Cu ce se droghează sălăjenii și cât de mult rău face consumul de droguri?
Raportul Național privind situația drogurilor din România 2021 arată un adevăr trist: Sălajul se află pe lista scurtă a județelor în ceea ce privește numărul persoanelor consumatoare de droguri ilicite care ajung la spital.
Raportul Național privind situația drogurilor din România 2021 „pictează” Sălajul ca fiind mai degrabă un județ de consum în ceea ce privește traficul de droguri, raportat la cazurile foarte multe care ajung să fie tratate în sistemul medical de urgență. Același raport mai arată faptul că la unitățile medicale sălăjene au ajuns multe persoane care să fi avut nevoie de îngrijiri medicale de urgență în urma consumului de droguri. Raportul face referire la consumul de substanțe stimulante (n.r. în categoria substanțelor stimulante au fost incluse cocaina, amfetamina, metamfetamina și ecstasy) și opiacee.
Sălajul printre zonele cu multe cazuri care au ajuns Urgență
În funcţie de regiunea de dezvoltare economică a României în care a fost înregistrată urgența medicală ca urmare a consumului exclusiv de droguri ilicite, raportul arată că în partea de Vest a țării (județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș) s-au înregistrat 240 de cazuri. Cele mai puține cazuri s-au consemnat în Sud-Vestul țării (Gorj, Vâlcea, Olt, Mehedinți, Olt) – 129 de cazuri, zona Bucureşti-Ilfov (Municipiul Bucureşti şi județul Ilfov) – 132 de cazuri, Sud-Est (Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea) – 167 de cazuri, Centru (Mureș, Harghita, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna) – 168 de cazuri și Nord-Est (Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui) – 203 cazuri. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în partea de Nord-Vest a țării (Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj, Maramureş, Sălaj, Satu Mare) – 358 de cazuri și în partea de Sud (Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman) – 375 de cazuri. Trebuie menționat că în raport se arată faptul că în toate cazurile se înregistrează o scădere a numărului de urgențe medicale ca urmare a consumului exclusiv de droguri ilicite, față de anul anterior.
Sălajul, zonă de risc mediu
În urma analizei repartiției urgenţelor medicale la nivelul unităţilor teritorial-administrative ale țării și în raport cu ponderea numărului de cazuri de urgenţă înregistrate, județul Arad a fost clasificat ca făcând parte dintr-o zonă de risc mediu. Gruparea județelor și delimitarea unor zone de risc a fost alcătuită astfel în raportul ANA:
“Zonă de risc mare (ponderi între 5% şi 9,9%): București, Bihor, Cluj, Prahova, Timiș; Zonă de risc mediu (ponderi între 1% şi 4,9%): Argeș, Arad, Bacău, Brăila, Brașov, Botoșani, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Sibiu, Sălaj, Suceava; Zonă de risc mic (ponderi între 0,5% şi 0,9%): Alba, Bistrița-Năsăud, Constanța, Covasna, Harghita, Ialomița, Mehedinți, Tulcea, Vâlcea, Vaslui; Zonă de risc foarte mic (ponderi sub 0,5%): Olt, Satu-Mare, Teleorman, Vrancea”.