Cristian Terheș cere lămuriri: Să publice contractele de achiziție ale vaccinurilor COVID-19!
Cristian Terheș, membru în Parlamentul European, a transmis decizia luată de Curtea Supremă a Africii de Sud, prin care s-a hotărât că guvernul trebuie să divulge toate contractele de achiziție ale vaccinurilor COVID-19 și alte documente legate de acestea, într-un interval de 10 zile.
Cristian Terheș își dorește să fie publicate contractele de achiziție ale vaccinurilor
Curtea Supremă a Africii de Sud a emis hotărârea că guvernul trebuie să facă publice, într-un termen de 10 zile, toate contractele și alte documente referitoare la achizițiile de vaccinuri COVID-19.
„Ministerul Sănătăţii din Africa de Sud trebuie să publice în 10 zile toate contractele pe care le-a semnat pentru achiziția de vaccinuri COVID-19, precum și procesele verbale sau orice alte documente/acte ce au rezultat din pregătirea sau în urma întâlnirilor dintre guvern cu firmele producătoare de vaccinuri, a decis pe data de 17 august 2023 Curtea Supremă din Pretoria”, a transmis europarlamentarul Cristian Terheș pe o platformă de socializare.
Pe pagina sa de Facebook, Cristian Terheș a scris că guvernul sud-african trebuie să facă publice toate contractele privind achizițiile de vaccinuri COVID-19. Această decizie a fost pronunțată ca urmare a refuzului Ministerului Sănătății, pe 19 iulie 2021, de a furniza aceste documente, conform legii privind accesul la informații publice. Organizația non-guvernamentală Health Justice Initiative (HJI), dedicată promovării transparenței, a solicitat inițial aceste informații.
HJI a cerut să primească copii ale tuturor contractelor de achiziții și memorandumurilor de înțelegere, inclusiv acordurile cu companiile Johnson & Johnson, Pfizer și alte firme producătoare de vaccinuri. De asemenea, organizația a solicitat documente care să cuprindă înregistrările întâlnirilor dintre reprezentanții guvernelor și companiile producătoare de vaccinuri. Hotărârea Curții a fost bazată pe o analiză a argumentelor prezentate atât de Ministerul Sănătății, cât și de HJI, stabilind că motivele invocate de minister nu sunt întemeiate, motiv pentru care acesta este obligat să furnizeze către Health Justice Initiative toate documentele cerute.
„O victorie imensă pentru umanitate, transparență și răspunderea guvernamentală”
Conform lui Cristian Terheș, argumentele neacceptate de instanță și susținute de Ministerul Sănătății făceau referire la existența unor înțelegeri bilaterale de confidențialitate între părți, pe baza unei clauze de confidențialitate în contracte, pe imposibilitatea publicării datorită intereselor actuale și viitoare ale țării și pe absența unei obligații de publicare în numele interesului public.
„Argumentele folosite de ministerul sănătății din Africa de Sud pentru a refuza comunicarea documentelor cerute sunt exact aceleași care se folosesc și în Europa pentru a justifica abuziv nepublicarea integrală a acestor contracte. Nici o țară nu se poate pretinde democratică câtă vreme nu publică integral aceste contracte cu firmele producătoare de pretinse vaccinuri anti COVID-19”, a subliniat Cristian Terhes.
Conform deciziei, Ministerul Sănătății din Africa de Sud are obligația de a furniza către Health Justice Initiative copiile tuturor contractelor, proceselor verbale sau corespondențe avute cu următoarele entități: Johnson & Johnson; Aspen Pharmacare; Pfizer; Serum Institute of India; Sinovac/Coronavac; Alți producători de vaccinuri; Echipa de acces la vaccinuri a Uniunii Africane; COVAX; Fondul Solidarității.
Termenul stabilit pentru publicarea acestor documente este de 10 zile, începând cu 17 august 2023.
Cristian Terheș consideră hotărârea Curții Supreme din Africa de Sud ca o victorie importantă pentru transparență, responsabilitate guvernamentală și umanitate. El speră că această decizie poate servi ca inspirație pentru judecătorii europeni, inclusiv cei din România, în ceea ce privește abordarea situațiilor similare în care sunt implicate contractele de achiziție ale vaccinurilor.