FOTO| Primarul Bogdan Ferenc Istvan continuă cu succes dezvoltarea Comunei Dobrin
Comuna Dobrin este compusă din 7 localități Deleni, Doba, Dobrin (reședința), Naimon, Sâncraiu Silvaniei și Verveghiu. Conform ultimului recensământ comuna are o populație de aproximativ 1700 de locuitori.
Comuna Dobrin este condusă de primarul Bogdan Ferenc Istvan, aflat la al doilea mandat. Bogdan Ferenc are 50 de ani, este căsătorit și are doi copii. De profesie este mecanic mașini și utilaje, iar înainte de a intra în politică a lucrat ani buni în mediul privat.
„Chiar dacă suntem o comunitate mică, dar răsfirată în șapte sate, reușim an de an să atragem fonduri pentru investiții și să rezolvăm rând pe rând problemele din fiecare sat. Cerem cetățenilor răbdare și să aibă încredere în noi, că nu vom rata nicio oportunitate de a atrage fonduri pentru dezvoltarea comunei Dobrin”, spune primarul Bogdan Ferenc Istvan.
Viceprimarul ales din rândul consilierilor locali a fost Toth Alexandru, care se află la al patrulea mandat de vice. Toth Alexandru are 55 de ani, este căsătorit și are doi copii. De profesie este electrician. Viceprimarul Toth are în responsabilitate managementul proiectelor de investiții, buna gospodărire a comunei, urbanism și gestionarea problemelor de mediu, etc.
Primul mandat de primar a lui Bogdan Ferenc Istvan a fost startul pentru dezvoltarea comunei Dobrin, deoarece comuna a beneficiat din plin de fonduri europene atrase din exercițiul financiar european 2014 – 2020. Conducerea Primăriei a menținut ritmul investițiilor, astfel că recent Comuna Dobrin a primit o nouă finanțare de peste 63 miliarde lei vechi pentru asfaltarea drumurilor de interes local.
S-a finalizat asfaltarea a 11 kilometri de străzi cu fonduri europene
Prin ADI Valea Sălajului 4 comune printre care și Comuna Dobrin au atras 4 milioane de euro pentru modernizarea și asfaltarea a 50 de kilometri de drumuri, din care 11 kilometri de străzi au fost asfaltați în comuna Dobrin. Proiectul este finalizat și se află în procedura de recepție. Proiectul a cuprins pe lângă asfaltarea a 11 kilometri de străzi și șanțuri betonate, înlocuirea podurilor și podețelor, dar și marcajul rutier.
Toate străzile din intravilanul comunei Dobrin sunt asfaltate, au șanțuri betonate, semnalizare rutieră adecvată, acostamente îngrijite.
Căminul Cultural din Sâncraiu Silvaniei este aproape finalizat
Pe măsura 7.6 comuna Dobrin a atras 450.000 euro din fonduri europene pentru reabilitarea a trei cămine culturale dintre care: căminele din Doba și Verveghiu sunt deja finalizate.
Lucrările la căminul cultural din Sâncraiu Silvaniei sunt realizate în proporție de 99%. Constructorul face ultimele retușuri înainte de a demara procedurile de recepție.
Capelă nouă la Dobrin cu fonduri europene
Administrația locală a câștigat un proiect pe fonduri europene în valoare de 56.000 de euro pentru contruirea unei Capele mortuare în localitatea Dobrin. Capela este construită în incinta cimitirului din localitate, iar stadiul lucrărilor este de 80% finalizat.
Constructorul a reușit să ridice clădirea în roșu, a realizat acoperișul, a instalat geamurile, ușile și a finalizat termoizolația exterioară. Se va continu cu lucrările de amenajare interioară, gardul și accesul. Primăria și-a propus să finalizeze lucrările până pe 1 noiembrie când este „Luminatia”, considerată a fi sărbătoarea morților.
Primăria Dobrin a mai construit capele în localitățile Doba Mică, Verveghiu și are în plan să realizeze câte o capelă și în celelalte sate din comună.
Rețeaua de apă și canal sunt în curs de predare la Compania de Apă
Primăria Dobrin a câștigat un proiect major pentru comunitate prin PNDL 2, în valoare de 4,9 milioane lei pentru introducerea rețelei de apă și canal în toată comuna. Lucrările au fost finalizate, astfel că Primăria este în curs de predare a celor două rețele către Compania de Apă Zalău care le va administra.
Proiectul de introducere a rețelei de apă și canalizare are o valoare de 4,9 milioane lei, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală etapa 2. În cadrul proiectului s-au realizat 11 kilometri de rețea de apă și 10 kilometri de rețea de canalizare.
„Am reușit să finalizăm lucrările, astfel că toate gospodăriile din comuna Dobrin sunt conectate la rețeaua de apă și canalizare. Sunt în curs de predare a investiției către cei de la Compania de Apă Zalău”, spune primarul.
Proiect de 6,35 milioane lei câștigat pentru asfaltarea a 5,6 kilometri de drumuri
Primarul Bogdan Ferenc Istvan s-a ținut de promisiune și a câștigat o finanțare de 63 de miliarde lei vechi prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny pentru reabilitarea și modernizarea a 5,6 kilometri de drumuri de interes local în localitățile Doba, Dobrin, Naimon și Deleni.
În cadrul proiectului vor fi asfaltate drumul de la Dobrin spre cătunul Chișchoșed, drumul de la Dobrin spre cătunul Valea Dinei și drumul de legătură între Dobrin și Cuceu.
Odată ce acest proiect va fi finalizat, comuna Dobrin va avea toate străzile și ulițele asfaltate, inclusiv legăturile spre cele două cătune.
„Așa cum am promis depunem tot efortul să modernizăm drumurile care duc la cele două cătune din Doba și Dobrin, dar și drumul de legătură între Dobrin și satul Cuceu (Jibou). Am primit finanțare pentru cei 5,6 kiloemtri și lucrăm la faza de proiectare și licitație, astfel ca în cel mai scurt timp să începem lucrările”, spune primarul.
Parcul din curtea bibliotecii a fost reamenajat de un ONG din Germania
Parcul din curtea bibliotecii din Dobrin construit în 2015 de către Fundația Mereu Aproape în cadrul Proiectului Național ,,Nu abandonăm învățăm” a fost folosit la maxim. Intemperiile și gradul de uzură fizică și-au spus cuvântul și pentru că nu se poate o copilărie fără joacă, carte și cultură un grup de adolescenți și studenți generoși, darnici și foarte harnici din Germania – Stuttgart au adus o schimbare considerabilă spațiilor de joacă.
Reprezentanții și supervizorii fac parte din ONG-ul KukukKultur și aleg să construiască suportând toate cheltuielile de cazare, hrană, materiale de construcții și logistică.
Acesta este un concept care privește cultura și arta ca o hrană a sufletului, iar jocul ca o necesitate pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor și adolescenților. Cetățenii comunei Dobrin, în frunte cu primarul Bogdan Ferenc Istvan s-au implicat activ în această amplă acțiune.
Cel mai important proiect – introducerea rețelei de gaz metan
Primăria Comunei Dobrin are depus pe Anghel Saligny cel mai important proiect pentru comună, respectiv introducerea rețelei de gaz natural în toate satele. Proiectul are toate avizele aprobate și este depus pentru finanțare la Ministerul Dezvoltării. Așa cum Guvernul a promis, introducerea gazului metan în mediul rural va fi o prioritate, astfel că se așteaptă finanțarea necesară pentru începerea lucrărilor.
Primăria Dobrin vrea să creeze o sursă alternativă de apă în caz de urgență
În viitor Primăria Dobrin caută să identifice o axă de finanțare pentru realizarea a patru puțuri forate pentru a crea o sursă suplimentară de apă pentru cetățeni. Cele patru puțuri vor fi forate după cum urmează: 1 puț forat între Dobrin și Sâncraiu Silvaniei; 1 puț forat între Doba Mare și Doba Mică; 1 puț forat în Verveghiu; 1 puț forat între Naoimon și Deleni.
„Chiar dacă avem rețeaua de apă legată la magistrala de la Cehu Silvaniei, având în vedere seceta sau alte posibile avari, dorim ca pe viitor să avem o sursă alternativă de apă pe care să o accesăm în caz de nevoie”, spune primarul.
„Am reușit să punem la punct rețeaua de drumuri, să introducem apa și canalizarea, obiective foarte importante pentru locuitorii comunei noastre. În acești ani am reușit cu fonduri europene să punem la punct mare parte din clădirile publice funcționale – cămine culturale, școli.
Deși suntem o comună mică cu un buget mic și cu o populație răspândită în 7 localități, nu este ușor să răspunzi la toate probleme comunității, dar ne-am străduit să dirijăm investițiile în mod echilibrat pentru toți cetățenii. Suntem o echipă dornică de performanță și vom continua să atragem fonduri pentru investiții noi pentru a oferi servicii publice de calitate în toate satele în mod egal”, a transmis primarul Bogdan Ferenc.
Lista de proiecte pentru viitor este bogată
Comuna Dobrin își propune să atragă sume importante din viitorul exercițiu financiar european 2021-2027, dar și sume din programele naționale de investiții sau prin CNI.
Proiecte de investiții depuse spre finanțare la Compania Națională de Investiții:
- Reabilitare cămin cultural Naimon
- Reabilitare cămin cultural Deleni
- Construire capelă mortuară Doba Mare
- Construire capelă mortuară Sâncraiu Silvaniei
- Construire teren sintetic de fotbal Verveghiu
Proiecte depuse pe PNRR – Programul Național de Redresare și Reziliență
Atragerea fondurilor europene rămâne o prioritate pentru Primăria Dobrin, astfel că pe PNRR au fost depuse proiecte majore.
1. Reabilitare și modernizare sediu Primărie. Actualul sediu este o clădire veche de peste 100 de ani și necesită o reabilitare integrală pentru a oferi atât angajaților, cât și cetățenilor condiții optime de funcționare. Sediul Primăriei este cartea de vizită a unei comunități, deci este important ca Primăria să fie modernizată și înfrumusețată.
2. Reabilitare și modernizare dispensar medical Dobrin. Primăria dorește modernizarea corpului de clădire, amenajarea unei farmicii și atragerea unui medic stomatolog care să deschidă un cabinet în noua clădire reabilitată.
„Ne vom continua munca cu aceiași dăruire și vom acționa doar în slujba cetățeanului. Prin implementarea acestor proiecte de investiții vrem să demonstrăm că și la țară se pot crea facilități ca la oraș. Scopul nostru este să transformăm comuna Dobrin într-un loc atractiv, călduros pentru toți fii comunei și să se întoarcă cu drag acasă la glia strămoșească”, spune primarul Bogdan Ferenc Istvan.