Incursiune virtuală în patrimoniul cultural imobildin România
La Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Sălaj, a fost vernisată joi, 15 septembrie, expoziția „Monumente 3D. Digitizarea patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea”.
Prezent la eveniment, Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele CJ Sălaj, a subliniat rolul major pe care instituția muzeală îl joacă în viața comunității și a felicitat întreaga echipă pentru munca depusă:
„Mă adresez dumneavoastră atât în calitate de cetățean al acestui județ, cât și de președinte al Consiliului Județean Sălaj. Cunosc de foarte multă vreme activitatea Muzeului, iar astăzi mi se certifică ceea ce știam deja, și anume că reprezentanți o instituție culturală modernă și în continuă transformare, că sunteți o echipă de profesioniști, care își confirmă valoarea prin fiecare proiect derulat. Meritați felicitările noastre, ale tuturor, pentru eforturile pe care le depuneți, pentru inițiativele ambițioase, pentru proiectele inovatoare cu care veniți în fața publicului. Vă felicit, de asemenea, pentru că dincolo de rolul de conservator al valorilor culturale, vi l-ați asumat și pe cel educativ pentru comunitatea noastră. Ca președinte al CJ Sălaj pot spune ni s-a dovedit că rezultatele nu întârzie să apară când investim în instituții valoaroase, ce sunt exportatori de imagine pozitivă ai Sălajului în România și în lume”.
Expoziția „Monumente 3D. Digitizarea patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea” aduce în fața publicului vizitator, prin intermediul echipamentelor VR (realitate virtuală), o parte din rezultatele unui proiect co-finațat de către Asociația Fondului Cultural Român, și anume o serie de opt clădiri de patrimoniu, scanate prin metoda fotogrammetrică.