DSVSA Sălaj reușește să țină sub control virusul PPA la porcul domestic
Numărul focarelor de Pestă Porcină Africană (PPA) la porc domestic, la nivelul judeţului Sălaj, a scăzut de la 77 în 2021, la opt în acest an, la momentul actual fiind active două focare, la Meseşeni şi Archid, potrivit precizărilor făcute miercuri, de Mircea Martin, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj, în cadrul şedinţei lunare a Colegiului Prefectural.
În 2021 au fost sacrificaţi 649 porci mistreţi infectaţi cu PPA, iar în acest an 55 de exemplare.
„Suntem în continuare preocupați de prevenirea, combarea și eradicarea virusului PPA. Rezultatele ne arată faptul că reușim să gestionăm în mod corespunzător boala. Faptul că boala nu a intrat în ferme comerciale, așa cum s-a întâmplat în alte județe, arată preocuparea clară a instituției în combaterea bolii. Continuăm controalele în trafic împreună cu Poliția, Jandarmeria, ARR și alte instituții pentru depistarea comercializării porcinelor în condiții ilegale”, ne-a declarat directorul executiv al DSVSA Sălaj, dr. Mircea Martin.
PPA este o boală infecţioasă, foarte contagioasă, care poate afecta porcii domestici şi sălbatici. Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conţin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, căpuşe care s-au hrănit din animale infectate sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate.
Virusul PPA este foarte rezistent la acţiunea factorilor fizici, chimici şi biologici şi poate supravieţui mai mulţi ani în carnea congelată, rata de mortalitate la porcii domestici infectaţi cu acest virus fiind de 100%.
Pentru PPA nu există vaccin sau tratament, motiv pentru care prevenirea (măsurile de biosecuritate şi igienă) şi combaterea rapidă a potenţialelor focare sunt foarte importante.