Europarlamentarul Daniel Buda PNL: Pachet de măsuri pentru sprijinirea agriculturii și industriei alimentare!
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale împreună cu Ministrul Finanțelor au avut o întâlnire de lucru în cadrul căreia au stabilit măsuri pentru sprijinirea agriculturii și industriei alimentare. Pentru implementarea acestora, în perioada următoare se vor aproba o serie de acte normative ce vor asigura accesul fermierilor la ajutoarele de stat din acest an.
Conform comunicatului MADR, în cadrul discuțiilor s-au analizat soluții pentru a diminua impactul prețurilor la energie electrică și gaze naturale asupra producătorilor agricoli și celor din industria alimentară. S-a propus compensarea bonusului de cogenerare și a costului pentru certificatele verzi, în privința energiei electrice și un pachet de sprijin pentru facturile la gaze naturale. De asemenea, s-a propus prelungirea taxării inverse la cereale, care ar expira în luna iunie 2022, pe baza reducerii evaziunii fiscale și eliminarea treptată din piață a firmelor fantomă ce au fost create pentru a eluda plata TVA.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a declarat că pe circuitul de avizare interministerială au fost lansate acte normative ce vizează:
▶️ instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină utilizată în agricultură;
▶️ aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi;
▶️ aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022;
▶️actul normativ privind organismele de certificare ecologică;
O altă temă importantă abordată a fost Pachetul de măsuri privind finanțarea agriculturii și industriei alimentare românești, prin care se propune acordarea de garanții și măsuri de creditare pentru:
▶️ capital de lucru
▶️ refinanțarea creditelor pentru capitalizarea agricultorilor
▶️ automatizarea industriei alimentare
▶️ cofinanțarea programelor de asigurare a independenței energetice a fermei
▶️ operaționalizarea și funcționarea Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea pentru a răspunde nevoilor din domeniul agroalimentar.
🤝 Cei doi oficiali au stabilit ca în cel mai scurt timp să demareze un program de colaborare interinstituțională, cu implicarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Finanțelor, Ministerul Administrației și Internelor, Autoritatea Națională a Vămilor, Autoritatea Națională Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – cu scopul desfășurării unor acțiuni de control încrucișate pentru verificarea respectării legislației în domeniul comerțului cu legume-fructe și produse agroalimentare.