Eurodeputatul Cristian Terheș critică dur măsurile fiscale propuse de Guvernul României
Cristian Terheș aduce critici dure noilor măsuri fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, care a decis să-și asume recent răspunderea în Parlament pentru acestea. Europarlamentarul susține că aceste măsuri pot provoca haos în țară din cauza lipsei lor de predictibilitate.
Cristian Terheș a declarat că, după consultarea cu contabilii, oamenii sunt cu adevărat bulversați. Europarlamentarul a subliniat că România înregistrează una dintre cele mai mari creșteri economice din Uniunea Europeană, cu contribuții semnificative din partea sectorului privat.
Cristian Terheș, despre cea mai mare problemă a României
Europarlamentarul afirmă că problema din România nu se referă la creșterea economică, ci la incapacitatea guvernului de a colecta taxele existente deja.
În loc să pună în aplicare măsuri pentru o colectare mai eficientă a impozitelor datorate și să ia măsuri împotriva marilor evazioniști, actualul guvern alege să majoreze taxele pentru cei care deja plătesc.
„Sub guvernul Boc s-au mai crescut taxele iar efectul a fost că s-au colectat și mai puțini bani la buget. Chiar dacă pare paradoxal, regula e foarte simplă: taxe mici, colectări mari; taxe mari, colectări mici”, spune acesta.
În plus, Terheș remarcă că este paradoxal faptul că PNL susține această decizie economică autodistructivă. PNL, spune el, pare să fi renunțat la identitatea sa națională, sprijinind toate conceptele utopice globaliste de orientare neomarxistă. Astfel partidul și-a abandonat în același timp și principiile liberale.
Guvernul și-a asumat răspunderea pentru pachetul de măsuri fiscale
Marcel Ciolacu, premierul din partea PSD, a decis să-și asume marți, într-o ședință comună, răspunderea pentru setul de măsuri fiscale adoptate cu o zi înainte.
În timpul discursului lui Marcel Ciolacu, parlamentarii USR și AUR au protestat cu pancarte. „PNL, poți o zi fără Ciolacu sef?”. „Ciolacu, ești pe drojdie?”, scria pe pancartele USR. „Taxe pentru noi, privilegii pentru ei”. „PSD-PNL, taxe mai mari pentru un viitor mai sumbru”, scria pe pancartele AUR.
Înainte de asumarea răspunderii, Guvernul a convocat o ședință în care s-a deliberat asupra amendamentelor propuse de către parlamentari. Printre modificările acceptate, s-a numărat și majorarea procentului de impozitare a cifrei de afaceri a băncilor, care a rămas la nivelul de 2%, în loc de 1%, așa cum fusese inițial propus.
După ce Guvernul își asumă răspunderea, membrii Senatului și ai Camerei Deputaților au posibilitatea să prezinte o moțiune de cenzură. Dacă moțiunea nu este votată favorabil, atunci legea este considerată adoptată.