Economistul Alexandru Tamba despre un potențial pericol: stagflația
„Un potențial pericol: stagflația
Un cuvânt care produce fiori se aude din ce în ce mai des: stagflația. Ce este stagflația? Stagflația este un fenomen economic care se manifestă printr-o rată de creștere economică mică spre nulă sau chiar negativă, în timp ce inflația este în creștere.
Acest cuvânt este pronunțat cel mai des după o perioadă de peste 10 ani de către economiști cunoscuți la nivel mondial, ceea ce desigur provoacă îngrijorare. De ce este periculosă stagflația?
Este periculoasă deoarece o creștere economică slabă sau chiar descreștere, poate duce la un șomaj ridicat, și asta în condițiile unei inflații mari, adică a creșterii prețurilor. Șomajul, corelat cu creșterea prețurilor, va duce la o reducere a consumurilor, ceea ce va afecta companiile, atât din punct de vedere a producției, cât și de realizare a investițiilor necesare dezvoltării, iar populația va avea de suferit foarte mult. Cu alte cuvinte, stagflația este mult mai rea decât inflația
Întrebarea care se pune este dacă România este în pericol de a se confrunta cu acest fenomen. Deocamdată, România are o creștere economică peste rata inflației, dar având în vedere previzionatele creșteri de prețuri la energie, cred că autoritățile trebuie să fie foarte atente, deoarece aceste creșteri pot duce la alte creșteri în lanț la toate produsele.
Deasemenea, este îngrijorător că o anumită stagnare economică se observă în întrega UE, precum și în SUA, în condițiile în care prețurile la energie au crescut în întreaga UE, iar acest lucru ne va afecta și pe noi în condițiile de globalizare economică care există astăzi”
Articol scris de economist Alexandru Tamba