Dacian Cioloș: Am propus mai multor colegi din USR să vină pe lista noastră. A existat o teamă să nu fie considerați trădători
Copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș spune că deși sistemul de vot pentru viitoarea conducere a formațiunii politice permite ca fiecare candidat să aibă echipe mixte din cele două foste partide, a existat “o anumită teamă, jenă” printre cei din USR pe care a vrut să îi coopteze, ca “nu cumva să fie considerați trădători”.
“Am propus mai multor colegi din fostul USR să vină pe lista noastră. Însă a existat o anumită teamă, jenă ca nu cumva să fie considerați trădători. Dincolo de faptul că noi am fuzionat pe hârtie e important și congresul acesta trebuie să fie un moment de la care încolo să începem să lucrăm dincolo de falia aceasta artificială administrativă (fostul PLUS/ fostul USR).
N-am reușit să convingem mai mulți colegi să vină pe lista pe care o conduc, dar în Biroul Național avem un sistem de alegeri proporționale. În BN va trebui să lucrăm împreună și de data aceasta va trebui să dovedim că putem merge dincolo de ideea majorității care își impune punctul de vedere minorității doar prin vot, să dezvoltăm prin cultura noastră organizațională și sistemul ăsta de dezbatere, de consens.
Știu despre ce vorbesc. În Parlamentul European conduc un grup politic de 98 de europarlamentari din peste 20 de țări, din peste 30 de partide și reușim să cântărim în PE mai mult decât numărul, tocmai pentru că lucrăm împreună. Cred că lucrul acesta va fi posibil și în partid”, a afirmat, sâmbătă, Dacian Cioloș, în cadrul conferinței de presă de după Comitetul Politic al USR PLUS.
Copreședintele Dan Barna a declarat că viitorul Birou Politic Național va reflecta o “îmbinare fericită, normală și organică rezultată în urma fuziunii”.
“Această modalitate de constituire a listelor vine din sistemul de vot, fiind proporțional pe liste, astfel încât toate punctele de vedere din partid se pot regăsi într-o listă sau alta iar Biroul Național care va rezulta chiar va reflecta această îmbinare fericită, normală și organică rezultată în urma fuziunii”, a precizat Barna.
Dan Barna și Dacian Cioloș se bat nu doar pentru a câștiga alegerile online pentru șefia USR PLUS, din 15 septembrie, ci și pentru majoritatea în Biroul Național. Structura de conducere a partidului are 24 de membri (+președintele), care se vor alege de pe cele trei liste de candidați, la Congresul din 2 octombrie.
Listele înscrise pentru Congres: Dan Barna – „La Guvernare 2024”; Dacian Cioloș – „Uniţi, reuşim”; Irineu Ambrozie Darău – „Împreună USR-PLUS”.
Lista lui Dan Barna este formată doar din membri USR și pe ea se regăsesc miniștrii Cătălin Drulă, Cristian Ghinea, Stelian Ion, Claudiu Năsui, primari, parlamentari, lideri ai unor filiale importante sau vectori de imagine. Lista are 31 de membri.
De partea cealaltă, pe lista lui Dacian Cioloș, formată din 29 de membri PLUS, candidează președintele Senatului Anca Dragu, Vlad Voiculescu, europarlamentarii Dragoș Pîslaru și Alin Mituță sau miniștrii PLUS din Guvern, Ioana Mihăilă și Ciprian Teleman, printre alții.
Marți, câțiva lideri ai USR PLUS au anunțat „a treia cale” în partid. Platforma „Împreună USR PLUS” are scopul să rupă voturi și să obțină o parte din locurile din Biroul Național, astfel încât echipa lui Barna să nu aibă o majoritate clară.
Pe lista Grupului de la Brașov se regăsesc membrii și de la USR și de la PLUS, printre care Allen Coliban, primarul din Brașov, Cătălin Teniță, apropiat de Dacian Cioloș, europarlamentarul Nicu Ștefănuță sau deputatul Mihai Polițeanu. Cei din tabăra lui Dan Barna văd apariția acestei liste ca pe o încercare a lui Dacian Cioloș de a mai rupe voturi din USR.
Liderul USR PLUS Sălaj, Liviu Fărcaș pe lista susținătorilor lui Dacian Cioloș
Din delegația sălăjeană USR PLUS au facut parte: Ramona Goga – consilier local Zalău, Liviu Fărcaș – președinte și Alin Prunean – deputat.