Inspectorii DSVSA Sălaj la datorie pentru sărbători sigure și fără probleme în tot județul
DSVSA Sălaj în această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă efectuează o serie de controale la toți agenții economici, controale proprii și controale mixte în colaborare cu alte instituții în baza unor protocoale încheiate anterior.
În ceea ce privește controalele mixte pe care inspectorii DSVSA Sălaj le realizează împreună cu DSP și OPC, aceste controale vizează toate orașele, cu preponderență orașele unde consumul de alimente și prezența supermarketurilor este mai mare, volumul de alimente consumate și valorificare este mai mare, după care gradual, în funcție de catagrafia fiecărei zone inspectorii DSVSA Sălaj vor trece la controale în funcție de gradul de risc a unităților identificate.
Aceste controale mixte sunt în derulare în prezent, se efectuează în baza unui plan bine stabilit, iar la sfârșitul efectuării acestor controale DSVSA Sălaj va prezenta într-un material toate problemele identificate, deficiențele și măsurile pe care instituția le-a luat împreună cele trei instituții implicate în controale.
În ceea ce privește controalele proprii realizate de inspectorii DSVSA Sălaj, aceste controale oficiale se realizează în mod nediscriminatoriu pe teritoriul întregului județ, în baza riscurilor, în conformitate cu Art. 9 din Regulamentul 625 din 2017, iar aceste controale vizează în special unitățile autorizate/înregistrate sanitar-veterinar, gen abatoare unde se sacrifică porcine, unități de tranșare, unități de procesare, depozite frigorifice, carmangerii, măcelării, magazine alimentare, care funcționează și în incinta piețelor agro-alimentare sau în alte locuri special amenajate, acolo unde sunt eliberate autorizații temporare de funcționare.
Aceste controale au ca tematică modul de respectare de către operatorii economici din sectorul alimentar a condițiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, referitoare la producerea, procesarea, transportul, depozitarea și comercializarea a cărnii de porc, a modului de marcare, certificarea cărnii proaspete tocate și a preparatelor din carne de porc, precum și a tuturor alimentelor care sunt comercializate (în special produsele lactate, ouă, pește, produse non-animală – legume și fructe).
Aceste controale sunt deja demarate și se vor încheia doar la sfârșitul lunii, pe 30 decembrie. Până atunci în baza planificărilor stabilite de către conducerea DSVSA Sălaj, controalele sunt operabile și se desfășoară în fiecare zi.
„Sigur că mai sunt mici deficiențe pe care consilierii DSVSA Sălaj le-au constatat, dar sunt deficiențe care au fost urmate de aplicarea unor sancțiuni contravenționale sau remedierea deficiențelor într-un timp relativ scurt.Până la această dată nu am cunoștință sau din controalele efectuate nu avem situații grave care ar pune în pericol consumatorii din județul Sălaj”, transmite directorul executiv al DSVSA Sălaj, dr. Mircea Martin.
Sfaturi utile pentru consumatori – dr. Mircea Martin, director ex. DSVSA Sălaj
-
– achiziționați alimente din unități autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar, acolo unde lucrurile sunt sub controlul medicilor veterinari
-
– nu se recomandă achiziționarea de produse din carne sau carne din locuri de la diferite persoane în diferite situații: din mașină, pe marginea străzii sau alte locuri unde nu sunt controlate sanitar-veterinar
-
– atunci când sacrificați porcul în gospodăria proprie să anunța-ți medicul veterinar despre acest eveniment, iar carnea să fie examinată de un medic veterinar și în special trebuie să fie realizat examenul trichineloscopic
Tot ceea ce se comercializează în unitățile autorizate este vizibil, produsele sunt marcate, etichetate, conțin elemente pentru consumator care îi garantează că produsul respectiv este salubru, este bun, nu este cu probleme și poate fi consumat fără nici un risc.
În această perioadă se comercializează o cantitate mai mare de carne de porc și produse din carne de porc. Toate aceste produse se găsesc în măcelării, carmangerii. De asemenea există și cu ocazia sărbătorilor de iarnă, aprobări din partea DSVSA Sălaj pentru amenajarea unor piețe volante, în Mall, în diferite spații unde exită o autorizație temporară, astfel că toți producătorii autohtoni sau din alte județe, sunt verificați, sunt autorizați sanitar-veterinar și consumatorii pot să cumpere fără nici o rezervă produse.
În ceea ce privește consumul de ouă, acestea trebuie să fie achiziționate din locuri autorizate, iar ouăle trebuie să fie marcate – termenul de valabilitate, clasa și este controlat sanitar-veterinar. Se mai pot achiziționa ouă și piață, ouă care nu sunt etichetate, nu sunt marcate pentru că legislația permite ca anumiți crescători de păsări pot comercializat un număr de maxim 50 de ouă pe zi direct către consumatorul final, după un control sanitar-veterinar prealabil care se efectuează în cadrul Circumscripției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor care răspunde de piața respectivă.
DSVSA Sălaj are în această perioadă un program de permanență care este afișat la sediul instituției, la sediul Circumscripțiilor SVSA, precum și pe site-ul oficial la instituției.
„Avem permanența asigurată tocmai pentru a răspunde cerințelor cetățenilor în vederea examinării cărnii de porc care provine de la porcine care sunt sacrificați în mod tradițional”, spune directorul Mircea Martin.