FOTO&VIDEO| Trei zile pline de spectacole la Festivalul Internațional de Folclor „La fântâna dorului” din Șimleu Silvaniei

În perioada 15-19 septembrie, la Șimleu Silvaniei, Sălaj, s-a desfășurat cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor pentru românii de pretutindeni „La fântâna dorului”.

Au participat formații din țară, dar și din străinătate:

Ans. Folcloric Hora Florilor – Osica de Jos, judet Olt
Fanfara de Copii Telciu – Jud. Bistrita Nasaud
Ans. Folcloric Zestrea Dorului – Cluj Napoca
Ans. Folcloric Doina Fărcașelor – Dolj
Ans. Folcloric Flori de Codru – Tășnad, Satu Mare
Ans. Folcloric Perla – Cernăuți, Ucraina
Ans. Folcloric Junii Cetății Dezna, jud. Arad
Ans. Folcloric Mugurelul – Sighetu Marmației, Maramureș
Ans. Folcloric Călușarii Slatinei – Olt
Ans. Folcloric Apșița – Transcarpatia, Ucraina
Ans. Folcloric Țărăncuța – Noua Suliță, Ucraina
Ans. Folcloric Mugur, Mugurel – Zalău, Sălaj
Ans. Folcloric Florile din Dealul Țarinii – Bădăcin, Sălaj
Ans. Folcloric Mugurelul – Regiunea Cernăuți Ucraina
Ans. Folcloric Barcăul – Șimleu Silvaniei, Sălaj
Grupul Folcloric Drubadurii – Șimleu Silvaniei, Sălaj

Orașul Șimleu Silvaniei a devenit capitala românilor de pretutindeni și a găzduit în perioada 15-19 septembrie, Festivalul Internațional de Folclor pentru Românii de Pretutindeni ”La Fântâna Dorului”. Aflat la cea de-a XX-a ediție, acest festival a adus la Șimleu Silvaniei peste 400 de copii și tineri din țară și din comunitățile de români din diaspora istorică.

Evenimentul are ca scop promovarea și valorificarea culturii tradiționale în rândul iubitorilor de frumos și propune întărirea ideii de unitatea a românilor, de păstrare a obiceiurilor și tradițiilor, a limbii și culturii românești, atât în țară cât și în afara granițelor.

Proiect finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni


Cu o activitatea bogată de peste 40 de ani în promovarea și valorificarea culturii tradiționale românești, soții Cornelia și Gavril Neaga au pus bazele celui mai mare festival internațional din țară pentru românii de pretutindeni, festival care a ajuns la a XX-a ediție, fapt pentru care autoritățile locale puteau conferi în semn de respect titlul de cetățean de onoare.


Vineri 16 septembrie, a avut loc parada portului popular, urmată de trei zile de  spectacol susținut de către formațiile participante. Manifestarea la care au luat parte sute de iubitori de folclor este organizată de Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, Palatul Copiilor Zalău, Clubul Copiilor Șimleu Silvaniei, în parteneriat cu Asociația Culturală La Fântâna Dorului, Primăria Orașului Șimleu Silvaniei, Guvernul României, Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

La eveniment au participat primarul Orașului Șimleu Silvaniei, secretarul de stat Gheorghe Florin Cârciu (Departamentul pentru românii de pretutindeni), administratorul public al județului, Paul Maghiu, viceprimarul Cosmin Man, profesorul Gavril Neaga profesoara Cornelia Neaga, directorul Palatul Copiilor Zalău, prof. Gabriela Olar.

„Sunt bucuros că evenimentul s-a desfășurat în cele mai bune condiții la Casa de Cultură din Șimleu. Am avut invitați de onoare ai festivalului, doi soliști tineri de folclor autentic din Suceava, Gabriel Treteag și Petronela Popa, care au susținut un recital folcloric din zona Bucovinei. 

Trei zile orașul a răsunat de cântecul și jocul formațiilor, de artiștii prezenți la festival. Șimleul a fost din nou capitala românilor de pretutindeni. Toți am rămas deosebit de surprinși de frumusețea cântecului și jocului popular al românilor de pretutindeni. 

Festivalul este un mijloc de transmitere a cântecului și dansului popular românesc generațiilor viitoare, să nu se piardă această comoară de suflet a poporului român. Este important pentru socializare între tineri, cunoașterea țării mamă. În cadrul festivalului participanții au vizitat mai multe obiective istorice, culturale din județul Sălaj și orașul Șimleu – Casa Memorială Iuliu Maniu Bădăcin, Mănăstirea Bic – Șimleu, Grădina Botanică – Jibou, Castrul Roman Porolissum – Moigrad, dar și alte locuri frumoase din zonă. 

Fiecare formație s-a prezentat la festival în costume autentice specifice zonei pe care o reprezentau, dar și cu cântece și jocuri tradiționale specifice locului. 

În numele tuturor participanților mulțumesc Primăriei Șimleu Silvaniei, domnului primar Cristian Lazăr, dar și domnului secretar de stat Gheorghe Cârciu –  Departamentul pentru românii de pretutindeni, dar și invitaților pentru tot sprijinul acordat în organizarea și desfășurarea acestei ample manifestări. 

La revedere La Fântâna Dorului 2022″, a transmis directorul festivalul prof. Gavril Neaga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *