Cum se face rotativa guvernamentală și cum va arăta Guvernul Ciolacu

Cel mai important eveniment de pe scena politică internă – rotativa guvernamentală – ar urma să aibă loc pe 25 mai 2023, conform protocolului semnat de cele 3 partide care formează coaliția de guvernare, acesta fiind momentul când actualul premier al României, Nicolae Ciucă, îi va ceda fotoliul de la Palatul Victoria președintelui PSD, Marcel Ciolacu.

Ce spune protocolul semnat de PNL, PSD și UDMR și cum ar putea arăta Guvernul condus de Marcel Ciolacu

Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentru România”, semnat de liderii PSD, PNL și UDMR în noiembrie 2021, la constituirea actualei coaliții de guvernare, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

Coaliția de guvernare/ Inquam Photos / Octav Ganea

La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern : vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.

În cazul desemnării sale, conform prevederilor constituționale, acesta va prezenta Parlamentului spre aprobare un guvern format din 20 de ministere, nominalizările fiind făcute astfel: 9 ministere PSD, 8 ministere PNL, 3 ministere UDMR. Din structura executivului vor face parte și 2 viceprim-miniștri, care vor reprezenta formațiunile coaliției care nu au propus candidatul de prim-ministru, dar au membri în Guvern.

Formațiunile semnatare ale prezentului Acord vor asigura reprezentarea GPMN în structurile guvernamentale, cu respectarea ponderii politice parlamentare în cadrul prezentei Coaliții(…).

Coordonarea activității Coaliției la nivel guvernamental se îndeplinește de către prim-ministru și viceprim-miniștri, care vor avea calitatea de avizatori pentru proiectele de acte normative, conform atribuțiilor delegate convenite. Agenda de lucru a ședințelor de guvern, stabilirea și prioritizarea politicilor publice guvernamentale vor fi decise de către prim-ministru, prin consultare cu viceprim-miniștrii, în întâlnirea lor săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de către Secretariatul General al Guvernului(…).

Medierea eventualelor dezacorduri de natură parlamentară, precum și dezbaterea unor puncte de vedere divergente asupra implementării programului de guvernare sau susținerea unor inițiative legislative se face în ședințele de Coaliție.

Cum ar putea arăta Guvernul condus de Marcel Ciolacu

Astfel, dacă termenii inițiali ai înțelegerii PSD-PNL vor fi respectați, Nicolae Ciucă îi va lăsa locul lui Marcel Ciolacu pentru postul de premier. Liderul PSD s-a pronunțat în repetate rânduri pentru evitarea pe viitor a situației în care premierul nu este și liderul partidului din care face parte întrucât acest lucru riscă să genereze conflicte între conducerea de partid și Palatul Victoria. „Categoric că nu voi refuza funcția de prim-ministru la rotație. În acest moment există această decizie, când am mers la Cotroceni, ca eu să merg pentru funcția de prim-ministru”, spunea Marcel Ciolacu în noiembrie 2022, la o emisiune B1 TV.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu/ Inquam Photos / George Călin

În ceea ce privește domeniul justiției, PSD are deja câteva nume care ar putea să ocupe fotoliul pe care Cătălin Predoiu îl va lăsa liber: senatorul Robert Cazanciuc, care a mai ocupat această funcție în perioada aprilie 2013 – noiembrie 2015, Simona-Maya Teodoroiu, care a fost judecător al Curții Constituționale până în 2019, iar din 2020 este deputat PSD, sau Laura Vicol – care deține în momentul de față președinția Comisiei juridice din Camera Deputaților.

La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, PSD ar putea să îl propună pe prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, care ar urma să piardă portofoliul Transporturilor în favoarea unui liberal.

Funcția de vicepremier lăsată vacantă de PSD ar urma să fie ocupată de un liberal – în cărți pentru această poziție ar putea fi chiar actualul premier Nicolae Ciucă.

Liberalii trebuie să găsească și un titular la Transporturi. O variantă ar fi Alin Nica, vicepreședinte PNL pe domeniul Infrastructură de Transport, însă doar dacă Nica ar fi dispus să renunțe la președinția CJ Timiș, variantă puțin probabilă.

Un alt nume cu care liberalii ar putea veni la Ministerul Transporturilor este Toma Petcu, fost ministru al Energiei în guvernul Grindeanu și actual șef al Comisiei de transporturi din Senat.

PNL ar urma să preia și Ministerul de Finanțe. Posibile numiri: deputatul Bogdan Huțucă sau Lucian Heiuș, actualul președinte al ANAF.

Surse politice susțin că Marcel Ciolacu își dorește înființarea unui nou minister, Ministerul Afacerilor Europene, care, printre atribuții, să aibă și negocierile pentru Schengen. Social-democrații ar avea aici două variante, fie Victor Negrescu, actual europarlamentar, fie Titus Corlățean, senator al Partidului Social Democrat.

Ciolacu: Domnul Ciucă mi-a spus ca ar vrea să meargă președinte al Senatului după rotativă/ Ce spune, însă, președintele PNL

Actualul premier al României, Nicolae Ciucă, ar lua în calcul și poziția de președinte al Senatului, potrivit unei dezvăluiri făcută de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Liderul social-democraților spunea recent că premierul Nicolae Ciucă își dorește să devină președintele Senatului după ce se va face rotativa guvernamentală, iar funcția de prim-ministru va fi preluată de PSD. Ciolacu a spus că Ciucă „nu dorește să se mai întoarcă ministru al apărării” după rotativă. „Din câte cunosc eu și din discuțiile avute cu Nicolae Ciucă, domnia sa dorește să meargă președintele Senatului. Îmi asum ce v-am spus, vă spun ce am vorbit eu cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă. Domnul prim-ministru nu cred că dorește să se mai întoarcă ministru al apărării. Ar fi și o debalansare a forțelor, fiindcă eu sunt președintele PSD, domnia sa este președintele PNL. S-ar crea un disconfort și în PNL și în PSD, deci e un scenariu aruncat pe piață, dar nu este un scenariu probabil”, a spus Marcel Ciolacu.

De cealaltă parte, premierul Nicolae Ciucă spune că nu a luat încă o decizie cu privire la parcursul său politic după rotativa guvernamentală. „Deoarece mai este vreme până în momentul în care voi lua o decizie referitoare la ceea ce voi face după predarea mandatului, în momentul de față nu am o alegere și nici nu am discutat, încă, în partid ce voi face. Iar legat de celelalte posibilități, am văzut că ele se discute, fiecare își dă cu părerea. Când va fi vremea să luăm o decizie și avem toate elementele pe masă, atunci o vom comunica”, a declarat șeful Executivului.

„UDMR nu este parte în rotativă în niciun fel”

Cât despre UDMR, Kelemen Hunor, președintele partidului, a declarat că schimbările guvernamentale din mai 2023 au loc doar între PSD şi PNL, asigurând că în ciuda unor polemici sau dispute, coaliția va rămâne în aceeași formulă.

Kelemen Hunor/ Inquam Photos / George Călin

„Rotativa pe noi nu ne priveşte. Nu suntem implicaţi în rotativă în sensul de a schimba ceva, fiindcă acolo în înţelegere scrie că se schimbă premierul între PNL şi PSD, secretariatul general al Guvernului şi patru ministere. Deci pe noi nu ne priveşte rotativa, în sensul de a fi implicaţi direct în aceste schimbări. Nu e o chestiune de a fi dispuşi sau a nu fi dispuşi. Problema e foarte simplă, există un acord în care, în rotativă, noi nu suntem părţi. UDMR nu este parte în rotativă în niciun fel. Nu are cum să implice şi UDMR, pentru că există un acord în care noi nu suntem parte. Ei, dacă respectă acordul semnat, atunci se închide totul în cinci zile”, a completat liderul UDMR.

E posibilă o amânare a rotativei guvernamentale?

Premierul Nicolae Ciucă amintea recent că în 25 mai, ziua stabilită pentru rotativă, creștin-ortodocșii sărbătoresc Înălțarea Domnului și este celebrată și Ziua Eroilor, motiv pentru care schimbul politic ar putea fi decalat cu câteva zile. Șeful Executivului a dat asigurări, însă, că „schimbarea se va produce”.

„Am avut un acord politic, acord politic de care ne-am ţinut aşa cum ne-am angajat de la început, tot la fel se va petrece şi în momentul în care urmează să se întâmple schimbarea. Schimbarea se va produce. Toată lumea vorbeşte de 25 mai. De 25 mai e şi ziua Înălţării, este şi Ziua Eroilor. Nu trebuie să rămânem… ca o astfel de zi să fie acoperită de un eveniment politic şi atunci, cum am primit mandatul de la domnul preşedinte la momentul oportun, voi depune mandatul şi voi proceda pe acordul pe care l-am avut la rocada la guvernare (…) A fost o decizie. Toate deciziile le-am luat în partid. Atunci când am constituit coaliţia, am luat decizia în partid. Decizia în partid este să continuăm coaliţia şi cu Marcel Ciolacu pe scaunul de premier. PNL va vota guvernul din care facem parte. Nu este vorba de orgolii. Aici nu este vorba nici de Ciucă, nici de Ciolacu. Aici este vorba de ce facem pentru ţara noastră”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Și Marcel Ciolacu a dat asigurări că până pe 1 iunie va fi făcută rotația premierilor. „Rotația premierilor și acordul politic făcut se va respecta așa cum este. Nu discutăm…PSD este partidul care a câștigat alegerile și cel mai mare partid din România. Ne-am asumat un lucru și sunt ferm convins că și partenerii noștri își vor asuma lucrul convenit împreună. Cu alte cuvinte, rotația se vă încheia până la 1 iunie”, a declarat și președintele Camerei Deputaților.

De cealaltă parte, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, spune că rotativa guvernamentală ar trebui să fie amânată până în luna iunie, după depunerea cererii de plată numărul 3 din PNRR. El a afirmat că schimbarea ministrului MIPE, odată cu rocada din Guvern, ar putea să „influențeze cursul firesc al cererii de plată”.

Marcel Boloș/ Facebook/ Marcel Ioan Boloș

„E de dorit să închidem această activitate, pentru România vorbesc, din punct de vedere al interesului pe care îl are România ca țară și cred că prima dată ar fi bine să se finalizeze cererea de plată și după aceea să se producă rotativa. Nu este decizia mea. Dacă terminăm la început de iunie și avem toate documentele, noi am încercat să depunem cererile când am considerat că avem toate documentele solicitate de Comisie. Luna iunie poate însemna depunerea cererii și după se poate întâmpla rotativa, dar este decizia Coaliției”.

Ce spune președintele Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în conferință de presă alături de cancelarul german Olaf Scholz, că, deși este o „coaliție politică complicată între PNL și PSD”, rotația de la vârful Guvernului va avea loc, neexistând în prezent o „alternativă viabilă”. El a dat asigurări că se va implica, dacă este nevoie, pentru a garanta „stabilitatea și bunul mers al lucrurilor”, pentru că rotația „va veni cu probleme suplimentare care vor trebui negociate”.

Klaus Iohannis/ Inquam Photos / Octav Ganea

Șeful statului a mai afirmat că este complicat să se ajungă la alegeri anticipate, un scenariu lansat public de PSD și UDMR, dar dacă se ajunge în acea situație, Coaliția va decide.

„Această coaliție a apărut ca un rezultat al rațiunii politice. România a înțeles că vor veni multe crize, politicienii au înțeles, spre surprinderea multora, că țara trebuie guvernată de un guvern cu o susținere solidă în Parlament. Așa s-a creat coaliția care guvernează România de mai bine de un an, un guvern condus de premierul Ciucă, care a reușit să evite un impact grav al tuturor crizelor prin care am trecut până acum, atât criza energetică, cât și criza de securitate etc.  Am fost întrebat de multe ori dacă sunt mulțumit de felul în care s-a guvernat. Da, sunt mulțumit, fiindcă ce trebuia să facă Coaliția și Guvernul, să treacă România prin criză, a făcut-o cu succes. Ah, că nu absolut toate detaliile au fost rezolvate este iarăși adevărat dar nici nu cred că s-a așteptat cineva ca această coaliție să funcționeze numai cu foarte bună înțelegere și numai cu soluții ideale. Este o coaliție politică complicată între PNL și PSD și trebuie să vedem partea plină a paharului: s-au înțeles și au rezolvat problemele cu care s-au confruntat.

Întrebarea care se pune în spațiul public și dumneavoastră ați pus-o la este cum se continuă, fiindcă în câteva luni sau săptămâni ar trebui să se producă rotația la conducerea Guvernului. Cred că această rotație este posibilă și se va întâmpla. Nu cred că în momentul de față există o alternativă viabilă la această coaliție și toate partidele au înțeles acest lucru. În același timp, această rotație va veni cu probleme suplimentare care vor trebui negociate. În măsura în care va fi nevoie, mă voi implica pentru a garanta stabilitatea și bunul mers al lucrurilor.  Dacă ad absurdum nu se întâmplă așa și lucrurile se îndreaptă spre o situație de așa-zise alegeri anticipate, care expressis verbis nu sunt prevăzute în Constituție, dar, evident, ele pot avea loc. Complicat de ajuns acolo. Atunci, decizia va fi a Coaliției. Până la urmă, alegeri vor fi cel mai târziu la sfârșitul anului viitor. Sunt convins că această coaliție va merge mai departe. Cum va arăta acest lucru în detaliu, vom vedea, însă nu sunt motive de îngrijorare. Nu vreau să dau exemple din vecinătatea mai apropiată sau mai îndepărtată, dar nu vom avea alegeri după alegeri, după alegeri, după alegeri. România va fi guvernată și va rămâne o țară stabilă și prosperă”, a afirmat Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *