Inspectorii DSVSA Sălaj fac controale permanent pentru limitarea bolii PPA

Evoluția Pestei porcine africane în județul Sălaj

            La data de azi pe raza județului sunt în evoluție 2 focare de PPA, ambele în localitatea Trestia din comuna Hida.

Un focar a fost declarat la data de 25.07.2024 și ultimul declarat la data de 31.07.2024,  cu zona de protecție de 3 Km stabilită pentru localitatea Trestia și zona de supraveghere de 10 Km în jurul focarului stabilită pentru localitățile: Popteleac, Chendrea, Bălan, Sâmpetru Almașului, Păduriș, Racâș, Gârbou, Stupini, Chechiș, Călacea, Solomon, Baica, Fântânele, Hida, Gâlgău Almașului, Gălpâia, Fabrica, Cernuc, Voivodeni, Bezded.

În vederea limitării răspândirii bolii la populație și în exploatațiile comerciale, DSVSA Sălaj întreprinde următoarele acțiuni:

  • Efectuează supravegherea clincă, serologică şi virusologică a porcinelor din exploataţiile comerciale industriale, exploataţiilele comerciale tip A, non-profesionale şi în populaţia de mistreţi
  • Organizează instruiri cu gestionarii fondurilor cinegetice, cu reprezentanții exploatațiilor comerciale de porcine
  • Organizează instruiri în cascadă cu medicii veterinari oficiali, respectiv cu medicii veterinari de liberă practică împuterniciți
  • Consilieri la nivelul exploatațiilor nonprofesionale cu porcine prin intermediul medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți, cu o frecvență lunară de minim 10 exploatații / lună / comună, după un program comunicat și aprobat lunar de către DSVSA Sălaj.
  • Informări în presă.

Controalele în teren se desfășoară permanent și mai accentuat în zonele de restricții stabilite în jurul focarelor de PPA.

Obligațiile crescătorilor de animale în prevenirea și combaterea bolilor

Proprietarul are obligația să anunțe imediat medicul veterinar la aparitia unor semne de boală la animale, a primelor cazuri de moarte sau tăiere de urgență, iar până la sosirea personalului sanitar veterinar, să izoleze animalele bolnave, să păstreze pe loc cadavrele, carnea, organele sau alte produse rezultate de la animale tăiate de urgență, luând măsuri ca acestea să nu fie folosite sau vândute.

Nerespectarea acestor prevederi cu referire la anunțarea îmbolnăvirilor, poate atrage asupra proprietarului răspunderea contravențională sau penală, după caz.

Astfel, conform HG nr. 984/2005, art. 2 , lit. a, pct. 4 amenda este în cuantum de 600-1600 lei pentru persoanele fizice, respectiv 6000-8500 lei pentru persoanele juridice.

De asemenea, nerespectarea restricţiilor sanitare veterinare în zonele de protecţie antiepizootică sau neaplicarea şi nerespectarea măsurilor de profilaxie generală şi specifică dispuse de autorităţile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente, în exploataţiile de animale, se sancționează  cu amendă conform HG nr. 984/2005, art. 2 , lit. c, pct. 4 în cuantum de 2400-3600 lei pentru persoanele fizice, respectiv 12000-24000 lei pentru persoanele juridice.

Potrivit art. 355 Cod Penal: ,,Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau bolilor infectocontagioase combaterea la animale sau plante ori a dăunătorilor, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Adrian Mircea MARTIN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *