Drept la replică – Florin Florian, datele reale ale parcării din spatele Primăriei

Pentru corecta informare a locuitorilor Municipiului Zalău și o reflectare în conformitate cu realitatea a activității mele fac următoarele precizări, în urma unei analize reale de tip cost-control:

Pentru realizarea unei parcări subterane cu două nivele, care să deservească 300 de locuri, este necesară o suprafață construită de aproximativ 6300 metri pătrați total, 3.150 de metri pătrați pe nivel. Pentru necesarul de înălțime al celor două nivele, s-a făcut o analiză a cotei de fundare a clădirilor din proximitate și s-a folosit și cota 0 a acestora – Clădirea Primăriei Municipiului Zalău, sediul Agenției pentru Protecția Mediului Sălaj, sediul sucursalei Sălaj a Companiei Naționale Poșta Română.

Adâncimea aproximativă necesară săpăturii este de 4.5 metri, nicidecum 15 metri, așa cum se arată în materialul publicat de dumneavoastră. Amprenta terenului studiat pe care se află actuala parcare și cele ale instituțiilor amintite mai sus cumulează 4700 metri pătrați. Pentru a realiza proiectul propus este necesară o amprentă de aproximativ 3150 metri pătrați, adică 67% din suprafața disponibilă, ceea ce permite retrageri generoase față de obiectivele sensibile din vecinătate. Costurile necesare implementării proiectului variază între 420 euro și 485 euro/ metru pătrat construit, costuri în care sunt incluse următoarele categorii de lucrări: săpătură, epuizmente, realizări de umplutură, lucrări aferente structurii de rezistență, instalații, lucrări de hidroizolație, lucrări pentru amenajarea spațiilor verzi și sistem de irigații. Așa cum reiese dintr-un calcul simplu, costul total al proiectului se ridică la 3.055.500 de euro, iar costul pentru un loc de parcare, la aproximativ 10.000 de euro. Menționez că proiectul propus pentru Zalău este similar cu alte două proiecte realizate la Oradea – parcarea Independenței și parcarea din Piața Rogerius – unde costurile disponibile din datele publice la nivel de lucrare finalizată s-au ridicat la valori între 7.800-10.200 de euro/ loc de parcare. Costurile care reies din această analiză, pe care am realizat-o cu o echipă de consultanță formată din ingineri constructori și arhitecți cu experiență de peste 15 ani în domeniul lucrărilor civile de acest tip, sunt valabile pentru toată Europa de Vest, în condițiile în care costul prezentat în articol este unul de 7 ori mai mare, raportat la un loc de parcare.

În plus, scoateți în evidență că existența Văii Zalăului ar reprezenta un impediment în realizarea proiectului. Fals! La Oradea, Parcarea Independenței este parcare subterană, construită pe malul Crișului, ceea ce nu a reprezentat un obstacol pentru inițiator – Primăria Oradea și constructor – de a realiza obiectivul de investiții care a dus plus-valoare și utilitate zonei centrale din Oradea.

Nu văd cum Valea Zalăului din proximitatea obiectivului propus de mine ar sta în calea realizării acestei investiții atât de necesare Municipiului.

Cu sinceritate,
Florin Florian,
candidat la funcția de Primar al Municipiului Zalău

3 thoughts on “Drept la replică – Florin Florian, datele reale ale parcării din spatele Primăriei

  1. Nu.stiu.cum se va.rezolva.problema parcărilor în zalau d-le Florian dar rezolvați o data cu parcările mașinilor pe trotuare în fata.barurilor și cafenelelor pe trotuar de exemplu în.fata la ibis nu poți trece pe.trotuar numai pe strada și vin mașinile și te omoară pe loc încă lucram cu pile la liberalii judeteni@

  2. Dacă prin hotărâre se va începe această lucrare și se va finaliza un câțiva ani, unde se va putea parca?
    Și așa nu sunt locuri de parcare acum.
    Întâi trebuie făcut ceva și pe urmă stricat.
    Este ușor să promiți ceva doar că să te lauzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *