-CJPC), pentru prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare și asigurării din partea operatorilor economici din domeniul alimentar a regulilor de bună practică, pentru asigurarea salubrității și inocuității produselor alimentare.
II. Spațiile autorizate pentru sacrificarea mieilor:
În jud. Sălaj există 1 abator autorizat sanitar veterinar pentru sacrificarea mieilor:
SC Ovine Sălaj SRL – Hereclean nr. 1/M, care sacrifică miei, atât la solicitarea persoanelor fizice pe bază de comenzi, cât și la solicitarea societăților comerciale
III. Depozitarea și comercializarea cărnii de miel, ouălor, produselor lactate:
Aceste activități pot fi desfășurate numai în unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, cu respectarea normelor de igienă și regimul termic în funcție de produsele supuse depozitării/comercializării
1. Carnea de miel: Refrigerată: se păstrează și transportă la temperatura de 4-80C, cu valabilitate de maximum 21 de zile de la sacrificare
Congelată: se păstrează și transportă la temperatura de -180C, cu valabilitate de maximum 12 luni de la sacrificare
2. Ouăle: se păstrează și transportă la temperatura de 150C, cu valabilitate de maximum 30 de zile de la obținere (data expirării fiind marcată pe ou cu d.d.m.), dar comercializarea este permisă doar până la a 21 zi de la obținere.
Ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului și să provină din centre de ambalare autorizate.
Ouăle cu coaja crăpată vor fi retrase de la vânzare.
3. Laptele și produsele lactate: Micii producători care vând direct lapte crud către consumatorii finali în piețe, trebuie să dețină fișă de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obținut laptele, completate de către medicii veterinari din localitățile de origine.
Depozitarea, transportul și comercializarea laptelui și a produselor lactate se face la temperatura de refrigerare (4-80C), termenul de valabilitate putând varia în funcție de tipul de produs, fiind înscris pe etichetă (data expirării).
Laptele UHT (ultrapasteurizat) se depozitează, comercializează la temperatura ambientală până în momentul deschiderii ambalajului, după care se păstrează maxim 3 zile la refrigerare (frigider).
DIRECTOR EXECUTIV, Dr. Adrian Mircea MARTIN