Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sălaj face ample controale de Paștele Ortodox
În perioada premergătoare Paștelui Ortodox, respectiv din 22 aprilie – 1 mai, DSVSA Sălaj efectuează o serie de controale specifice care vizează în special verificarea modului de sacrificare a mieilor și comercializarea acestora, modul în care se comercializează ouăle, laptele, precum și alte produse de origine animală și non-animală.
În ceea ce privește carnea de miel, mieii se pot sacrifica și se sacrifică în unități de abatorizare. În Sălaj sunt două unități la Hereclean și Șimleu Silvaniei. Aici pot să aducă miei vii orice producător, mieii trebuie să provină din efective indemne de boală, să nu provină din zone supuse restricțiilor pentru PPA. Mieii trebuie să fie crotaliați, transportați cu mașini autorizate sanitar-veterinar și să dețină formularul de mișcare.
La nivelul județului Sălaj nu au fost înregistrate cereri pentru autorizarea unor puncte de sacrificare temporare la nivelul UAT-urilor (spații gen piețe sau târguri). Cu toate acestea mieii se pot sacrifica la nivelul fermelor de ovine autorizate, a stânelor, cu respectarea condițiilor de protecție și bunăstare a animalelor în timpul sacrificării și obligatoriu cu anunțarea medicului veterinar pentru a examina carcasa de miel și pentru a scoate animalul din Baza națională de date.
Având în vedere faptul că pe teritoriul județului Sălaj evoluează PPA și există declarată scropie la ovine este obligatoriu ca crescătorii de ovine care comercializează sau sacrifică miei să anunțe medicul veterinar.
Carnea de miel se poate achiziționa și din magazine, supermarketuri, iar aceasta trebuie să prezinte ștampila de control sanitar-veterinar și marca de sănătate.
„Asigur toți cetățenii că la nivelul instituției sunt constituite echipe mixte interdisciplinare care verifică toate aceste aspecte, iar carnea care se comercializează în toate unitățile autorizate și în cele în care se solicită examenul sanitar-veterinar nu sunt probleme și nu există riscul îmbolnăvirii populației”, transmite directorul executiv, dr. Mircea Martin.
Ouăle se pot comercializa în unități autorizate sanitar-veterinar. Aceste ouă trebuie să provină din ferme de păsări autorizate sanitar-veterinar și de la păsări sănătoase sau din centre de colectare și sortare a ouălor sau piețe agroalimentare.
Ouăle care se comercializează în unitățile sanitar-veterinar nu prezintă nici un risc, întrucât acestea sunt verificate de medicii veterinari și sunt marcate (ștampilate – cod producător, categoria de ouă, valabilitate).
În ceea ce privește piețe agroalimentare, aici se pot comercializa ouă provenite de la producători individuali înregistrați sanitar-veterinar și care trebuie să dețină o fișă de sănătate a păsărilor care este avizată de medicul veterinar. Aceste ouă se pot comercializa fără ca ele să fie marcate direct consumatorului final și în urma unui examen ovoscopic care se efectuează la intrarea în piețele agroalimentare de către medicii veterinari oficiali.
Consumatorii trebuie să fie atenți să nu cumpere și să nu consume ouă cu coaja murdară sau scrăpată (spartă), să evite să consume și să foloseacă ouăle de palmipede (rață și gâscă) fără să fie spălate și dezinfectate, întrucât există riscul apariției toxinfecțiilor alimentare produsă de salmonela.
„În toată această perioadă medicii veterinari oficiali ai DSVSA Sălaj asigură permanența la nivelul întregului județ, iar cetățenii pot să apeleze la serviciile acestora prin numerele afișate la nivelul circumscripțiilor, la nivelul instituției LSV sau pe site-ul oficial salaj.dsvsa.ro.
Asigur toți consumatorii că dacă vor ține cont de recomandările făcute, riscul apariției toxinfecțiilor alimentare este minim.
Transmit pe această cale tuturor medicilor veterinari și familiilor acestora, tuturor colaboratorilor instituției și sălăjenilor, un Paște Fericit și binecuvântat de Domnul„, a transmis directorul executiv al DSVSA Sălaj, dr. Mircea Martin.
Pe greco-catolici nu-i controlați?