DECIZIE ȘOC! Inspectorul școlar gen. Sălaj, Vasile Bulgărean, declarat colaborator al Securității

La data de 7 februarie, un complet de judecători de la Inalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul CNSAS și a stabilit definitiv că Vasile Bulgărean, actual inspector școlar general a fost colaborator al Securităţii.

  • „Soluție: Admitere recurs – Admitere recurs – cu casare – Dispune rejudecarea

Detalii soluţie: Admite recursul declarat de reclamantul Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii împotriva sentinţei civile nr. 1603 din 27 septembrie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi, rejudecând: Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în contradictoriu cu pârâtul Bulgărean Gheorghe Vasile. Constată că pârâtul Bulgărean Gheorghe Vasile a fost colaborator al Securităţii. Definitivă. Pronunţată astăzi, 7 februarie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, este hotărârea definitivă a ICCJ, publicată pe portalul instanței. 

Am încercat să cerem un punct de vedere celui în cauză, însă contactat telefonic, inspectorul școlar general Vasile Bulgărean nu a răspuns la telefon.


Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a cerut judecătorilor de la Curtea de Apel București, la sfârșitul anului 2021, să constate că actualul șef al Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, Gheorghe Vasile Bulgărean (58 de ani), a fost colaborator al fostei poliții politice comuniste.

Bulgărean (PNL) a semnat angajament, a avut nume conspirativ și și-a turnat un coleg de facultate pentru faptul că acesta și-a exprimat dezamăgirea față de nivelul de trai din România. În 2020, Bulgărean, care se află la al doilea mandat de inspector școlar general în Sălaj, s-a aflat în cărți pentru a candida, din partea PNL, la funcția de primar al Municipiului Zalău.

În acțiunea depusă la instanță pe 21 decembrie 2021, CNSAS susține că Bulgărean a fost recrutat de Securitate în 1987, când a semnat angajament și a primit numele conspirativ ”Vali”. Scopul recrutării: supravegherea colegilor de an și a ”mediului studențesc din căminul Grozăvești” din București, la acel moment Bulgărean fiind student în Capitală, la Facultatea de Matematică. După absolvirea facultății și repartizarea ca profesor într-o comună din Bihor, el a fost preluat de Securitatea din acest județ, tot ca informator.

CNSAS a depus mai multe dovezi despre care declară că ar contura faptul că ”pârâtul a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa realităților social-politice din țara noastră sub regimul comunist, informații ce au vizat îngrădirea dreptului la viață privată (art. 17 din Pactul Internațional privind Drepturile Civile și Politice) și a dreptului la libertatea cuvântului (art. 28 din Constituția Românei din 1965, art. 19 din Pactul Internațional privind Drepturile Civile și Politice)”.

În acțiune, CNSAS transcrie fragmente din mai multe note informative semnate de ”Vali” în 1987 și 1988, victimă fiind B.B.E., un coleg maghiar asupra căruia existau suspiciuni de ”manifestări naționalist-iredentiste”. Astfel, conform informațiilor furnizate de ”Vali ”Bulgărean, B.B.E. ”a povestit că a fost deseori în Ungaria și că acolo comparativ cu România există un nivel de trai mult mai ridicat, că metroul construit în România este mult sub nivelul celui din Budapesta, că produsele ungurești sunt de o calitate superioară celor românești, precum și alte aspecte laudative la adresa Ungariei diminuând realizările economice ale țării noastre.”

”Vali” a mai transmis că B.B.E. intenționează să se stabilească peste hotare, iar în martie 1988 a relatat că acesta a spus că în Ungaria ”în general viața este mai liberă decât la noi și dădea exemplu că ungurii pot cumpăra dispozitive pt. televizoare prin care pot să prindă programele de televiziune prin sateliți (…)”.

CNSAS a menționat că, pe baza unor informații de genul celor relatate de Bulgărean, Securitatea avea motiv să deschidă dosare de urmărire informativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *