Cum aduc politicienii de meserie comunitatea la disperare și la sapă de lemn

Un apel de salvare de la Marghita care sună la fel de bine și pentru Zalău, de fapt pentru fiecare comunitate, pentru tot românul.

Un apel din care reiese deznădejdea în fața politicienilor mici la minte și la suflet, care îi disprețuiesc pe cei care i-au ales și interesul cetățenilor pentru o viață la un standard mai bun, este lansat către mass-media din toată țara de către primarul din Marghita, Marcel Sas.

Vrea să salveze un proiect de 30 de milioane de euro cu finanțare europeană nerambursabilă pentru oraș din cleștele netrebniciei de care dau dovadă consilierii locali. Aceștia, aleși de marghiteni să-i reprezinte și să decidă pentru ei în administrația orașului, trebuie să voteze dacă sunt de acord cu proiectul și Marghita să primească banii pentru acest frumos proiect de mobilitate urbană care ar însemna microbuze electrice, 14 kilometri de străzi asfaltate, cu trotuare amenajate, cu piste de biciclete, cu rețea pluvială refăcută și cu amenajarea spațiilor verzi pe toată lungimea traseului.

Ce credeți? Consilierii locali au refuzat până în ultima clipă să voteze proiectul. Primarul își pune ultimele speranțe în ședința Consiliului Local din Marghita de mâine, 25 iulie. Face un apel disperat la întregul public din România, ca acesta să înțeleagă că situația este absurdă. Și poate consilierii locali aleși ai orașului să înțeleagă și ei că nu au de ce să voteze împotriva oamenilor care i-au ales în funcții. Dacă nu adoptă azi proiectul, banii pleacă în altă parte, către o comunitate care îi va accepta, pentru că lupta pe bani europeni e mare. Marghita, calificată înaintea altora să-i primească, cu acest proiect, va spune adio celor 30 de milioane de euro.

Primarul Marcel Sas își strigă de fapt durerea că după ce a muncit la un proiect pentru marghiteni, cu interes pentru comunitate, cetățenii pierd beneficii uriașe, cu care nu se mai întâlnesc, din cauza politicienilor din Consiliul Local lipsiți de orice viziune, de pragmatism, lipsiți de respect față de cei care i-au ales.

Iată de ce-i privește cazul Marghita pe zălăuani și, de altfel, privește toate comunitățile

Practica politică păguboasă din Marghita se multiplică peste tot. Este prezentă și la Zalău unde observația limpede este că proiectele pentru Zalău, practic orice decizie importantă pentru dezvoltare, este votată în Consiliul Local strict prin prisma interesului politic. Ca norocul că la Zalău majoritatea în Consiliul Local Zalău este asigurată de numărul de consilieri PSD și UDMR și, din cele 21 de voturi, sunt întotdeauna 12 (9 PSD și 3 UDMR) pentru dezvoltarea orașului. Și veșnic sunt cele 9 voturi împotriva a orice, 5 PNL și 4 USR.

Se votează împotrivă! Se votează împotriva conducerii administrației, că e reprezentată de partidul adversar, se votează împotriva proiectelor conduceri administrației ca să se vadă că este contestată. Și se votează de fapt împotriva zălăuanilor. Pentru că partidul se opune, nu contează dacă-i bun proiectul sau nu. Important e să-i arăți adversarului politic că din punctul tău de vedere nu face bine. Nu trebuie să-i meargă bine, nu trebuie să aibă succes în dezvoltarea orașului. Consilierul vrea să fie apreciat de șefii din partid că luptă politic, vrea friptura politică, ce dacă cetățenii au alte așteptări de la el? Cam asta-i politica. Și asta duce comunitatea la sapă de lemn.

Și consilierii locali veșnic anti își justifică votul negativ. Păcat că cetățenii nu se uită la ședințele de consiliu local, că sunt publice, înregistrate video și postate pe site-ul Primăriei. Râzi și plângi. Să vezi acolo unul ca Alin Guler de la USR care spune că nu se potrivește Zalăului o statuie a lui Mihai Viteazul, că a fost om rău, s-a bătut. Știți ceva? Guler e profesor de istorie în Zalău. Adică predă istorie copiilor noștri. În condițiile în care când lui i s-a predat istoria i-a intrat pe o ureche și i-a ieșit pe cealaltă. Vezi, te cutremuri, dar măcar ești obligat la atitudine.

De aia e bine să deschidem ochii și mintea când votăm, indiferent de ce alegeri e vorba. Să votăm oameni, caractere, nu partide. Democrația e atât de frumoasă și de simplă. E un bun atât de valoros, nu merită să-i dăm cu piciorul cum dau politicienii proiectelor care ne pot face viața mai bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *