EUFocusDay: prevenirea furturilor din locuințe, în centrul atenției polițiștilor sălăjeni
Astăzi, 21 iunie a.c., pe platoul de lângă Primăria Orașului Jibou, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de cei din cadrul Poliției Orașului Jibou au organizat cea de-a cincea ediție a evenimentului național ”Ziua europeană de prevenire a furturilor din locuințe – FOCUS DAY”. Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, în calitate de Punct Național de Contact al Rețelei Europene de Prevenire a Criminalității este implicat în realizarea acestui concept și coordonează aplicarea lui la nivel național.
Scopul principal al acestui eveniment îl constituie creșterea gradului de conștientizare cu privire la furturile din locuințe, la principalele moduri de operare și modalități eficiente de prevenire a acestora.
Polițiștii sălăjeni au interacționat cu cetățenii și i-au informat cu privire la principalele măsuri de protejare a locuinței, subliniind faptul că o conduită preventivă este cel mai important factor pentru a stopa victimizarea prin infracțiuni de furt din locuință.
În discuțiile purtate cu cetățenii, polițiștii de prevenire sălăjeni au subliniat care sunt vulnerabilitățile exploatate de hoți sau escroci și cum, respectând câteva măsuri de autoprotecție simple, dar eficiente, pot preveni victimizarea.
De asemenea, cetățenii au fost informați în legătură cu necesitatea adoptării unei atitudini prudente în raport cu locuința și bunurile proprii.
Polițiștii le-au atras atenția cetățenilor să acorde o atenție sporită persoanelor pe care le primesc în casă, pentru că, sub diverse pretexte, infractorii le pot pătrunde în locuințe chiar cu acordul lor și, profitând de o clipă de neatenție, le pot sustrage bani sau alte bunuri de valoare.
În cadrul activităților preventive derulate, polițiștii de prevenire sălăjeni au oferit cetățenilor materiale informative cu recomandări preventive practice.
Metodele și pretextele folosite de hoți sunt diverse reparații, strângeri de fonduri, deratizare etc. Una dintre cele mai utilizate metode este cea a falsei împrieteniri, când hoții se împrietenesc aparent cu victimele, iar după ce le câștigă încrederea și sunt invitați în locuințele lor, le sustrag bunurile de valoare. Furturile din locuinţe sunt înlesnite de uşile sau ferestrele lăsate deschise sau neasigurate, escaladarea și pătrunderea pe ferestrele lăsate deschise reprezintă un alt mod de operare întâlnit frecvent.
CASĂ SIGURĂ – VACANȚĂ FĂRĂ GRIJI:
– Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să-ţi prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
– Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!
– Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineți sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă!
– Organizați un sistem de supraveghere a vecinătății împreună cu ceilalți locatari. Acest model preventiv limitează accesul nejustificat al persoanelor străine și ajută la semnalarea problemelor apărute în bloc.
– Obișnuiți-vă să activați sistemul de alarmă de fiecare dată când plecați de acasă. Devine inutil dacă nu e activat și firma de pază nu poate fi anunțată că trebuie să intervină. Nu uitați să puneți la vedere sticker-ul care anunță că locuința ta este protejată.
– Asigurați-vă că zona palierului de bloc e luminată în permanență. Dacă se ard becurile de pe hol, cereți administrației să le înlocuiască imediat.
– Dacă sunteți plecat de acasă mai mult timp, folosiți un întrerupător care aprinde și stinge lumina la intervale diferite de timp. Și metoda radioului lăsat aprins ajută, nu o ignorați.