Info DSVSA Sălaj: Obligațiile crescătorilor de animale în prevenirea și combaterea bolilor
Proprietarul are obligația să anunțe imediat medicul veterinar la aparitia unor semne de boală la animale, a primelor cazuri de moarte sau tăiere de urgență, iar până la sosirea personalului sanitar veterinar, să izoleze animalele bolnave, să păstreze pe loc cadavrele, carnea, organele sau alte produse rezultate de la animale tăiate de urgență, luând măsuri ca acestea să nu fie folosite sau vândute.
Nerespectarea acestor prevederi cu referire la anunțarea îmbolnăvirilor, poate atrage asupra proprietarului răspunderea contravențională sau penală, după caz.
Astfel, conform HG nr. 984/2005, art. 2 , lit. a, pct. 4 amenda este în cuantum de 600-1600 lei pentru persoanele fizice, respectiv 6000-8500 lei pentru persoanele juridice.
De asemenea, nerespectarea restricţiilor sanitare veterinare în zonele de protecţie antiepizootică sau neaplicarea şi nerespectarea măsurilor de profilaxie generală şi specifică dispuse de autorităţile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente, în exploataţiile de animale, se sancționează cu amendă conform HG nr. 984/2005, art. 2 , lit. c, pct. 4 în cuantum de 2400-3600 lei pentru persoanele fizice, respectiv 12000-24000 lei pentru persoanele juridice.
Potrivit art. 355 Cod Penal: ,,Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau bolilor infectocontagioase combaterea la animale sau plante ori a dăunătorilor, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.