Două sălăjence implicate într-un proiect de digitalizare dedicat bolnavilor cu boli rare
InnovX-BCR a susținut cu 20.000 euro șase aplicații pentru digitalizarea României, câștigătoare la Challenge Accepted Hackathon, organizat de Școala Informală de IT.
Școala Informală de IT și InnovX-BCR au lansat, în premieră, șase aplicații ce digitalizează instituțiile publice din România. Două sălăjence au avut inițiativa unui proiect de digitalizare dedicat bolnavilor cu boli rare care s-a concretizat cu ajutorul unei echipe de programatori clujeni. Este vorba de Marincaș Ramona – vicepreședinte Asociația pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor (APCI) și de Dorica Dan – coordonatorul Centrului NoRo din Zalău, care împreună cu o echipă de programatori condusă de Gelu Vac au reușit să realizeze aplicația Risk Alert.
Cele șase aplicații au primit 20.000 euro în ultimii doi ani de la InnovX-BCR, la cele mai recente două ediții ale Challenge Accepted Hackathon, unde sute de specialiști IT au codat pentru o Românie digitală.
Printre soluțiile software se numără abecedarul digital pentru elevii cu cerințe educaționale speciale, platforma pentru cursuri de îngrijire paliativă online sau aplicația mobilă pentru gestionarea eficientă (în secțiile UPU) a bolnavilor ce suferă de boli rare.
București, 15 decembrie 2021 – Astăzi, în urma unei conferințe de presă online, Școala Informală de IT și InnovX-BCR au lansat, în premieră, șase aplicații care digitalizează instituțiile publice din România. Este vorba despre aplicații rezultate din ultimele două ediții „Challenge Accepted Hackathon”, eveniment anual organizat de Școala Informală de IT și finanțat de InnovX-BCR.
România se situează pe ultimul loc în UE în ceea ce privește serviciile publice digitale, conform ultimelor trei rapoarte anuale lansate de Comisia Europeană. Pornind de la această realitate, pentru a digitaliza România, și-au unit forțele peste 100 de pasionați de IT, 30 de mentori și 40 de parteneri în cadrul maratonului de codare „Challenge Accepted PaperHack”, organizat de Școala informală de IT în luna iunie a acestui an și susținut de InnovX-BCR. Soluțiile create de aceștia sunt:
- Hospice (implementat în Brașov) – platforma de cursuri de îngrijire paliativă online. Este o platformă de management a cursurilor, ce presupune integrarea gratuită și digitalizarea proceselor de înscriere, calificare, monitorizare, emitere a diplomelor și accesul cursanților la materialele de curs, participarea acestora la sesiunile online, posibilitatea susținerii examenelor de verificare a cunoștințelor dobândite.
- ABCDar (implementat în Iași) – Abecedar digital pentru elevii cu cerințe educaționale speciale. Aplicația prezintă o pagină web cu lecții pentru copii, unde aceștia pot scrie literele din alfabet și pot apăsa pe anumite imagini pentru a vedea scrierea literelor, dar și pronunția acestora.
- VIRO – Aplicație care permite utilizatorilor să identifice obiectivele turistice specifice unui anumit loc. Este o soluție software prin care ghizii locali pot crea trasee, în cadrul cărora pot să adauge și să prezinte locații cunoscute, atât prin intermediul scrisului, a pozelor, cât și pe cale auditivă.
- Ranger Helper (implementat în Cluj) – Instrument software prin care se pot gestiona eficient abonamentele de vânătoare și permisele de pescuit. Aplicația oferă, în primul rând, un sistem de informare actualizat a Regulamentelor de Pescuit ale Romsilva către pescarii amatori, autorizându-le accesul la abonamente, exclusiv în urma feedbackului primit de la pescari.
- City Inventory, Harta obiectivelor de patrimoniu (implementat în Timișoara) – Soluție software care ajută la gestiunea obiectivelor de patrimoniu. Aplicația constă în crearea unor pagini cu hărți interactive care să permită vizualizarea și administrarea obiectivelor de patrimoniu. În primă etapă, aplicația va deservi Consiliul Județean Timișoara.
- Risk Alert (implementat în Sălaj) – Aplicație pentru gestionarea eficientă (în cadrul secțiilor UPU) a bolnavilor ce suferă de boli rare. Risk Alert este o aplicație ce facilitează interacțiunea dintre medicul urgentist și pacient, prin stocarea informațiilor de tipul descrierii bolii sau bolilor rare de care suferă pacientul, dar și comportamentul pacientului în raport cu secțiile UPU (frecvență, gravitate etc). Acestea permit tratarea și izolarea corespunzătoare a bolnavilor cu boli rare, îmbunătățind semnificativ șansele lor la viață.
Cele șase aplicații au depășit stadiul de incubare de cinci luni și au fost testate de utilizatori reali și validate pentru implementare, iar acum sunt gata de utilizare. Sunt aplicații ce deservesc deja instituții publice locale, dar și asociații cu impact direct în societate, iar organizațiile și persoanele fizice sunt încurajate să le descarce și să le utilizează în mod gratuit.
„Pentru ca ecosistemul de start-up-uri de tehnologie să-și atingă potențialul maxim este nevoie de un catalizator, așa cum este munca echipei de la Școala Informală de IT de a stimula educația în tehnologie la firul ierbii. Crearea de soluții inteligente pentru sectorul public este ce mai mare oportunitate pe care o avem în prezent și sperăm că tot mai multe idei rezultate din aceste hackathoane să devină soluții reale Create și Gândite în România, să se transforme în start-up-uri și să scaleze la nivel regional și național”, a spus Ionuț Stanimir, Director de Marketing & Comunicare BCR.
„Organizăm hackathonul de șase ani, iar începând cu anul 2020 ne-am mutat în online și am continuat așa, cu susținerea prietenilor de la InnovX-BCR. Tema de atunci a fost <<Covid Hack>>, iar în 2021 ne-am concentrat pe digitalizarea în școli, spitale, primării, autorități centrale sau instituții publice. Însă, cel mai Important este că nu ne oprim aici, subiectul pentru anul viitor fiind <<smart sustainability and healthy living>>. Abia așteptăm să ne vedem și în 2022 și să revenim cu vești bune și aplicații utile”, a declarat Cătălin Mihacea, Manager Proiect Școala Informală de IT.