Copiii pe primul loc – Rețeaua de medicină școlară din Municipiul Zalău
Primăria Municipiului Zalău prin Direcția de Asistență Socială Zalău – Serviciul Cabinete medicale școlare și Asistență medicală comunitară, administrează rețeaua de medicină școlară ce funcționează în cadrul unităților de învățământ, grație procesului de modernizare și extindere, derulat în ultimii ani.
În anul 2012, cabinetele medicale școlare au fost preluate de Primăria Municipiului Zalău prin D.A.S. Zalau, în număr de 5 cabinete medicale ( 3 cabinete de medicină generală și 2 cabinete de medicină dentară) și 12 puncte sanitare.
Ulterior, în urma demersurilor din ultimii 6 ani, prin grija Primăriei Municipiului Zalău și a Direcției de Asistență Socială, pe lângă cabinetele medicale și punctele sanitare școlare existente, au fost amenajate și alte obiective de acest gen în alte 8 unități de învățământ:
– Școala gimnazială ,,Corneliu Coposu”
– Liceul de artă ,,Ioan Sima”
– Școala gimnazială,, Simion Bărnuțiu”
– Școla gimnazială,, Gheorghe Lazăr”
– Liceul cu program sportiv,, Avram Iancu”
– Grădinița cu program prelungit nr.5,
– Grădinița cu program prelungit ,,Licurici”
– Școala gimnazială ,,George Coșbuc”.
Rețeaua de medicină școlară, administrează la ora actuală 3 cabinete medicale școlare de medicină generala, 2 cabinete medicale dentare, precum și 20 puncte sanitare, inclusiv puncte sanitare care deservesc structuri de învățământ cu două unități – Gradinița Licurici și Gradinița nr. 4, respectiv Gradinița nr. 7 și Gradinița nr.5, care, prin medicii și asistentele medicale angajate, deservesc preșcolarii și elevii care urmează cursurile unităților de învățământ de stat din Municipiul Zalău, fiind pregătite să facă față oricărei provocări.
De asemenea, cu sprijinul Primăriei Municipiului Zalău, prin D.A.S. Zalău, la sfârșitul anului care a trecut, 2021, s-a achiziționat și dotat cabinetul dentar din incinta Școlii gimnaziale ,,Iuliu Maniu” cu aparatură nouă (unit dentar și autoclav), la înalte standarde de funcționare, astfel încât, începând cu luna aprilie a.c., preșcolarii și elevii care studiază în instituțiile de învățământ de pe raza Municipiului Zalău, beneficiază de servicii de calitate, începând cu profilaxia orodentară, tratamente curative simple (extracții dinți de lapte, drenajul dinților cangrenoși etc) iar în situațiile care necesită extracția dinților și se impune necesitatea efectuării radiografiilor dentare, acestea pot fi decontate din bugetul local.
Elevii și preșcolarii beneficiari ai serviciilor cabinetului dentar din incinta Școlii Gimnaziale ,,Iuliu Maniu,” sunt cei inscriși la următoarele unități de învățământ:
Colegiul A.P.I, Școala Gimnaziala ,,Porolissum”, Liceul Reformat ,,Wesseleny” Liceul Vocațional,, Ioan Sima” ,Liceul Tehnologic,,Voievod Gelu” ,Școala Gimnaziala,, Corneliu Coposu” precum și preșcolari ai gradinițelor: Voinicel, Pinochio, nr .11, nr. 14, Licurici și nr. 4.
În cursul lunii mai a.c., va fi repus în funcțiune, al doilea cabinet medical stomatologic din incinta Liceului cu Program Sportiv ,,Avram Iancu,” care a fost reabilitat de Primăria Municipiului Zalău în cadrul unui proiect de modernizare, unde de asemenea elevii unitaților de învățămant arondate acestui cabinet vor putea fi beneficiarii serviciilor de calitate, respectiv: Colegiul Național Silvania, Școala Gimnazială ,,Simion Bărnuțiu”, Școala Gimnazială ,,Ghe.Lazăr”, Liceul Tehnologic, ”Mihai Viteazul”, Liceul Teoreti ”Ghe. Șincai”, Scoala Gimnazială ,,M. Eminescu”, Liceul Teologic ,,Sf. Nicolae” precum și preșcolari ai gradinițelor: nr. 1, nr. 12, nr. 5, nr.7, Căsuța cu Povești și Gradinița ,,Ion Creangă”.
În anul 2019, prin HCL nr. 137, s-a aprobat Regulamentul pentru acordarea unui sprijin financiar în vederea decontării radiografiilor dentare necesare efectuării intervențiilor stomatologice, la cabinetele medicale stomatologice școlare ale Liceului Sportiv ”Avram Iancu” și ale Școlii Gimnaziale ,,Iuliu Maniu”, pentru elevii din ciclurile: primar, gimnazial și liceal, din rețeaua de învățământ a Municipiului Zalău, prin D.A.S. Zalău, respectiv anual se alocă bugetul necesar efectuării acestor proceduri pentru preșcolarii și școlarii din Municipiul Zalău.
Menționăm că, anual, în baza contractelor între Primăria Municipiului Zalău și D.S.P Sălaj, Direcția de Asistență Socială, decontează sumele virate de Ministerul Sănătății, în vederea dotării cabinetelor medicale cu echipamente de protecție pentru personalul medical, dar și cu dezinfectanți, materiale sanitare și medicamente.
În vederea gestionării pandemiei COVID-19, de la debut, dar și pe perioada stărilor de urgență și de alertă, au fost utilizate peste 3.500 de teste rapide antigen Covid-19, cadrele medicale luând în considerare contraindicațiile medicale pentru prezența fizică a copiilor în unitățile de învățământ, respectiv a copiilor cu vulnerabilitati medicale.
În prezent, toate cabinetele medicale școlare au în dotare măști, mănuși, halate de unică folosință, dezinfectanți și medicamente iar părintii trebuie să știe că în cazul alterării stării de sănătate în timpul cursurilor, copiilor li se oferă primul ajutor, tratamentul imediat de specialitate cât și recomandarea de investigatii medicale suplimentare daca este necesar.
De asemenea, în vederea unui management mult mai eficient al stării de sănătate a copiilor înscriși în instituțiile de învățământ de stat din municipiul Zalău, o parte din cabinetele medicale școlare au fost dotate cu computer și alte echipamente necesare.
Se are în vedere digitalizarea și implementarea efectivă a unui soft care să simplifice activitatea cadrelor medicale și să ofere acces rapid și comod la toate informațiile relevante privind copiii înscriși în unitațile de învățământ, respectiv:
– păstrarea și accesarea rapidă a fișelor copiilor, detalii rapide disponibile, iar în cazul unor urgente medicale să se poată acționa eficient, luând în considerare eventualele particularități ( alergii, boli cronice etc);
– generarea de rapoarte medicale ale elevilor care pot fi trimise direct către părinti;
– evidențierea stocurilor alocate pe fiecare cabinet (medicamente, materiale sanitare, mijloace fixe, consumabile).
Cadrele medicale din cabinetele medicale școlare, medici și asistente medicale, sunt pregătite să contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor comunității noastre, prin suportul de specialitate de zi cu zi și grija de care dau dovadă prin gestionarea situațiilor deosebite.