DSVSA Sălaj – Evoluția Salmonelozei aviare la o exploatație comercială de găini ouă consum

La data de 22.07.2025 LSVSA Satu Mare a emis către DSVSA Sălaj o alertă de suspiciune de Salmoneloză aviară la o exploatație de găini ouătoare din jud. Sălaj. Alerta s-a efectuat în baza rezultatelor obținute pe probe oficiale recoltate și trimise spre examinare de către medicul veterinar oficial al CSVSAO 1, angajat al DSVSA Sălaj.

Efectivul în cauză a mai fost testat în cursul anului 2025 (ianuarie și mai) în direcția salmonelozelor zoonotice, cu rezultat negativ.

În vederea tipizării serologice a tulpinilor de salmonella, probele s-au trimis la IDSA, iar suspiciunea de boală s-a notificat la ANSVSA.

Imediat o echipă din cadrul DSVSA Sălaj  s-a deplasat la exploatație unde a instituit măsuri de interzicere a mișcării păsărilor din fermă (11396 găini), a ouălor din depozitul autorizat sanitar veterinar al unității (68430 ouă) și gunoiului de grajd, avînd în vedere faptul că tulpina de salmonella putea să fie una periculoasă pentru consumatori. Totodată, au fost anunțați toți beneficiarii care au primit ouă de la această fermă începând cu data de 14.07.2025, pentru a retrage ouăle de la comercializare.

Unitatea deține autorizație și ca Centru de colectare ouă, dar la data creării suspiciunii, nu deținea ouă din alte exploatații, ci numai din ferma proprie.

IDSA București, la data de 24.07.2025 a tipizat tulpinile de salmonella, confirmând faptul că este vorba despre o tulpină care poate să producă toxiinfecții alimentare la om și anume Salmonella enteritidis.

DSVSA Sălaj a notificat către ANSVSA confirmarea bolii, a  efectuat ancheta epidemiologică, declararea și planul de măsuri în vederea combaterii bolii, plan aprobat în Centrul Local de Combatere a Bolilor a județului Sălaj.

În cadrul anchetei epidemiologice și a planului de măsuri, datorită faptului că vaccinarea acestui efectiv contra salmonelozelor aviare a fost efectuată în exploatația furnizoare din Ungaria în anul 2024, s-a trimis spre testare la IDSA vaccinul utilizat (contra tulpinilor de salmonella enteritidis și tiphimurium), rezultatul obținut fiind cel în care tulpina de Salmonella enteritidis ce a produs boala, fiind una sălbatică și nu vaccinală.

Drept urmare, în vederea identificării sursei care a transmis tulpina sălbatică de Salmonella enteritidis s-a procedat la următoarele testări:

– s-a trimis spre testare personalul ce lucrează efectiv cu păsările din exploatație, rezultatul obținut fiind negativ în direcția salmonelozei.

– pentru a se exclude eventuala mascare a evoluției bolii de către proprietarul păsărilor,  prin administrare de antibiotice și/sau chimioterapice, medicul veterinar oficial al CSVSAO 3, a recoltat probe specifice (cadavre de păsări), pe care le-a trimis spre analiză de laborator la LSVSA Bacău, rezultatul obținut fiind negativ.

– au fost recoltate și trimise spre analiză de laborator la LSVSA Cluj probe de furaj și fecale de câine  identificate în jurul halei în care a fost diagnosticată boala, rezultatul obținut fiind negativ.

Serviciul de Control Oficial Siguranța Alimentelor din cadrul DSVSA Sălaj, deși anterior cu ocazia creării suspiciunii de boală (22.07.2025), la indicația medicului veterinar oficial al CSVSAO au fost notificați telefonic de către producător toți beneficiarii de ouă despre suspiciunea de salmoneloză, a ridicat la data de 28.07.2025 (lunea) alerta pe sistemul specific, RASSF (Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje), astfel ca toți beneficiarii să retragă ouăle provenite de la ferma în care evoluează salmoneloza și să le returneze furnizorului (fermei).

Datorită acestor măsuri rapid instituite, nu s-au înregistrat toxiinfecții alimentare în rândul populației.

Echipa de evaluare numită prin ordin al Prefectului jud. Sălaj, în calitate de președinte al CLCB Sălaj, a procedat la evaluarea efectivului de păsări (11394 capete găini ouătoare), a ouălor (119200 bucăți), în vederea despăgubirii acestora în conformitate cu HG nr. 1214/2009, privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, coroborat cu Regulamentul nr. 349 / 2005 de stabilire a normelor privind finanţarea comunitară a intervenţiilor de urgenţă şi a combaterii anumitor boli ale animalelor menţionate în Decizia 90/424/CEE.

Efectivul de păsări diagnosticat cu salmoneloză aviară și ouăle rezultate de la acesta, nu pot fi date spre consumul uman, astfel au fost dirijate spre uz tehnic în vederea prelucrării acestora ca hrană pentru animale de companie  la o unitate autorizată din Polonia (beneficiarul emițând acceptul de transport și prelucrare a acestora), transporturile din 04.08.2025 (păsările) și 05.08.2025 (ouăle),  fiind verificate, sigilate și  certificate în condițiile legii, de către medicul veterinar oficial al CSVSAO 3.

În perioada imediat următoare depopulării exploatației și golirii depozitului de ouă, proprietarul va proceda la curățarea halei în care a evoluat boala, a depozitului de ouă, spălarea, dezinfecția acestora, cu recoltarea de teste de sanitație în vederea determinării eficienței dezinfecției.

Repopularea exploatației cu păsări se va putea efectua după o perioadă de vid sanitar de minim 7 zile de la ultima dezinfecție și  numai în condiția obținerii rezultatului de laborator conform, referitor la eficiența efectuării dezinfecției în adăpostul de creștere și depozitul de ouă.

Salmoneloza la om

Moduri de transmitere:

  • Alimente contaminate:

Consumul de ouă crude sau insuficient preparate, carne de pasăre, vită sau porc, insuficient preparată termic, lactate nepasteurizate, fructe și legume contaminate, sunt principalele surse de contaminare.

  • Contactul cu animale:

Contactul direct cu animale infectate (în special reptile și păsări) sau cu fecalele acestora, poate duce la contaminare.

  • Igiena precară:

Lipsa spălării mâinilor după utilizarea toaletei sau înainte de manipularea alimentelor poate facilita răspândirea bacteriei,

 Simptomele

  • Apar, de obicei, la câteva ore sau zile după ingestia bacteriei și pot include: febră, diaree, crampe abdominale, dureri de cap, greață și vărsături.
  • În cazuri severe, salmoneloza poate provoca complicații mai grave, cum ar fi septicemia (infecția sângelui) sau febrele enterice (cauzate de bacteria Salmonella Typhi sau Salmonella Paratyphi: febră mare 39-40°C, cefalee, dureri abdominale, pierderea poftei de mâncare, constipație sau diaree și stare generală de slăbiciune), în special la persoanele cu sistem imunitar slăbit.

Tratament:

  • Majoritatea persoanelor cu infecție cu Salmonella se recuperează în câteva zile fără tratament specific.
  • În cazurile severe, tratamentul poate include antibiotice și hidratare, mai ales pentru febrele enterice.

Prevenție:

  • Spălarea corectă a mâinilor este esențială pentru prevenirea contaminării
  • Manipularea și prepararea corectă a alimentelor, mai ales a cărnii și a ouălor, este importantă pentru a preveni răspândirea bacteriei.
  • Evitarea consumului de produse lactate nepasteurizate și a apei contaminate.

Recomandări:

  • Alegeţi alimentele cu atenţie (aspect, miros, termen de valabilitate);
  • Luând în considerare temperatura la care trebuie păstrate se lasă la final alimentele ce necesită păstrare la rece;
  • Separaţi alimentele de detergenţi şi alte produse chimice;
  • Nu cumpăraţi produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.) cu atât mai mult în cazul alimentelor uşor perisabile – carne, peşte, ouă, lapte şi produse lactate;
  • Este necesară verificarea prospeţimii în momentul achiziţionării. Nu cumparaţi alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistenţa modificată sau care prezintă mucegai pe suprafaţă;
  • Nu cumpăraţi produse care poartă indicaţiile “păstraţi la frigider”, “păstraţi la rece” sau “păstraţi în congelator” şi care nu au fost depozitate în condiţii de refrigerare sau congelare.

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Adrian Mircea MARTIN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *