Fapte antisociale constatate de Jandermerie în perioada minivacanței de Paște
Joi, 21 aprilie a.c., în jurul orei 12.45, un echipaj de jandarmerie s-a autosesizat după ce mai multe persoane au escaladat gardul împrejmuitor al unei foste platforme industriale din municipiul Zalău.
Persoanele în cauză, un bărbat de 31 de ani din comuna Bobota, precum și două femei cu vârsta de 20, respectiv 22 de ani, ambele din comuna Românași, au pătruns în incinta fostei platforme industriale de unde au sustras 252 kg de fier vechi și 26 kg de aluminiu, pe care le-au aruncat peste gard.
Jandarmii au întocmit acte de constatare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „furt calificat”, conform articolului 229 Cod Penal, acte ce vor fi înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău pentru continuarea cercetărilor. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate și restituit aparținătorului de drept.
Joi, 21 aprilie a.c., în jurul orei 16.15, un echipaj de jandarmerie a fost sesizat cu privire la faptul că două persoane au pătruns într-un imobil de pe raza orașului Jibou.
Persoanele în cauză, două tinere cu vârsta de 17, respectiv 21 de ani, ambele din Jibou, au pătruns într-un imobil de pe strada Stejarilor din orașul Jibou, de unde au sustras mai mulți robineți.
Jandarmii au întocmit acte de constatare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „furt calificat”, conform articolului 229 Cod Penal, acte ce vor fi înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Jibou pentru continuarea cercetărilor. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate și restituit aparținătorului de drept.
Vineri, 22 aprilie a.c., în jurul orei 17.00, un echipaj de jandarmerie a fost solicitat să intervină după ce o femeie a sustras mai multe produse dintr-un supermarket de pe raza municipiului Zalău.
Persoana în cauză, o femeie de 36 de ani, domiciliată în municipiul Baia Mare, a încercat să părăsească incinta magazinului fără să plătească pentru bunurile avute asupra ei. Bunurile neachitate, o sticlă de băuturi alcoolice și un cuțit de bucătărie, au fost ascunse sub haina cu care era îmbrăcată.
Jandarmii au întocmit acte de constatare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „furt”, conform articolului 228 Cod Penal, acte ce vor fi înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău pentru continuarea cercetărilor. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate.
Sâmbătă, 23 aprilie a.c., în jurul orei 17.30, un echipaj de jandarmerie a fost sesizat prin apel „112” după ce un câine de talie mare a pătruns în curtea unei gospodării din localitatea Gârceiu. Prezența câinelui care manifesta un comportament agresiv a indus o stare de temere în rândul membrilor gospodăriei.
Proprietarul câinelui, un bărbat de 57 de ani, a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1.500 lei conform O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.
Luni, 26 aprilie a.c., în jurul orei 12.20, un echipaj de jandarmerie a fost solicitat să intervină în localitatea Horoatu Cehului, în urma unui eveniment similar.
Reamintim că accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. b) al actului normativ sus-menționat, precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1) (să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu, să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei).
Luni, 26 aprilie a.c., în jurul orei 12.00, în urma sesizării făcute de către un reprezentant al A.J.V.P.S. Sălaj, un echipaj de jandarmerie a depistat doi bărbați care pescuiau în zona pârâului „Sălăjelul” de pe raza localității Motiș.
Persoanele în cauză, domiciliate în județul Maramureș, au fost sancționate contravențional pentru încălcarea art. 59, lit. „f” din O.U.G. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura, respectiv „pescuitul recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie şi în zonele de protecţie”.
Reamintim că prohibiția generală a pescuitului, în anul 2022, s-a stabilit pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie – 7 iunie inclusiv.