DSVSA Sălaj: Controlul cărnii de porc provenită din sacrificările tradiționale
Cetățeni, pentru a evita situația de a fi îmbolnăviți de consumul de carne și produse de carne de porc neexaminate trichineloscopic și nu numai, DSVSA Sălaj vă recomandă: solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a:
– verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
– da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;
– asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.
Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actulizarea Bazei Naționale de Date (BND).
Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.
În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.
Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie.
Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).
Costul unui examen trichineloscopic la LSVSA Sălaj este de 101 lei, efectuat prin metoda digestiei artificiale, care este cea mai eficientă metodă de diagnostic a trichinelozei (program de lucru Luni-Joi: 8.00-15.30; Vineri: 8.00-13)
Medicii veterinari din cadrul DSVSA, precum şi cei de la nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) de la nivelul piețelor agroalimentare vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică:
- CSVSAO 1 – Dr. Lungu Gheorghe, tel. 0744214681
Oraș / comune arondate: Zalău I, Zalău II, Românași, Almașu, Cuzăplac, Sânmihaiu Almașului, Zimbor, Fildu de Jos, Dragu, Hida
- CSVSAO 2 – Dr. Lupău Mărioara, tel. 0761321376
Oraș / comune arondate: Șimleu Silvaniei, Bănișor, Cizer, Crasna, Horoatu Crasnei, Ip, Marca, Pericei, Plopiș, Sâg, Valcău de Jos, Vârșolț
- CSVSAO 3 – Dr. Bob Mircea, tel. 0730115985
Oraș / comune arondate: Bobota, Bocșa, Camăr, Carastelec, Chieșd, Halmășd, Măeriște, Nușfalău, Sărmășag, Șamșud, Șimleu Silvaniei, Agrij, Treznea, Buciumi
- CSVSAO 4 – Hajdu Andras, tel. 0730115997
Oraș / comune arondate: Benesat, Cehu Silvaniei, Coșeiu, Crișeni, Dobrin, Sălățig, Mirșid, Năpradea, Someș Odorhei
- CSVSAO 5– Dr. Rusu Vasile, tel. 0730115974
Comune arondate: Băbeni, Gâlgău, Ileanda, Letca, Lozna, Poiana Blenchii, Rus-Șimișna, Surduc, Zalha, Cristolț, Gârbou, Creaca, Jibou, Bălan
La nivelul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sălaj sunt afişate informaţii utile consumatorilor, dar şi locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc:
- Cabinet medical veterinar SC Complet Vet SRL, dr.Silaghi Cornelia- Zalău, str. Kossut Lajos,nr. 49
- Cabinet medical veterinar SC Prod Vet Com SRL, dr.Antal Cristian – Zalău, 22 Decembrie 1989,nr. 11
- Cabinet medical veterinar SC Zoofarm SRL, dr.Horvat Florin – Zalău, Astralis – Bloc Melc
- Cabinet medical veterinar dr.Văsăliuț Ionel, Jibou, Gheorghe Doja – nr. 35
- Cabinet medical veterinar dr.Kiss Alexandru – Cehu Silvaniei – Gheorghe Doja, nr. 67
- Cabinet medical veterinar SC Cezar Vet Zone SRL, dr. Ghergheli Cezar – Șimleu Silvaniei, str. Gheorghe Lazăr nr. 17, Bloc L9
- La toate Circumscriptiile sanitar veterinare concesionare din județ.
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.
- DIRECTOR EXECUTIV,
- Dr. Adrian Mircea MARTIN
























